14 mai 2009

Cum as filma eu "Clipa Mortii"

*dupa romanul lui Jim Crace. Ce urmeaza e un mic rezumat al momentelor pe care le-as vrea eu filmate. Chiar cred ca ar iesi un film interesant dupa cartea asta, chiar si numai daca am pastra doar faptele si n-am insita, ceea ce ar fi pacat, asupra motivatiilor personajelor, filosofiei din text si alte cele specifice unei povesti filmate bine.


[Prezent] Plaja salbatica din Baritone Bay cu dunele ei ciudate de nisip pe alocuri acoperite de iarba. O dimineata insorita cu un cer albastru impecabil, cativa nori alb si pufosi. Un vant intetit care batea dinspre mare. Smocurile de iarba se miscau in bataia lui. Cadre fixe cu tarmul golfului, frumusetea locurilor, liniste. Panoramarea spatiului inspre interior, apoi fixarea pe un loc dintre dune si zoom usor. Doua trupuri intinse pe un cearsaf, nemiscate, in bataia soarelui. Femeia pe o parte, jumatate goala, barbatul pe spate complet dezbracat. Se vede ca sunt in varsta, peste 50 de ani. Apoi prin close-up-uri receptionam socul. Craniul femeii e plin de sange, zdrobit, nemiscat, creierul expus vederii dar fara a se insista. Fata e culcata pe iarba, gura intredeschisa, dinti sparti. E moarta. Barbatul horcaie usor, ochii se misca din cand in cand, pupile dilatate. Scene in detaliu cu urme de lovituri, piept brate cap. Toate alterneza cu flashback-urile unui atac. Apoi barbatul constientizeaza prezenta nemiscata a sotiei. Intinde mana rupta si-i atinge glezna usor, apoi incremeneste. Horcaiala inceteaza, privire fixa, moare. Cerul e inorat in departare.

[30 de ani in urma]. 6 tineri ajung la o casa de studiu pe plaja Baritone Bay. 2 fete si 4 baieti. Unul din ei mai retras e focusat pe studiu - Joseph. Una din fete, Celice, gandeste cum sa-i atraga pe ceilalti 3 in pat. Ei par mai interesati de cealalta. Toti in afara de Joseph ies la birt in sat. Baietii le trimit pe fete acasa si raman sa agate niste fete locale.

[Inainte de clipa mortii]. Un barbat necunoscut se furiseaza prin tufele de pe plaja. Ii urmareste pe doi plimbareti de departe. Vrea sa-i jefuiasca. Cauta o arma, gaseste o bucata de granit, exerseaza cu ea cateva lovituri testand taria rocii. Perfect. Continua drumul, ii gaseste intre dune relaxati si aproape goi. Tocmai facusera sex. La varsta lor, gandeste. Pandeste momentul prielnic si ataca. Prima cade victima Celice. Sapte lovituri puternice in fata, nici nu realizeaza ce se petrece. Craniul plezneste, zangele tasneste victorios si femeia intra in coma instant. Imagini sacadate, montaj rapid, necronologic, alternat cu slow motion si schimbari de unghi. Va muri in 50 de secunde. Joseph apuca sa se ridice dar e ramolit. Primeste un picior in gura apoi granitul isi face treaba: umar, cap, piept, lovituri grele nemiloase. Incearca sa se apere dar mana ii este zdrobita. Cade jos. Pe final un picior in vintre ii zdrobeste testicolele. Agonie. Talharul cotrobaie prin lucruri gaseste niste bani, manca un biscuite, arunca telefonul (nu-i foloseste), imbraca un pulover, apuca cheile de la masina si pleaca.

[Inainte de clipa mortii]. Barbatii se intorc zgomotosi de la birt, canta. Femeile erau deja in pat dar nu dormeau inca. Cei trei se apuca de baut din nou, fac cafea. Celice striga la ei dar nu e auzita. Apare in bucatarie ii ia la intrebari si realizeaza ca au fost la femei. Se retrage spasita. Apare si Joseph. Fusese pe plaja cautand mostre. Se alatura celor 3 si le canta ceva serios, traditional, voce puternica pentru un om scund. Celice asculta din camera si e fascinata. Se masturbeaza in tacere.

[O zi dupa clipa mortii]. Cadre fixe, statice, alternate cu primplanuri in detaliu. Trupurile nemiscate sunt gata de a fi invadate de natura. Un carabus urca un picior. Un pescarus se apropie temator. Pete de sange uscat, furnici. O musca se infrupta din craniul crapat al lui Celice. Vantul misca cateva fire de nisip de pe talpa ei. Mana lui Joseph e tot incremenita cu degetul mare pe glezna sotiei. Un tunet in departare. Ploaia se apropie. Cadre largi cu tarmul, vine furtuna. Ploaia spala trupurile celor doi, alunga pradatorii si sterge orice urma de violenta.

[Inainte de clipa mortii]. Cuplul merge cu masina, ajung la plaja, merg pe jos cautand un loc demult familiar. Joseph spune ca lacustele au disparut iar Celice zambeste. Aseaza cearsaful, vorbesc un pic, Joseph vrea sa faca dragoste. Camera e aproape ca un martor tacut, filmare din mana, parca pe ascuns. Se dezbraca si o fac batraneste, apoi mananca pranzul. Converseaza relaxati, fumeaza o tigara pana in clipa loviturii.

[30 de ani in urma]. Joseph pleaca devreme sa studieze insectele de pe plaja. La plecare arunca o privire prin fereastra la fete. Celice il aude plecand si se imbraca si ea. Fiecare isi face studiul pe plaja golfului fara a initia un contact. In final Celice vine la Joseph si deschide conversatia. El ii povesteste de lacuste si ii arata un truc.

