26 februarie 2009

Publicitate si ceai

Relatia mea cu publicitatea se rezuma doar la vizionarea ocazionala a unor reclame destepte pe net si deplasarea o data pe an la Noaptea Devoratorilor. Deci suntem pe trotuare diferite si rareori ne intalnim. Totodata, publicitatea e si principala cauza pentru care nu mai urmaresc programele TV de cativa ani, eram realmente asaltat de clipuri de prost gust. [al doilea motiv ar fi emisiunile de prost gust, dar nu despre asta e vorba aici]. Cu toate acestea am considerat ca am un fel de datorie morala ca sa ma infiintez si eu la dezbaterea publica din Carturesti pe tema publicitatii din Timisoara. Nu lucrez in domeniu, nu am studiat-o, sunt cum s-ar zice un profan, si doar curiozitatea mea excesiva pentru tot ce imi este nedeslusit m-a impins in directia celei mai active librarii timisorene. Asta si prietenia pe care le-o port celor doi vorbitori de aseara, Lucian Mircu, colegul de pe Marele Ecran si Nuzzu Valea, amandoi lucrand in publicitatea locala de ani buni. Deci am fost acolo, in miezul actiunii, fata in fata cu publicitarii, si am ascultat.

Recunosc ca niciodata nu mi-am imaginat ca o discutie despre marketing poate sa-mi para atat de interesanta. S-a urmarit o discutie interactiva in care vorbitorii sa indice problemele pe care le resimt ei in publicitatea locala si apoi audienta sa dezvolte la randul ei discutia. Dupa un inceput timid in care auditoriul parea ezitant in a-si declina calitatea in care se prezentase la event, incet incet lumea si-a dat drumul, si atmosfera s-a incalzit, probabil si o consecinta a ceaiului servit de librari. Ce-am priceput eu din intrunirea aceasta? In primul rand faptul ca publicitatea locala este jos de tot, lipsesc agentii mari de publicitate, piata e impartita intre cateva agentii micute, birouri de advertising si freelanceri iar mancarimea este mare. Una din cauzele vehiculate ar fi, lipsa unei culturi de business a omului de afaceri local obisnuit sa faca totul de capul lui si sa controleze orice aspect al afacerii nascute, in consecinta implicarea sa si in toate aspectele legate de marketing. Apoi reticenta banatenilor la "spart bani" pe reclama, cumetriile, lipsa unei specializari, multi publicitari trambitand ca fac totul de la concept pana la productie, saracia unei clientele formate din multinationale (cu reclama gata facuta de la mama lor) si patroni de business-uri care-si scriu singuri spotu'. Generalizez in mod intentionat pentru a emfaza gravitatea situatiei. In mod sigur exista si exceptii dar din pacate prea putine, cum remarcau cei prezenti.

La intalnire au luat parte atat oameni din publicitate cat si jurnalisti si studenti, astfel ca atitudinea a tranzitat intre pesimismul (izvorat din experienta) manifestat la unii dintre ei si entuziasmul si speranta ca ceva se va schimba in viitor al celorlalti. Daca ar fi sa raman cu o concluzie as spune ca cei mai castigati din aceasta discutie au fost studentii (am remarcat cateva membre AIESEC) care au luat cunostinta de cateva dedesubturi din aceasta lume, pentru ca "batranii" publicitari timisoreni au ramas la parerea ca genul asta de intruniri nu au nici o finalitate daca totul ramane la stadiul de discutii. O solutie ar fi o mai buna colaborare a agentiilor locale intre ele, o educare a clientului in ce priveste marketingul si ce presupune el, cumulata cu indreptarea coloanei vertebrale a publicitarilor si renuntarea la compromisuri in ce priveste calitatea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?