23 mai 2013

Cine isi pune sperantele in Sabotage?

In doua zile incepe Sabotage Festival. Poate "festival" e un titlu pretentios pentru un 'act' care dureaza o singura noapte insa va asigur ca viata si dimensiunea lui depind numai si numai de reactia noastra. Luni am fost la conferinta de presa a organizatorilor. Sunt cativa oameni obisnuiti, o gasca de prieteni carora le lipsea ceva solid pe plan local, ceva din zona muzicii rock sau electronice. Un festival, adica. Si s-au hotarat sa-l faca ei. Spirit de initiativa, ce vreti. N-au vreun istoric in astfel de intreprinderi (exceptie Alex care s-a mai implicat in JEMF) iar asta se poate usor depista in entuziasmul, optimismul si usoara doza de inconstienta care i-a facut sa-si bage economiile in Sabotage. Ideea e in felul urmator: daca Patrice a adunat peste 4000 de oameni la Plai poate strang si ei vreo 2000. Avand in vedere insa ca e abia prima editie s-ar multumi si cu 1000. Pagina evenimentului de pe facebook arata incurajator (~ 1000 au dat join) insa biletele cumparate erau undeva pe la jumatate... Orice ar fi insa oamenii au dat de inteles ca va exista musai o a doua editie - 2 zile outdoor - si ca nu-si fac iluzii sa iasa pe profit in primii ani. Personal le admir determinarea.

Obiectivul festivalului de muzică Sabotage este de a ghida muzicieni talentati la inceputul carierei lor profesionale și, totodată, de a furniza performanță de calitate din partea unor artisti consacrați. An de an pe scenă vor evolua atât artiști internaționali cât și artisti locali.

Despre festival e bine de stiut ca este sustinut si de administratia locala (Primaria si, probabil, Consiliul Local) inclusiv cu ceva bani. Nu cunosc sume si nici nu ma astept sa fie prea consistente dar gestul conteaza. E semn de maturitate. Sponsorii s-au miscat la buzunar insa mai greu iar asta e o chestie cu care ne-am cam obisnuit, din pacate. Totusi ma bucur sa vad Grolsch pe afis. Experimentalisti pana la capat. Iar Sabotage va fi un experiement interesant. Un lucru asumat in orasul asta e acela ca exista un public pentru scena electronica, unul ceva mai numeros decat pentru alte genuri. Acum e ocazia sa vedem daca publicul asta n-a emigrat si el inspre locuri mai vesele sau daca il mai tin tenisii sa danseze o noapte intreaga.

Line-up-ul, pentru cine stie:
21:00 Kolapsys ( Dan Postelnicu – RO)
22:00 K-lu (RO)
00:00 Dubioza Kolektiv – Bosnia
02:00 Black Sun Empire / Codebreaker MC – Olanda
04:00 Mighty Boogie (RO)

Dubioza Kolektiv sunt, fara indoiala, pata de culoare intr-un festival electronic insa asta dezvaluie deschiderea Sabotage catre un mix de genuri infratite in sabotarea conformismului. Bosniecii astia - care au mai fost la Timisoara intr-o editie IRAF, la Gradina de Vara Capitol - sunt poate cea mai activista si mai militanta trupa din Balcani, criticand acid politica din tara lor dar si nationalismul si stereotipurile culturale de peste tot. Singurul neajuns pentru noi e ca se produc in limba natala si nu prea-i intelegem. Dar ca atitudine, sunt usor de asimilat.


Locul de desfasurare va fi Hala Fructus, cu acces dinpre Pizza Poli. Biletele inca sunt 25 de lei la dealeri (Van Graph, Cuib d'Arte, Scart, Aethernative) sau 35 la intrare in seara de 25 mai. Sper sa umplem hala...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?