10 octombrie 2007

Dupa...Dupa Ea

Am postat cu ceva vreme in urma trailerul la un film romanesc "Dupa Ea". Acum 2 zile l-am si vazut. M-am dus cu aceeasi curiozitate cu care ma duc la toate filmele romanesti: sa vad pe ce drum mergem, mai ales ca era vorba de un debut al unei regizoare romance, Cristina Ionescu. Conditii deloc incurajatoare: aceeasi sala Studio friguroasa in care stai cu geaca pe tine, aceleasi proiectoare vechi si zgomotoase care pe la jumatatea filmului acopereau dialogul, cei 10 spectatori fideli de la ora 19, care mai un pic si petrecem sarbatorile impreuna la cat de bine ne stim. Toate astea n-ar fi fost o problema daca filmul ar fi fost cel putin interesant. Dar n-a fost. Pe scurt, Dragos Bucur, sef la o agentie de publicitate, cu vila si jeep, nevasta fotomodel (Anca Florea) si fetita la gradinita plus 2 gemeni pe drum, devine obsedat de o misterioasa femeie vazuta pe strada si incepe s-o caute peste tot riscandu-si cariera, mariajul si chiar viata. Pare un thriller obsedant in stilul hollywood. Dar nu e. Dragos e ok in rolul sau, nu impresionant dar isi face treaba. Insa nevasta nu m-a convins in scenele dramatice. Artifical, fara suflet, ca in telenovelele americane. Nici dialogurile n-o ajutau insa. Dana Nalbaru in rol de secretara a lui Dragos( in realitate nevasta-sa) la fel de "invizibila". Femeia misterioasa nici nu trebuia sa zica nimic, doar sa arate ca din alta lume si sa ramana inabordabila pana la sfarsit. Singurul care mi-a placut a fost Victor Rebenciuc, in rolul portarului Nea Petrica pe care Dragos il chestioneaza in legatura cu fata morgana, insa nu fara oarece cheltuiala:
"- Nea Petrica, mai o bere?
- Da! Si niste mici!
- Chelner! Zece mici!
(Nea Petrica) - 15!"
Un zambet, atat. In rest mai nimic. Chiar si sfarsitul care ar fi trebuit sa imi explice una peste alta dupa cine alearga obsedatul de Bucur e jalnic, sau nu e deloc de fapt. Te lasa in ceata. Eu ma asteptam la un thriller mai alert, obsesiv - deci psihologic, in care personajele sa fie mai "implicate" in film, dar am primit o chiftea de film la care nu te uiti nici duminica dimineata. "Femeile nu stiu sa faca filme" zice o buna prietena de-a mea. Si are dreptate. This movie has no balls!!
Un singur lucru bun de remarcat - nu e un film despre comunisti. Asa ca daca ma detasez de starea care mi-a lasat-o si analizez la rece, orice tentativa sau proiect care are un dram de originalitate e un lucru bun, chiar daca realizarea e "subtire".

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?