25 aprilie 2013

Cum sa n-ai incredere in tine - curs intensiv de psihologie cognitiv-evolutionara

Mie imi place sa cred ca sunt citit de oameni inteligenti asa ca anuntul asta nu cred ca e departe de sfera de interes a unui om rational, fie el cu preocupari literare, muzicale, cinefile sau turistico-culturale. Sambata, 27 aprilie, ora 15 are loc la Edukube (Marasesti 14, deasupra de Aethernative) un curs intensiv despre un concept foarte interesant din psihologia comportamentala numit biasul cognitiv, care, daca am inteles eu bine, cuprinde acele deviatii de la buna judecata, acele erori pe care le facem dintr-un elan intuitiv viciat. Velisar Manea si Dan Ungureanu vor incerca sa explice de ce in unele situatii intuitia noastra ne inseala in mod repetat si in ce cazuri n-ar trebui sa-i ascultam pe guru-istii motivationali avand increderea oarba in noi.


Programul Heuristics and Biases a revoluționat studiul economiei, al raționalității umane, teoria deciziei, științele cognitive și oferă perspective și instrumente pentru, practic, toate domeniile. Domeniul este necunoscut în România. 
Nu toate erorile pe care le comitem sunt aleatorii, uneori repetăm aceleași greșeli. Și repetăm. Și repetăm: unele erori sunt sistematice. Programul Heuristics and Biases, aparut în cadrul psihologiei cognitive, documentează de aproape 40 de ani situațiile în care intuițiile noastre nu sunt ok. Din păcate, cu cît traim într-o lume mai sofisticată, cu atât intuițiile noastre sunt mai proaste – mașinăria noastră mentală a evoluat nu pentru a rezolva problemele corporatiștilor ci pe cele din lumea mult mai simplă a stră-strămoșilor. Rezultă că există întregi tipuri de probleme, chiar domenii, unde intuițiile sunt greșite. Și de aici ideea de contra-intuitiv, un termen recent. Suntem asemănători în eroare. 
Un bias cognitiv (termenul e mai degrabă intraductibil: ar fi undeva între deviere, abatere, părtinire și distorsiune) e o deviere sistematică în procesarea unor tipuri de informație, deobicei de complexitate mai mare, care se găsește în mediul contemporan. Bias-urile cognitive sunt adesea explicate prin scurtături mentale numite „euristici”. Euristicile sunt metode de procesare a problemelor complexe prin concentrarea pe un singur aspect al situației și ignorarea celorlalte. Astfel putem lua decizii și presați de timp și fără informație completă. Statistic vorbind, euristicile funcționează bine; eșecurile lor duc la bias-uri, care, la rândul lor, ne costă prin judecăți și decizii greșite. 
Studiul bias-urilor este ca o mască de ghips a naturii umane, încet încet aflăm unde se abat intuițiile noastre, ale tuturor, de la un ideal rațional (se poate defini așa ceva, pentru fiecare tip de problemă studiată). Este vorba despre un instrument pe care, spunem noi, ar trebui oricine să și-l procure pentru trusa de gândire critică. Într-o după-masă de sâmbătă, sperăm să vă trezim curiozitatea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?