26 octombrie 2007

X-Prize World Cup

Intre 26-28 oct 2007 se desfasoara Cupa Mondiala de premii X. Nu, nu e vorba de industria cu 3 de x, aia isi are propriile oscaruri, ci de un eveniment stiintific in care se anunta niste premii eXtraordinare pentru eXcelenta in inventivitate acordate de Fundatia X-PRIZE. Primul premiu, Ansari X Prize, anuntat in 1994 si castigat in 2004, consta in 10 mil. de $ acordati unei organizatii neguvernamentale care reusea sa lanseze un vehicul reutilizabil cu pilot de 2 ori in 2 saptamani pana la 100 Km in spatiu, stimuland astfel initiativa privata. Nu le-a trebuit decat 10 ani, insa asteptarea s-a dovedit de bun augur intrucat acum vorbim de calatorii turistice in spatiu :).
Al doilea premiu, Archon X Prize, anuntat in 2006, provoaca echipele de cercetatori in genetica sa realizeze un dispozitiv capabil sa descifreze 100 de genomuri umane in mai putin de 10 zile si la un cost de utilizare sub 10.000 de dolari. Daca te gandesti ca Proiectul Genomul Uman a fost completat in 2003 la un cost de 3 miliarde $ incepi sa realizezi ce sarcina imposibila li s-a dat. Dar poate peste 10 ani cineva va lua premiul de 10 milioane!!

Al treilea premiu, Automotive X Prize, ofera 10 mil. $ acelei organizatii neguvernamentale care reuseste sa creeze, produca si comercializeze un automobil care sa consume 2,35l de benzina la 100km. Perfect realizabil zic eu. O sa cumpar doua!

Ultimul premiu pana la ora asta e si cel mai mare dar si cel mai fantastic. Goggle Lunar X Prize anuntat in 2007, ofera 30 mil. de $ primelor 2 echipe de oameni de stiinta care reusesc sa lansesze, aterizeze si opereze un rover pe Luna, deplasandu-l vreo 100 de m si facand niste poze de calitate.

Toate aceste premii au drept scop atragerea sectorului privat in initiative de interes general pentru societate folosind spiritul lor chibzuit de antreprenoriat pentru a dezvolta tehnologii inalte la costuri cat mai "mici" posibile, in contrast cu mana larga a unor guverne putred de bogate si de risipitoare. Altfel cum s-ar explica proiectul Fortelor Aeriene ale SUA de a produce "bomba cu homosexualitate", o arma chimica menita sa-i faca pe militarii inamici sa vrea sa faca sex, pe loc, imediat cu camarazii lor :)). Nu e gluma deloc. Au fost chiar premiati de revista Annals of the Improbable Research. Oare chiar se acorda fonduri pentru astfel de cercetari? Alte exemple: un studiu dovedeste ca soarecii indopati cu Viagra fac fata mai bine zborurilor pe distante lungi, adaptandu-se mai usor la schimbarea de fus orar(Argentina); un studiu asupra cutelor de pe cearsaf arata ca au corespondentul lor in natura(Bolivia); un studiu din Spania arata ca uneori soarecii nu fac diferenta intre o persoana care vorbeste japoneza invers si una care vorbeste olandeza invers, sau altul care arata de ce ciocanitoarea nu are dureri de cap(USA), ori cum sa scapi de sughit prin metoda masajului rectal. Now that`s really funny!! Oare cu ce se ocupa cercetatorii nostri?
@
surse: www.wikipedia.com, http://improbable.com/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?