10 octombrie 2008

Despre Boogie

Intr-un interviu de pe hotnews, intrebat fiind "de ce merita sa mergem la cinema sa-ti vedem filmul?" regizorul Radu Muntean raspunde simplu: "Pentru ca e si de ras, si de plans, pentru ca e cu femei goale pe ecran mare de cinema si, poate, in primul rand, pentru ca te face sa te gandesti la viata ta." Nu citisem interviul inainte asa ca nu aveam de unde sa stiu la ce sa ma astept, ca urmare sunt placut surprins sa vad cat de simplu l-a caracterizat autorul. Nu am de gand sa caut simboluri si semnificatii pentru ca nu-si au rostul. E un film romanesc, expresie a noului val si a stilului minimalist. Si nu e despre comunism, ci despre capitalism. Despre generatia tinerilor de 30 si ceva de ani ce-si cauta rostul in tara sau peste hotare, incearca sa faca o diferenta, si despre melancolia care-i cuprinde atunci cand isi amintesc de adolescenta. Bogdan "Boogie" Ciocazanu (Dragos Bucur), un antreprenor de succes, isi ia nevasta, Smaranda (Anamaria Marinca) si pustiul de 3 ani si evadeaza de 1 Mai la mare. La Neptun. Plaja pustie, doar cativa nebuni fac baie in apa rece. Fosta perla a litoralului arata dezolant. Buticuri, restaurante pustii, chelneri sictiriti, ce mai, ca la mare... Linistea familiala e tulburata de intalnirea cu vechii colegi de liceu, Penescu (Mimi Branescu) si Iordache (Adrian Vancica), prilej de rememorare a tampeniilor facute in "tinerete" si enumerare a sperantelor de viitor. Actiunea e concentrata pe o noapte de veghe cu cei 3 "barbati" intrerupta de clasicele scene "daca tu mai stai eu ma culc!" din partea sotiei imbufnate si redusa la stadiul de "bona pentru cel mic".
Mi-au placut dialogurile extrem de firesti dintre cei 3, gurile lor "slobode" sunand ca ale vechilor amici la betie. Mi-a placut de Anamaria Marinca in rol de sotie nesuferita si pisaloaga care arunca pana si propria slabiciune in carca barbatului. Nu am inteles rostul scenei explicit frontale in care Dragos Bucur isi spala "cocoselul" in ghiuveta, si nu planuiesc o revizionare pentru a ma lamuri. Radu zice bine ca filmul te face sa te gandesti la viata ta. Foarte adevarat. Am si eu un amic care ma pupa si-mi zice ca ma iubeste cand ne imbatam. Am intrat si eu prin cluburi de fitze ca sa ies dupa 10 minute intrebandu-ma pentru cati euroi ar fi dansat o tzoapa langa masa mea. Am baut sprituri, am mancat shaorme pe strada, am fost la bowling si m-am dat la hostesse. Daca ar fi sa ma regasesc intr-un personaj, cred ca ar fi Penescu. Lucreaza in turism da' s-a plictisit, e varza la bowling, se indragosteste de tipele cu promotii da nu le impresioneaza :)). Ceilalti sunt la fel de pitoresti si chiar merita sa stati cu ei la o bere. Voi in sala ei pe ecran. Boogie e un film la care te uiti degajat, ceea ce mi se pare un lucru nou, o schimbare de registru dupa "Hartia va fi albastra" si "Furia", asa ca nu-l pierdeti. Face toti banii.

Trailer:

7 comentarii:

  1. Am vazut filmu saptamana trecuta la cineva. Excelent!

    RăspundețiȘtergere
  2. Deja s-a piratat? :(( naspa. macar astea romanesti sa le vezi la cinema.

    RăspundețiȘtergere
  3. mda, e si un poster maaaare in centrul Bucurestiului cu dragos bucur (aproape) gol. nu inteleg de ce regizorii romani simt nevoia sa socheze INUTIL, crezand ca numai asa sunt originali

    RăspundețiȘtergere
  4. poate ca lumea ar merge si la cinema sa il vada dar e doar de la ora 15:30 in timpul saptamanii(explicatia neoficiala de la multiplex e ca e naspa filmul si nu vine lumea). Mie mi sa parut un super mega film...mi-a placut felul in care a reusit regizorul sa ilustreze caracterele. Imi place si "cronica" :)

    RăspundețiȘtergere
  5. In prima saptamana de rulare a avut program normal cu mai multe reprezentatii pe zi. Acum e in ultima. Asa se intampla cu toate filmele, nu doar cele romnanesti, de la o saptamana la alta, sunt mutate in sali tot mai mici cu un nr si mai mic de proiectii. Cand am fost eu erau doar 2 pe zi si am mers la aia de seara, 19.30.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vai, Richie, imi cer scuze! Am facut o greseala colosala de tastare si din pacate abia acum am vazut. L-am vazut la cinema, nu la cineva. Off!

    RăspundețiȘtergere
  7. Esti scuzata. Chiar mai mult...Apreciata!!!

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?