26 mai 2014

FEST-FDR, TESZT, ANTAGON: O luna de teatru intensiv la Timisoara

Ai zice ca tragica Melpomene, caraghioasa Talia, melodioasa Euterpe si zglobia Terpsihora si-au facut casa de vacanta la Timisoara, atat de incarcat e programul teatral al orasului. Totul a inceput acum o jumatate de luna, odata cu revenirea FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timisoara - Festivalul Dramaturgiei Romanesti) care si-a desfasurat sectiunea dramaturgica, teatru pe text romanesc, intre 14-18 mai, reunind sub acoperisul Teatrului National Timisoara 15 titluri si cei mai importanti dramaturgi contemporani de la noi. A avut loc si un concurs national la finalul caruia a castigat un text de Carmen Dominte, ‘Paganini nu mai locuiește aici’ care urmeaza sa fie montat de TNT in stagiunea urmatoare.




Zilele acestea ne aflam in plina desfasurare a TESZT-ului, Festivalul Euroregional de Teatru Timisoara organizat de Teatrul Maghiar din urbe intre 24-31 mai. A saptea editie aduce ca de obicei cele mai bune spectacole din euroregiunea DKMT (Dunare-Cris-Mures-Tisa) cuprinzand Banatul, Vojvodina si 4 judete din Ungaria.

Axat pe ”căutarea trecutului, prin spectacole care pun întrebări, pentru a descoperi adevăruri”, festivalul TESZT propune, în perioada 24-31 mai 2014, douăzeci de spectacole din România, Ungaria, Serbia, spectacole -manifest, montări experimentale sau clasice, producții ale unor companii prestigioase, spectacole cu vedete. TESZT 2014 este un festival cu casa închisă: biletele și abonamentele pentru cele mai multe dintre spectacolele cuprinse în program sunt deja epuizate. Toate spectacolele sunt traduse în limbile română și engleză și sunt urmate de discuții cu publicul. După ultimul spectacol al zilei, pe toată durata festivalului, va avea loc Concertul de la miezul nopții, la care accesul publicului este liber.

Ca TESZT-ul se vinde bine, n-am nici o indoiala. Chiar si in calitatea mea de invitat n-am reusit sa prind un bilet la spectacolul ‘Regina Frumusetii din Leenane’ lucru departe de a ma mahni si un indiciu privind atentia mare acordata evenimentului. Planuiesc in schimb sa ajung la cateva spectacole in zilele urmatoare asa ca voi mai discuta despre TESZT.



De la 1 iunie debuteaza un festival nou-nout, Antagon, un Festival de Teatru Independent cu trupe independente care-si desfasoara activitatea in spatii alternative si neinstitutionalizate, si realizat pe cont propriu, fara ‘ban de la stat’ de catre Aualeu Teatru, prietenii si partenerii lor. Organizatorii promit un maraton de spectacole desfasurate in felurite locuri ca Scart Loc Lejer, Electric Theatre, Hostel Costel, mansarda [e-spres-oh], Galeria Triade sau direct in aer liber (Parcul Botanic, respectiv, pietonala Marasesti).

E un proiect ambitios si o initiativa bine-venita care-si propune sa ofere publicului timisorean spectacole produse de actori si trupe neinregimentate intr-o institutie traditionala, nefinantate si neintegrate intr-un sistem comercial de turnee si care intampina dificultati in a calatori catre publicul potential din alte orase. In acest sens se doreste realizarea unei platforme nationale de prezentare a spectacolelor independente la Timisoara si astfel inscrierea orasului intr-un circuit european al festivalurilor de gen. Numele Aualeu e atat un indiciu asupra tipului de spectacol cu care vom da ochii cat si o garantie a calitatii celor invitati, ramanand ca noi, publicul, in calitatea de judecator suprem, sa hotaram daca Antagon va avea o continuitate sau va ramane un exercitiu de voluntariat si-atat.

Biletele pentru spectacole costa 20 de lei si se gasesc la Scart Loc Lejer, Aethernative Cafe, Electric Theatre si Carturesti. Aualeu Teatru face cinste cu doua spectacole produse de ei la care accesul va fi liber: duminica, 1 iunie, Ferma Animalelor jucata pe pietonala Marasesti si duminica, 8 iunie, in incheierea festivalului, Circus Mundi se instaleaza in Parcul Botanic. Accesul la cele doua spectacole va fi gratuit. Programul complet cu orele de desfasurare in gasiti aici. Urmariti insa ce se mai comunica pe facebook ca sa fiti la curent cu modificarile si, nu in ultimul rand, veniti multi, biletele sunt putine!


Apogeul acestei luni dedicata teatrului va fi atins intre 10-17 iunie cu a doua sectiune a FEST-FDR, cea dedicata in principal spectacolului. Oferta este pe masura asteptarilor: spectacole de strada, un regal de teatru-dans (garantat de nume ca Gigi Căciuleanu, Răzvan Mazilu si Andrea Gavriliu) si dramaturgie contemporana. Mai adaugati si nume-surpriza precum Peter Stein sau Christian Lacroix(!), prezente prin spectacolele lor, dar și reprezentatii sustinute de doua dintre cele mai importante teatre europene, ca sa aveti o perspectiva completa asupra rasfatului de care vom avea parte la jumatatea lunii iunie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?