29 iunie 2013

Le Tour de France - editia 100

De azi timp de 3 saptamani televizorul imi va fi setat pe Eurosport, homepage-ul pe situl letour, facebook-ul pe pagina aferenta Turului pentru ca singura competitie sportiva care mai imi starneste interesul, Turul Frantei, e pe cale sa inceapa. Editia de anul asta a Turului ar trebui sa fie cu atat mai spectacoloasa cu cat poarta numarul 100. E de asteptat ca organizatorii sa fi pregatit ceva special ca sa marcheze evenimentul. O promisiune e chiar faptul ca dificultatea acestei editii e sporita sensibil, comparativ cu cea de anul trecut. 21 de etape fata de 20 + un prolog scurt in 2012. Mai putine etape de plat (7 fata de 9 in 2012) insa 5 etape deluroase si 6 de munte adevarat cu 4 finishuri in catarare fata de anul trecut cand am avut 4 etape semi-montane si 5 montane cu doar 2 finishuri in catarare. In total 3400 de km parcursi doar pe teritoriul francez. Ca fapt inedit anul asta Turul porneste pentru prima oara in Corsica si, personal, astept cu nerabdare sa vad cum s-au montat corsicanii..

Favoriti la castigarea Turului n-am insa cred ca sanse mari au Contador, deja castigator de tur in 2009 si 2010 (al doilea titlu insa i-a fost retras pentru dopaj), si Chris Froome, care anul trecut a aratat de cateva ori ca e mai puternic decat coechipierul sau de la Sky, Bradley Wiggins, castigatorul editiei 2012 a Turului. Desigur ca si Cadel Evans (castigatorul din 2011) are o sansa daca tot lipseste Wiggins. Mai interesant insa va fi cum se va prezenta turul dupa scandalul de anul trecut cand au iesit la iveala mizeriile facute de Lance Armstrong in Turul Frantei (mizerii pentru care a si fost taxat, retragandu-i-se toate titlurile castigate). Problema lui nu a fost ca era singurul care se dopa ci ca el s-a dopat cel mai bine si ca i-a fortat si pe coechipierii sai sa se dopeze ca sa aibe o echipa puternica (e imposibil sa castigi turul fara o echipa in forma maxima). Astept sa vad ce barfe mai apar in saptamanile ce urmeaza.

Dincolo de lucrurile scandaloase insa o sa ma uit la Tur pentru aspectul sau publicitar intrucat nu exista o mai buna reclama pentru frumusetile Frantei decat o reclama de 3 saptamani pe care milioane de telespectatori o urmaresc de buna voie. Comentariile delicioase referioare la diversele elemente culturale ivite pe traseul turului sunt o consolare temporara pana voi fi in masura sa le verific pe propria piele.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?