08 ianuarie 2009

Prigonitii secolului 21


"Începând cu 1 ianuarie 2009, în spaţiile publice închise, fumatul va fi permis numai în camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate, şi care să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces. Conform noilor reglementări, în restaurante şi baruri, spaţiile pentru fumat vor reprezenta maximum 50% din suprafaţa spaţiului alocat clienţilor." Si fumatorii au sarit in aer: "suntem prigoniti, interzisi, ce treaba are statu daca eu vreu sa fumez...? " Nimeni nu va interzice sa fumati!! Dar daca vreti sa o faceti vi se reduc doar oportunitatile de a-i deranja pe ceilalti care nu fumeaza. Simplu.
Daca fumatul ar fi tot atat de nevinovat ca mancatul chips-urilor sau bautul cafelei nu si-ar mai bate nimeni capul. Sunt riscuri asumate, chiar daca nicotina e de n ori mai nociva ca e-urile sau cofeina. Chestia e ca fumul se imprastie la naiba, intra un ochi, in nas, in haine, te scoate din minti chiar si pe tine ca fumator, da pe mine ca nefumator. Nici n-am chef sa discut implicatiile medicale ale fumatului. Mi-am racit gura 10 ani pe la prieteni si nu mi-am atras decat priviri "intelegatoare". Deci daca voua vi se rupe, de ce sa-mi pese mie. Mai e insa chestia aia de bun simt, respect, incalcarea spatiului personal etc. Adica daca eu fac ceva ce pe tine te deranjeaza imi zici, deci reciproca ar trebui sa fie valabila. Iar daca eu incetez ceea ce faceam, incetezi si tu la randul tau? Nu prea, te scuzi eventual si te grabesti, ca deh, esti un om vicios si ai nevoie de intelegere. Bun. Te-am inteles atatia ani iar cand s-au introdus locurile pe nefumatori, mici si insalubre, dezgustatoare, am preferat sa stau cu tine la fumatori unde era muzica, era atmosfera, iti puteai lua doza etc, chiar daca mie imi era neplacut. Acum situatia se intoarce, fumatorul fiind cel izolat, pentru binele comunitatii, insa cu grija pentru a avea tot ce-i trebuie, spatiu suficient, aerisire etc. Si tot el e nemultumit, sau prigonit, cum ii place sa creada: cum adica sa nu mai poata fuma el in bar? Dar barul ala nu e un loc de munca la randul sau pentru niste oameni care poate n-ar fuma pasiv dar sunt fortati la asta prin natura muncii lor?
In fine, cel putin o data orice fumator s-a gandit ca s-ar lasa de fumat daca ar avea ocazia, vointa, sprijinul etc. Ei bine ocazia vine: fiind o dependenta fizica, psihica dar si sociala, poate ca imputinarea locurilor in care sa te dai in stamba, te va ajuta intr-un fel. Nu mai bagi un pachet pe seara, ca dimineata sa-ti scuipi plamanii ori sa zbieri ca-ti put hainele mai rau ca la tutungerie, ci stai frumos la nefumatori, mai bagi un fum intr-un intermezzo, in fata barului sau in locul special de fumat. Ce-i atata deranj? La scoala e interzis, la cinema la fel, la lucru deasemenea, nu-i nimic nou. Iesi la pauza de tigara afara si gata, nu ai deranjat pe nimeni cu fumul. E o chestie de bun-simt ce dracu, esti constient ca ai un viciu, ca deranjezi pe cei care nu-l au, dar nu-ti trece prin cap decat ca tu sa nu fii deranjat.
Si stiti ce e si mai amuzant (dulce-amar) - santajul prietenesc: vrei sa stai cu mine la masa stam la fumatori!! Wtf? Tu nu vrei sa stai la masa cu mine? E mai simplu sa stau eu 2 ore la fumatori decat sa iesi tu cateva minute cand vrei sa bagi o tigara, sau ce? N-am cuvinte... doar ca dupa atatia ani de fumat pasiv cred ca as fi indreptatit sa respir si eu niste aer proaspat intr-o cafenea/bar/restaurant. Din pacate, legea jumi/juma se aplica doar pt locatiile de peste 100 metri patrati, cele sub putand opta pentru una sau alta. Si aici intervine factorul profit: fumatorii sunt clienti mai buni cica. Pe dracu, cunosc persoane nefumatoare care nu frecventeaza barurile tocmai pt ca sunt prea "afumate". Dupa noile reglementari poate ca s-ar amesteca un pic clientela, nu ar scadea. In nici un caz fumatorii nu s-ar duce acasa sa-si bea cafeaua. Se vor adapta. Sa vedem cum se vor adapta proprietarii de localuri si cat de inspirati vor fi... Oricum eu voi frecventa ambele tipuri de localuri, cu conditia sa fie bine aerisite.

Photo source

6 comentarii:

  1. Mai Richie, e putin neobisnuit chiar si pentru societatea noastra "avansata".
    Adica, sa nu se mai fumeze in baruri. In curand, sa nu se mai bea si sa nu se mai vorbeasca, ca-i deranjeaza pe ceilalti zgomotul. :) Pentru ce sunt facute barurile din toate timpurile?
    Nici mie nu-mi place fumul, ba chiar nu mai fumez deloc, dar insotitul fumatorilor in oras e o chestie asumata. Daca ne deranja chiar asa tare, n-o mai faceam. Ca ei nu se gandesc sa intrebe daca pe mine ma deranjeaza ca fumeaza toti deodata, e altceva. Ca eu fac semne cu mana sa dau fumul intr-o parte si alta, e altceva, cine se simte, macar sufla fumul in alta parte. Oricum stii cand iesi in oras ca daca te duci acolo, te ineci si daca te duci dincolo e mai aerisit

    RăspundețiȘtergere
  2. E neobisnuit doar pentru noi, restul europenilor au reglementat demult situatia asta. Si nu poti compara fumatul cu bautul. Eventual daca fumul de tigara ar veni la doza capsat :)). Si oricum nu fumatorii sunt problema ci locurile publice. O legislatie solida ar putea pana la urma sa-i forteze pe patroni sa puna aerisire corespunzatoare in birturi sau sa renunte de tot la scrumiere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand ziceam noi, ma gandeam la primii care au auzit de legea asta, acestia fiind americanii, in '98, in California. De la ei vine moda asta si unora li s-a parut ciudata si atunci :) Eu zic ca patronii ar fi trebuit sa se ocupe de ventilatie ca sa nu mai existe plangeri din partea nefumatorilor

    RăspundețiȘtergere
  4. ce bine ca m-am lasat!Inca nu am vazut semne ale aplicarii legii :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Irish 1 e bar de fumatori de ex. Scrie pe usa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am mari rezerve legat de aplicarea acestei legi. E aşa un praf in ochi aruncat nefumătorilor. Va fi la fel de mult fum ca si pana acum. Trebuie sa facă la noi ca si in Anglia, Italia s.a. adică fumat in spaţiu închis... INTERZIS.
    Un coleg de al meu a hotărât sa se lase de fumat când într-o seara in oraş stand la nefumători, pentru ca in rest nu erau mese, a observat ca a "rezistat" toată seara fără sa fumeze!

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?