[Doua zile dupa clipa mortii]. Telefonul mobil suna pe plaja. Insistent. Secretara lui Joseph il cauta. Avea o sedinta. Colegii sunt nemultumiti de intarziere, pleaca din sedinta. Secretara mai incearca, dar telefonul suna pe plaja pustie. Trupul posesorului ramane nemiscat in bratele mortii. Secretara ii lasa un mesaj fiicei - Sylvia. Ajunsa acasa aceasta incearca la randul ei sa sune. Telefonul se descarca in final. Fata se imbata, adoarme, are vise stranii si dimineata pleaca spre casa parintilor.

[Inainte de clipa mortii]. In drumul lor spre plaja, cei doi opresc la fosta casa de studiu. Casa e distrusa, nu mai ramasese prea mult din ea. Se observa vagi urme de foc, barne arse de la un incendiu. [Flashback] 30 de ani in urma: Casa de studiu e intreaga, rezidentii ei dorm, e dimineata. Joseph s-a trezit se pregateste sa coboare in golf. Celice se trezeste si i se alatura. Amandoi de imbraca si pleaca fara sa observe lampa aprinsa care ardea sub masa. Mai uita si tigara aprinsa pe masa. Izbucnesc flacari care se intind in toata casa. Baietii se trezesc si sparg geamul ca sa scape. Privesc focul. Cealalta fata, Festa, doarme inauntru. Ei nu stiu. Joseph si Celice se intorc de pe plaja tinandu-se de mana. Se intalnesc cu unul din baieti care intreaba de Festa. Realizand tragedia alearga toti inapoi la casa de studiu pentru a o vedea mistuindu-se in flacari. Celice simte vinovatie. [Flashback incheiat]. Sunt din nou printre ruine. Locul provoaca disconfort. Parasesc casa si isi continua drumul pe o carare spre plaja.

[Trei zile dupa clipa mortii]: Sylvia, fiica ajunge in orasul parintilor. Ia un taxi spre casa lor. Ajunge pe coasta dar casa pare parasita. Totul e lasat asa cum era, geamuri deschise, usa umflata de ploaie, paturi ude. Banuieste ca ceva nu e in ordine si pleaca pe la spitale si morga cu acelasi taximetrist. Senzatii tari la identificarea necunoscutilor de la morga. Usurare ca nu sunt acolo. Noaptea petrecuta in patul mamei impreuna cu soferul, pe care il indeparteaza apoi. Dimineata suna telefonul. A fost gasita masina. Syl pleaca acolo, e preluata de politisti care o conduc pe plaja. Se asteapta la ce e mai rau, dar e impacata. Un cort alb acopera locul faptei. Cordoane de politisti. Nu intelege nimic, se astepta la un accident. E condusa in cort pentru identificare. Trupurile sunt acoperite cu cearsaf. Li se descopera fetele, pe rand, mama culcata cu capul pe iarba, gura deschisa, umflata, fusese curatata de ploaie si criminalisti. Socul e aproape inexistent. Tatal in aceeasi pozitie, pe spate, cu mana pe glezna mamei. Fata plange. Dupa atatea zile pielea moarta pare sintetica. Cere ca trupurile sa nu fie miscate si pleaca acasa.

[Dimineata mortii]: Joseph s-a trezit inainte sotiei sale, pregateste micul dejun si incearca s-o trezeasca cat mai gentil. Vrea sa sarbatoreasca 30 de ani in acelasi loc special cu un picnic. Deschide jaluzelele sa intre lumina si o striga incetisor pe nume. Se trezeste iar el o convinge sa iasa impreuna la plimbare. O doreste si sexual dar nu vrea ca sa-l alunge asa ca o ia incetisor. O plimbare vor face, atat. E vreme frumoasa afara. Cer albastru, aproape nici un nor, doar un vant usor care fac sa cante dunele din Baritone Bay. Celice se imbraca si impreuna ies pe usa casei.

[30 de ani in urma]. Joseph si Celice ies din casa de studiu indreptandu-se spre golf. Dunele canta in bataia vantului. Ajung intr-un loc ferit intre dune si se aseaza. Joseph e timid si neexperimentat. Celice preia initiativa si fac dragoste stangaci, pastrand hainele. Ca niste adolescenti. Din nou camera le e martor tacut pandind dintre stanci sau la firul ierbii. Amorul e deloc explicit, mai mult se sugereaza. La intoarcere dinspre casa de studiu cineva le striga numele.

[Prezent]. Sylvia se trezeste din somn in casa pustie a parintilor ei. Incepe sa se plimbe prin camere sa caute prin dulapuri fara vreun scop anume. Zaboveste asupra unor carti sau reviste ale parintilor. Ajunge in bucatarie se catara pe-un scaun si deschide alte dulapuri. In fundul unuia da peste un borcan inchis. Inauntru sunt dinti. Dintii ei de cand era copil mic. Mama ei i-a strans pe toti. Ia borcanul si se intoarce in pat suspinand. Afara e dimineata, se anunta o zi frumoasa. Sarim intre dune. La locul crimei cortul a fost strans, trupurile ridicate. Cateva urme se mai vad acolo unde iarba e mai decolorata, marturii ale mortii. The End.

PS. condoleante celor care si-ar fi dorit sa citeasca cartea fara *spoilere* :). N-au de ce renunta.

4 comentarii:

  1. Cartea e geniala. Ideea deconstructivismului temporal ii apartine lui Jim Crace eu doar mi-am imaginat la fiecare scena cum as vrea sa arate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai am terminat cartea si a fost geniala. Iar filmul suna bine. Am citit ca exista deja un proiect de film, dar tocmai a fost amanat din lipsa de fonduri...

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmm.. o fi criza asta de vina. Oricum decat sa-l faca rau mai bine nu-l fac.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?