13 aprilie 2014

A doua editie Timisoara Brands Tour


Ar fi fost pacat daca Timisoara Brands Tour ramanea un eveniment singular, petrecut in 2013, iar organizatorii nu gaseau timpul si energia sa mai puna la punct o a doua editie. Pacat pentru ca i-ar fi lipsit pe niste prieteni de inca o ocazie sa viziteze Banatul si sa-i cunoasca cateva din locurile uitate. Pacat pentru firmele din oras implicate care au fost astfel motivate sa devina creative in prezentarea business-ului lor in fata unor oameni care n-au nici un alt interes, afara de o oarecare curiozitate. Si, nu in ultimul rand, ar fi fost pacat pentru ca n-as fi avut nici eu sansa sa ma reintorc pe dealurile Recasului, intre vii, la un pahar de vorba cu Marius Pasca, sef sector turism la Cramele Recas.

Daca anul trecut TmBrandsTour s-a orientat pe sport si cultura, de data asta doamnele de la PRbeta Agency au tintit latura turistica, multietnica, atragand in proiect si echipa prinbanat.ro care sa-i conduca pe blogerii participanti intr-o drumetie prin cateva dintre localitatile Banatului sarbesc despre care sper sa cititi la cei care au participat. Pana la partea asta insa programul a continut obisnuitele “vizite de lucru” prin fabrici.


Prima vizita a fost la fabrica Fornetti din Satchinez, aflata la vreo 15 km de Dudestii Noi si la capatul unui fost drum agricol care continea mai mult gauri decat asfalt. Fabrica era in zi libera dar si-a chemat de-acasa un schimb de muncitori, chestie care pe mine m-ar fi enervat putin dar care asupra lor nu parea sa produca frustrari. In mare parte munca acolo e semi-automatizata dar uneori e nevoie sa te mai si murdaresti pe maini. Se lucreaza in 3 schimburi la o productie maxima de 100 de tone pe zi care sa asigure aprovizionarea celor 600 de magazine din Romania dar si a pietelor din Bulgaria si Ungaria. Dincolo de certificari ISO si explicatii tehnice care nu cred ca intereseaza cititorii acestui blog exista insa ideea de afacere: franciza Fornetti costa 500E + 2000E garantia pentru echipamentele primite in folosinta (cuptoare, congelatoare etc). Nu-ti trebuie decat un spatiu de minim 15mp si un ‘patiser cu diploma’ ca sa incepi sa coci. De copt s-a copt si la #tmbrandstour caci fetele n-au rezistat mult in fata cuptorului electric si-au produs imediat cateva zeci de fornete fierbinti din care sa ne ospatam pe drum spre Recas.


La Recas ne-au primit din nou in loc insorit si cu verdeata, la o masa campeneasca care sa afirme inca o data daca mai era nevoie deschiderea oamenilor de-acolo catre agro-turism si turism viticol. Cu un pahar de Cabernet Sauvignon in mana, Marius Pasca, gazda noastra pe plantatiile de vita de vie, si-a inceput povestea fantasticelor locuri si vinuri din zona (1000 ha intinse peste dealuri jur-imprejur). Discutia a continuat, dupa turul instalatiilor, in fostele hrube ale podgoriei atestate de la 1447, amenajate acum in vaste sali de ospat unde-ti pierzi si semnalul la telefon odata cu simturile. Am degustat (foarte discret, intrucat eram sofer) din cateva vinuri extrem de laudate ca spumantul alb Sole, aromatul Chardonnay si savurosul Solo Quinta, fiecare insotit de o prezentare pasionata facuta de profesionistul si entuziastul domn Pasca. Ani la rand m-am intrebat de ce fiecare grup de romani sau straini venit in Timisoara era luat pe sus de gazde si dus la Recas. Cuvintele sunt de prisos:







Fabrica de Bere Timisoreana a fost, ca de obicei, cu portile deschise dar subsemnatul n-a mai vizitat-o. Impresia de prima oara ramane valabila.


Turul brandurilor nu ar fi fost complet fara o intalnire cu dna Simona Neumann, directorul executiv de la Asociatia Timisoara CCE2021. Din spusele ei munca celor din Asociatie consta in prezent in elaborarea strategiei de dezvoltare culturala in vederea depunerii dosarului de candidatura in 2015. Pana acum s-a desfasurat o campanie de informare a cetatenilor privind acest obiectiv, s-a realizat un studiu sociologic privind impactul public al candidaturii, s-au atras sustinatori si parteneri din mediul privat, mediul universitar si din cadrul societatii civile iar in continuare se urmareste identificarea unor poli culturali locali in jurul carora sa se planifice strategia. Pana in toamna ar trebui sa fie insa finalizata asa ca o astept cu interes si ma pronunt atunci. Deocamdata imaginea oferita e destul de vaga, schitata in linii mari pe concepte generale si abstracte ca strategie si viziune si sper ca in curand sa existe ceva concret despre care sa putem vorbi.


Foto credits: Flavius Neamciuc


Acest proiect a fost realizat de PRbeta Agency în colaborare cu Prin Banat.
Branduri participante: Timișoreana, Cramele Recaș, Fornetti, Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană
Parteneri de mobilitate: Autonom-Rent-A-Car
Parteneri:Farmec, Hotel Timişoara şi Restaurant Sabres
Parteneri media: 24-FUN, Ctrl-D
Timișoara Brands Tour este o franciză a Cluj Brands Tour, un concept marca TVdece
Fotografii: Flavius Neamciuc

Un comentariu:

  1. Drept să-ți spun, și eu m-am întrebat dacă nu s-or fi supărat cei de la Fornetti că au venit în ziua lor liberă la lucru pentru noi. Sper că nu. :)
    (Cu ocazia faptului că am citit la tine am realizat și eu că nu ți-am dat link în postarea mea, și am reparat.)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?