25 aprilie 2008

Cafe Cuza si Caligraf

Ieri am iesit la o tura prin orasul nostru si am indraznit sa merg in doua locuri in care nu am mai intrat. Unul vechi si unul nou nout. In primul nu intrasem de jena , in al doilea din motiv ca nu exista pana acum o saptamana. Sa le luam pe rand.
Cafe Cuza este o cafenea/restaurant deschisa in zona Unirii intr-o cladire despre care se spune ca in ea a zabovit marele Al. Cuza 2 zile in drumul sau spre exil. Ultimele sale zile pe pamant romanesc. Cel putin asa spune placa de la intrare, ca la scoala nu am invatat atatea detalii. Asa ca am venit si eu hotarat sa beau o cafea intr-un loc incarcat de istorie. Mi-am parcat bicicleta chiar in fata cafenelei :)) am legat-o de teava de gaz starnind priviri suspecte si am intrat cu hotarare. Inauntru era ceva lume, majoritatea de pe la tribunal, oameni potriviti cu locul intunecat si alambicat. Eu eram o pata de culoare in interiorul mobilat vechi ca un labirint si plin de obiecte de decor de acum 100 de ani: ceainice, fiere de calcat, ibrice, tavi, vaze, tablori. Ma simteam cam inghesuit si aveam o senzatie de clasustrofobie. M-am asezat la o masa de la geam si am primit de la o d-ra draguta un meniu. Aici nota zece. Nu pentru d-ra dragilor, pentru meniu. Jumatate din el cu mancare, restul cu bauturi. Cel putin 30 de feluri de cafele + vreo 30 de ceaiuri si ciocolate de toate felurile. De alcoale nu va mai spun. Preturi tipic centrale, cafele de la 5 lei la 15 lei. Mi-am luat un Capuccino Cuza la misto si am primit pe langa 3 felii de chec. Numai bine, ca tot mi-era foame. Am scos pe masa revista Business Magazin ca sa ma potrivesc cu locul si am savurat vreme de jumatate de ora culisele intricate ale economiei mondiale. La plecare am platit 8 lei plus bacsis, am iesit, mi-am dezlegat bicicleta sub privirile sictirite ale unui ospatar, si am taiat-o spre Irishul meu drag pentru o cura rapida.
Libraria Caligraf a aparut de nicaieri in holul Filarmonicii (fosta sala de cinema Capitol) dovada ca un loc nesatisfacator sub aspectul utilitatii poate deveni in scurt timp aducator de beneficii. Totul la initiativa dlui Robert Serban, poet, jurnalist si realizator TV, om pasionat de cultura si de carti. Ce m-a surprins cel mai mult pe mine este tocmai locul acela micut chiar in intrarea Filarmonicii in care pe vremuri lumea se inghesuia la bilete pentru Matrix ori Stapanul Inelelor si asteptau nerabdatori inglodati in coji de seminte si fulgi de porumb. Acel loc de care vorbeam s-a transformat intr-o librarie acum, spatiu dedicat cartilor si cititorilor. Am intrat, m-a cucerit, am plecat. De acum incolo cine merge la spectacolele Filarmonicii se poate intoarce acasa cu mai mult decat o amintire vizual-auditiva: o carte buna!

8 comentarii:

  1. Mai multe comentarii: in primul rand, cum adica ti-a fost jena sa intri in Cafe Cuza? Ala e unul din locurile mele preferate iar interiorul mi se pare foarte reconfortant.
    Robert Serban... mai da' ii cam mica Timisoara asta, Robert Serban, fostul sot al profei mele de mate, Robert Serban, cel care ne-a sprijinit pe noi, tinerii sa scriem o carte... cand scap de el? :))
    O sa merg pe la Filarmonica sper ca sambata viitoare si inspectez si libraria asta. ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare rau ca unul din locurile tale preferate imi provoaca o stare de claustrofob, dar asta e.
    In ce priveste dl Robert, mai ramane sa dormi cu tm24fun sub perna, doar tot scrie editorialul, si atunci obsesia e completa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ai dat niste idei pentru vacanta, mai ales ca ai zis cuvantul magic: "librarie" :)) Trebuie neaparat sa vin in Timisoara la vara! Nu se mai poate! Faci o reclama asa de buna orasului, inca nu-i poate rezista nimeni. :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ah, la Cuza am fost si eu o singura data. La subsol, la nefumatori... am baut un cocktail verde si am plecat. Cred ca era cam intunecat, dar ma cam tenteaza sa il vizitez din nou. POate sa incerc si mancarea lor.
    Cat despre Robert Serban nu ma pronunt. Mie mi-a lasat o impresie proasta, poate gresita, insa... e laudabila initiativa librarie. M-oi duce si eu sa o inspectez. :D

    RăspundețiȘtergere
  5. am fost si eu la cafe cuza, chiar zilele trecute, la nefumatori. Chelnerul ne-a dat un meniu, si a spus ca revine pentru comanda. Dupa 30 de minute, inca nu revenise. Ne-am hotarat sa mergem in alta parte. Nu mai calc acolo never ever ...

    RăspundețiȘtergere
  6. O fi uitat de voi :). Eu de acum 2 ani n-am mai fost.. nu e genul meu de cafenea..

    RăspundețiȘtergere
  7. Da e un local de stil adica de oameni 1.1 nu toti cioflingari merg intrun local ca acesta iar in ce priveste chelnarul e ok adica e un stilat ,nu degeaba a foft si manager a acestei locati ce ziceti .iar cei ce conduc aceast local sant si mai de treaba....

    RăspundețiȘtergere
  8. Adica dupa ce a fost manager s-a intors la servit cafele?

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?