04 aprilie 2008

O zi in Bucuresti. Un alt fel de summit.

Probabil ca unii se-ntreaba ce-a fost in capul meu de-am disparut asa subit din peisajul timisorean si am fugit la Bucuresti. Sincer, si eu mi-am pus intrebarea iar raspunsul era simplu: de ce nu? De ce sa nu dau o fuga pana acolo? Motive aveam destule: summit-ul "istoric", vizitarea Bucurestiului sau provocarea lansata Nopol aka Adriana(sustinuta din spate de Druskin aka Andreea) prin intrebarea "cand vii pe aici?"
- Ei, ce zici de maine?!, a venit raspunsul meu.
Asa ca am plecat miercuri seara imbarcat in rapidul de 22:50 cu gandul la cuseta in care ma voi intinde si voi dormi. Radu zicea de vagonu de dormit, cat de misto e, singur intr-un compartiment ca o camera de hotel. Pai daca era asa nu aveam ocazia sa-l intalnesc pe Peti, fotograf profesionist si bloger timisorean (ce sanse erau!), cu care sa impart cuseta si sa-mi beau cafeaua la sosirea in Bucuresti Nord.
Nopol, ghidul meu, m-a pescuit imediat din gara si primul loc in care am mers a fost Cismigiul. Reamenajat recent, cu alei lungi, o gramada de lalele, o cascada si un lac, parcul era populat la orele diminetii doar de maturatori. Am trecut pe langa Primaria lu' Videanu si i-am admirat bordurile de pe bulevarde, pe la Intercontinental, printre cordoane de politisti si coloane oficiale, ajungand la biroul unde lucra Nopol. Acolo ne-am intalnit si cu Druskin (bloggerita - in pauza, actualmente administrator al sitului scool.ro) si am mers sa mancam ceva. Fetele promisesera sa ma duca in locul lor preferat, pizzeria Azzurro, unde am testat o mexicana cu multe picanterii pe ea. Delicioasa si iuteeee!









Cu greu ne-am dat dusi de-acolo, mai ales ca ne-a prins o amorteala si-un somn de dupa masa, dar dupa portia de cafea am taiat-o spre centru din nou. Bucurestiul e al naibii de mare, si desi fetele spuneau ca acum era lejer, mie mi se parea haotic totul. Se circula teribil, si pe buna dreptate daca nu te bagi acolo ramai. M-am dat si cu metroul si mi-a placut ca intre statii faci sub un minut. Un mijloc de transport rapid si ieftin. Si au fiecare cate un jandarm in el, asa ca e sigur intr-o oarecare masura. Prin zona securizata era intesat de politie, oriunde priveai la cel putin 15 metri de tine era un agent de politie, circulatie, jandarmerie, MIRA, firme de paza. Se uitau unii mai ciudat, dar n-a sarit nicicare pe mine ca de ce am rucsac in spate?! Bine, nici eu n-am strigat lozinci provocatoare, cum au facut altii, doar asa ca sa apar in ziar. Poze am facut putine, si alea cu permisiune, dupa ce intrebam in jur daca e voie. Cu exceptia obiectivelor, puteam poza orice. Ei bine, eu alea le-as fi pozat. M-am plimbat pe Calea Victoriei, am trecut pe la Academie, Universitate, Teatru National, Sala Palatului, centrul vechi (care in mare parte era excavat arheologic). Ne-am invartit prin Bucuresti toata ziua, tot timpul intalnind strazi inchise, baraje de politie circulatie dirijata, iar ca sa ajungi dintr-un loc aflat vizavi de altul trebuia sa faci un adevarat ocol, numai ca sa nu treci prin Culuarul Unic. Adriana si-a luat in serios rolul de ghid, ducandu-ma peste tot pe unde mi se nazarea mie :), dar eram constient ca nu vedeam dec,at o mica parte din capitala, suprafata. Data viitoare voi patrunde mai adanc, imi ziceam in gand.












































Spre seara, pentru a-i da ocazia Adrianei sa-si traga sufletul :p, m-am intalnit cu Cristina, veche cunostinta din Vama si blogerita la randul ei, care de anul trecut de cand nu o mai vazusem se inaltase incat ma privea acum de sus :)) Ce ti-e si cu tinerii astia! I-am dat mana libera fetei si m-a plimbat prin cateva baruri din centrul vechi, care insa erau pline sau rezervate (adica n-aveau chef de noi, mi s-a explicat) ajungand in final in ArcadeCafe unde la un pahar de vin am reinodat amintirile.

Seara am incheiat-o tot in compania Adrianei si prietenilor ei care ma asteptau in Taverna Veche, un restaurant micut unde aveau un foarte bun vin rosu (si ieftin, chit ca era Bucuresti, preturile erau de Timisoara). Ca fapt divers, am fost serviti si cu o doza de manele in premiera pt. Taverna :)), prilej de chicote si bancuri "de minune". Gaska de bucuresteni s-au dovedit a fi de treaba si nu am ras cu ei doar din politete, putand sa ma intind cu ei mult si bine la barfa. Noroc insa cu Nopol, care avand grija sa nu-mi pierd trenul m-a anuntat ca e timpul si m-a condus la gara exact ca o buna gazda. Sau ca sa fie sigura ca nu ma ratacesc pe strazi in fuga de la un tramvai la un metro si in final la tren.

Chestie pentru care chiar ii multumesc foarte mult si-i raman indatorat. Am ajuns cam la limita si abia am apucat sa ne luam ramas bun ca trenul a si plecat. Din nou cuseta, plapiumioara si somn de voie. Peste 8 ore eram acasa. Deci, cam asta a fost ziua mea la Bucuresti, urmare a unei hotarari bruste de a iesi la o plimbare, de a vedea un oras si a cunoaste niste oameni, aventura in care m-am aruncat cu capul inainte si am incercat sa fac tot posibilul sa iasa bine. Si a iesit. Deci daca mai auziti gluma cu "s-a dus dupa paine pana la Cluj" zambiti indulgent si nu uitati ca eu as putea zice ca m-am dus la Bucuresti sa manc o pizza!

4 comentarii:

  1. Ma bucur mult ca ti-a placut la noi, in agitatul Bucuresti! Dar trebuie neaparat sa ne faci o vizita cand nu e nici un summit si poti sa faci cate poze vrei tu! Mai ales ca sunt atatea de vazut. Nu ti-am aratat nici pe sfert! Esti binevenit oricand! >:D<

    P.S.: Scuze inca o data pentru manelele din Taverna. Era pentru prima oara de cand ne tot ducem pe acolo cand au pus astfel de muzica... :(

    RăspundețiȘtergere
  2. De 8 ani merg la Bucuresti des si mult mai des decat mi-as dori, si citind impresiile tale imi aduc aminte prima mea excursie singur, in 99, in bucale. Dupa o viza (huo Schengen, huo!).

    Si de fiecare data cand ma intorc ma conving ca oras mai fain decat Timisoara nu este...

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ai facut pofta de Bucuresti. :)) Si eu plec maine. Ratez summitul..dar nu cred ca e asa mare pierderea. :P

    RăspundețiȘtergere
  4. @nopol: urmatoarea calatorie va fi mai bine planificata :))
    @Radu: ce nu-mi place la Buc e un avantaj si un dezavantaj - e foarte mare. Si e greu de alergat dintr-o parte in alta.
    @paula: have fun la bucale. poate castigati ceva:))

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?