17 aprilie 2013

Brandurile timisorene: Fabrica de Bere

Nu cred ca se indoieste cineva de faptul ca Timisoreana e cel mai puternic brand comercial al orasului. Argumentele pentru acest fapt sunt destule: numele ii dezvaluie originea si o asociaza imediat cu Timisoara; e cea mai bauta bere din Romania, are un intreg festival dedicat (Serbarile Timisoreana) care se organizeaza in mai multe orase din tara, timisorenii se falesc nespus cu ea, mai ales din pricina traditiei pe care o invie in sufletele lor de banateni: cea mai veche fabrica de bere din Romania. 

In plus, Timisoreana exercita si un soi de curiozitate (care poate deveni foarte usor fascinatie) asupra musafirilor orasului, fie ca vorbim de nemti veniti cu treaba si care, odata coborati din avion, nu urca in camera de hotel pana nu dau pe gat o blonda spumoasa si rece, fie de bucuresteni, clujeni sau alti bautori de bere care nu stau mult pe ganduri inainte sa incerce nefiltrata locala. Practic, nu-mi vine in minte alta marca locala care sa fie la fel de prezenta in mentalul colectiv cum e cea de bere Timisoreana.

Desi Fabrica si-a deschis de mai multe ori portile anul trecut, a fost nevoie de un tur la brandurilor ca sa ajung si eu in interiorul ei, acolo unde se prepara berea. Vineri dimineata, intr-un grup somnoros de vreo 20 de bloggeri am intrat pe usa fabricii si, dupa formalitatile obisnuite, am fost dati pe mana a doi “maestri berari” care ne-au condus prin mai multe cladiri de-a lungul procesului de fabricatie. Pentru un nou-venit e un oarecare soc sa descoperi ca fabrica se intinde pe vreo 9 hectare lucru care s-a tradus printr-o vizita de cateva ore bune. Insa experienta a fost una mai mult decat interesanta.

tancuri de linistit berea si pofta admiratorilor

Traditia spune ca Timisoreana a fost initial o bere soldateasca, destinata armatei lui Eugeniu de Savoya si, apoi, locuitorilor ce duceau lipsa apei potabile. In timp, berea a devenit una foarte populara iar in perioada interbelica chiar una gustata de capete incoronate (regele Ferdinand era mare fan). De la maestrii berari am aflat ca unul din pericolele majore in trecut erau incendiile care luau nastere in fierbatoriile de malt, un astfel de incendiu aproape distrugand fabrica in intregime pe la 1890. Tot de la berari am aflat ca pe vremuri cea mai buna bere era “berea de martie” intrucat fermentarea se facea mai bine la temperatura scazuta a iernii. Asta, desigur, inainte de achizitionarea masinii de frig in 1900 care a permis producerea unei beri incontestabil de faine tot timpul anului.

elementele constitutive ale unei beri

De-a lungul vizitei am avut ocazia sa gustam berea in cam toate formele sale brute: am rontait orz mai mult sau mai putin prajit, am sorbit maltul dulce si-am degustat berea tinara sau cea maturata si nefiltrata. Am admirat-o insa cel mai mult in uriasele tancuri de fierbere sau de linistire, unde zeci de mii de litri asteapta sa le vina randul la imbuteliere. Ascultandu-i insa pe oamenii care lucreaza acolo, am inteles din felul in care vorbeau, din expresiile de pe chipurile lor, ca nu doar le place ce fac dar ii chiar pasioneaza meseria de berar... Si cu asemenea oameni povestea nu poate decat sa mearga mai departe.

Poze realizate de Dragos Asaftei

Evenimentul Timisoara Brands Tour este organizat de PRbeta cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.
Branduri participante: Timișoreana, Cramele Recaș, Arsenal Park, BC Timba Timișoara, REC Universitatea de Vest Timișoara, ACS Poli Timișoara.
Parteneri de mobilitate: Peugeot România.
Parteneri: PRbeta, Aventuria, Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană, Porche Timișoara, Amvest, Restaurant Belvedere.
Parteneri media: 24-FUN, Tion.
Timișoara Brands Tour este o franciză a Cluj Brands Tour, un concept marca TVdece

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?