13 aprilie 2008

Supravietuitorul comisar Moldovan

Ani de zile am fost fanul lui nea Sergiu si al filmelor sale cu politisti. Vazusem de nenumarate ori seria Comisarul, asa ca normal ca nu puteam rata ultima sa realizare. Deci m-am pregatit pentru o productie marca Sergiu Nicolaescu, adica regizor, scenarist si actor principal. Cum va spuneam, il stiu pe Comisar ca pe tata, asa ca nu ma asteptam sa fiu cine stie ce surprins sau sa cad in fund de uimire. Chiar daca nu e un remake ci o continuare a povestii stiam de la inceput cu ce ma va servi maestrul. Inca o lupta hotii vs vardistii, cu alergaturi pe cladiri, urmariri de masini, impuscaturi prin cimitire, jocuri de noroc si bani muuulti. Nu ma asteptam la asa un fiasco. Dl Sergiu mi-a servit o galusca Media Pro mult mai slaba decat filmele din '70 dar, atentie, facuta in 2008! Nu poti sa vii cu aceleasi ingrediente si sa faci o mancare mai proasta decat acum 30 de ani cand ai o bucatarie noua, tehnica de varf si maximum de libertate artistica. Stiu ca sunt dur dar nu sunt suparat. Chiar am iesit cu zambetul pe buze de la film si ma bucur ca l-am vazut. E filmul lui nea Sergiu, chiar daca e prost.
In primul rand scenariul e imbecil. Comisarul, dupa toate luptele sale cu legionarii, ajunge detinut politic in timpul comunismului si este inchis 15 ani la Fagaras. Acolo participa la ruleta ruseasca organizata de seful inchisorii, Colonelul (Ion Dichiseanu), supravietuind la 11 intreceri. Asta este flashbackul, planul 2, pentru ca povestea propriu-zisa, planul principal, are loc in '78 "undeva in Europa" - oras de pe Dunare identificat cu greu drept Praga. Comisarul este chemat de Goldberg (Vladimir Gaitan) la un hotel-casino pentru a participa la ultima gaselnita a acestuia - ruleta incrucisata. A vazut cineva filmul 13 tzameti? E cam aceeasi chestie, revolverul il tii la capul oponentului nu la al tau. Bineinteles ca apar si banditii adica Haralambie(George Mihaita) si Uri (Tudor Munteanu) atrasi de sumele mari de bani introduse in joc, precum si credinciosul Limba(Jean Constantin) plecat si el prin strainataturi la dat cu jula :)).
Principala mea nemultumire in film a fost lipsa de autenticitate. In filmele vechi actiunea se petrecea in anii '42-'44 si chiar daca erau facute in '70 nu era nici o problema de autenticitate. Daca acum se petrece in '78 de ce apar vitrine termopan, mobilier IKEA, ditamai sediul ING mare si portocaliu, stickere cu Visa sau bonuri de masa pe usa de intrare dintr-o cafenea, etc. Alta problema spinoasa ar fi de ce jumatate din film pare un videoclip Loredana Groza. Ok, stie sa cante, chiar in mai multe limbi, dar are mai multe minute pe ecran decat Peter Falc, interpretul tanarului comisar in flashback-uri, actor ceh debutant a carui voce insa nu o auzi pentru ca e dublata de Sergiu. Pentru autenticitate? Ce naiba, nu-l putea invata cele 10 replici in romana pe om? Tot legat de limba ce-i cu engleza aia de balta ce-o auzi prin film. Unele replici sunt de-a dreptul ilare. Si mai sunt si altele dar va las sa le gasiti singuri.
Ce mi-a placut: George Mihaita joaca fain si cu aplomb, personajul lui chiar e un dur. La fel Vladimir Gaitan e bunicel. Jean Constantin il joaca pe Limba exact la fel si dupa 30 de ani. Cred ca s-a identificat cu personajul pentru totdeauna ;)). Tinerii insa s-au remarcat mai mult. Cristian Iacob, soferul de taxi, joaca super. De asemenea Cristian Motiu, in rolul tanarului Goldberg, mi-a placut mult. Lucian Viziru e placut, si daca canta pe bune e chiar talentat. Cristina Rus are o singura replica: - Cata nerusinare! Insa oricum rolul ei era sa arate bine. Dar nici asta nu-i reuseste. E groaznica si are o coafura de speriat. Ileana Lazariuc insa a meritat toti banii. Nu-mi amintesc ce a spus insa ne-a oferit totul: mai intai un san, apoi un full frontal si un backside sugubat in timp ce topaia in patul lui Viziru plimbandu-si nurii si funduletul prin fata spectatorilor care strigau in gand "ZOOM!" Au fost 10 secunde de aur. Multumim nenea Sergiu!
Finalul e de coma. Vin jandarmii ca din senin si-i prin pe toti jucatorii pariori iar Comisarul se rafuieste cu Colonelul insa rezultatul e indecis. Stop Cadru. Va urma Ultimul Supravietuitor ... probabil.
Trailer:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?