03 iulie 2013

JazzTM, barometrul ambitiilor timisorene


In cateva zile incepe la Timisoara un festival de jazz in toata regula, cu nume mari si o adresare mai mult decat prietenoasa tuturor celora care apreciaza muzica buna, indiferent daca e sau nu jazz. Organizatorii (PrimariaTM) n-au facut nici un secret din faptul ca festivalul JazzTM e un cap de pod in ofensiva lansata anul acesta pentru campania Timisoara, capitala culturala europeana. Viceprimarul Dan Diaconu a spus-o foarte clar dealtfel: 
"Un festival muzical creeaza un simbol pentru orasul care il organizeaza, devine parte din identitatea lui si o intareste. Festivalul JAZZ™ vine tocmai sa celebreze energia culturala vibranta a Timisoarei. In acest an punem piatra de temelie a ceea ce poate fi unul din cele mai importante evenimente culturale din aceasta parte a Europei, parte a efortului de a obtine titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021."
Ambitii mari, asteptari pe masura. In ce ma priveste am toata increderea ca echipa Plai care s-a ocupat de selectia invitatilor si tot ce tine de logistica unui asemenea festival au avut grija ca totul sa fie binepus la punct. Experienta lor nu poate fi comentata caci finantarea publica consistenta era ceea ce lipsea pentru a dovedi ca isi pot asuma sarcini mai mari. 

Urmeaza asadar trei zile de concert in Piata Operei, cum n-a mai avut de mult orasul asta, iar calitatea actelor artistice anuntate (Richard Bona, Kurt Elling, Macy Gray si David Murray Infinity Quartet sunt doar headlinerii care insumeaza multe premii Grammy) e un prilej de mandrie locala. Una usor rezervata, ce-i drept, pentru ca evenimentul inca nu s-a produs, si privita doar in contextul istoric al momentelor asemanatoare din perimetrul local. Dar nu pot sa nu privesc cu optimism caci de reusita acestui concert depinde imaginea viitoare a orasului si agenda sa culturala pe urmatorii ani. 

Ca ultima precizare, JazzTM e un festival deschis catre toata lumea, accesul fiind liber in spatiul Pietei Operei cu posibilitatea de a se rezerva locuri pe scaune in fata scenei la un pret modic de 50 de lei pe toate cele 3 zile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?