28 decembrie 2011

Geniul lui Leonardo


Daca n-ati apucat inca sa mergeti la expozitia Leondardo da Vinci de la Bastion ar fi cazul sa va grabiti. Dansa mai tine pana in 15 ianuarie, deci vreo doua saptamani, dar cum revelionul la romani e in genere scandalos presimt ca tot doua saptamani va dura si mahmureala. So, ori va duceti maine-poimane, ori va puneti alarme la toate telefoanele incepand cu Sfantu Ion. Bine?

Io m-am dus azi pe-acolo ca mi-am amintit brusc de Leo in timp ce savuram un ceai negru-n Irish (dupa ce-n prealabil savurasem o cafea la Mokum, unde, ca o paranteza, a venit un tinar cu niste turta dulce homemade de zici ca locuia in bucataria lu Mos Craciun si, bineinteles, ca ne-am servit toti cu ea, buna turta) si cum IrishPub-ul e practic atat de aproape de Bastion incat ar putea imparti acelasi cod postal, am zis ca e o ocazie buna sa vad inventiile davinciene.

Acum, ca spatiu expozitional, mansarda asta de la Bastion e chiar faina, numai ca-i lipseste un pic de muzica acolo. E prea liniste. Nu cer galagie da un susur de vioara ceva... ar fi minunat. Legat de inventiile lui Leonardo tre sa recunosc omul asta practic pune I-ul in Inventator. Sigur ca nu toate schemele lui au si fost realizate ori sunt fuctionale (am vazut un model de elicopter sinucigas si o parasuta patrata) dar limitarile impuse de materialele disponibile sunt surclasate de solutiile lui ingenioase pentru probleme curente: surubul fara sfarsit, macaraua rotativa, scripeti, rulmenti, un lant rudimentar si tot felul de instrumente de masura. Plus o bicicleta!
cel mai potrivit loc pentru o bicicleta nesupravegheata.

colac de salvare si labe de scafandru

barca cu pedalier

arbaleta gigant

mitraliera?

da, mitraliera.

bombarda (sic!)



In total sunt vreo 30 de inventii ale genialului inventator plus cateva reproduceri dupa tablorile sale faimoase ale caror originale sunt tinute in adancurile muzeelor din Europa unde tre sa platesti multi euroi ca sa patrunzi laolalta cu hoardele de turisti cu ochii oblici. Tinand cont ca expozitia e gratuita si, oarecum, interactiva (daca scapi de vigilenta curatorilor ca sa-nvarti si tu o manivela) concluzia care se impune e de bun simt: n-avem prea multe evenimente de genul asta in oras. Ar trebui sa profitam de initiativa Consulatului Italian.

3 comentarii:

  1. Heh, mulţam fain de idee. Ştiu pe cineva care are nevoie să fie târât afară din casă, iar ăsta e pretext parcă special croit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vazut-o in Bucuresti. Daca aveti cumva si ghid si posibilitatea de a-l lua, luati-l. Noi am dat de un nene de la Muzeul National de Istorie care a completat sanatos brosurile :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @krossfire: n-am observat nici un ghid pe-acolo afar de doamnele ce supravegheau. m-am multumit cu informatiile de pe panourile descriptive.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?