13 octombrie 2011

SMS2

Si iata ca evenimentul pus pe picioare anul trecut la Timisoara de revista BIZ, Cristi Manafu si partenerii lor locali sau nationali (din online sau din offline) a facut turul complet revenind cu o a doua editie la noi in urbe. Social Media Summit, conferinta regionala pe teme de social-media, marketing pe interneti, blogging si trenduri in online, s-a desfasurat vreme de 7 ore ieri intr-una din salile nou amenjate la Hotelul Timisoara, unul din hotelurile care, sa fiu sincer, incepe sa arate tot mai occidental (cel putin in zona de lobby si conference).

Conferinta a avut din nou o structura tripartita la fel ca anul trecut, cu un warm-up lasat pe mana blogerilor locali (nebuloasa, Andrei Crivat, Ovidiu Sirb si Cristina Putan), o sectiune de management densa si profesionala si un final lucrativ dornic sa demonstreze cum cele doua pot lucra impreuna. Daca, evident, isi doresc asta.

Primul segment - Tendinte in social media - a pus in discutie treburi ca brandul personal, influenta in online, reputatia, comunitatea locala si alti facturi care contribuie la formarea acelui ecosistem care sa genereze continut relevant si sa poate justifica atentia marketerilor sau companiilor dornice de "a lucra cu blogarii". Nebuloasa a vorbit de cum sa-ti tratezi cititorii drept prieteni ca sa te poti baza pe ei la nevoie, Andrei despre cum iti creezi, intretii si repari reputatia in online, Ovi a povestit cum s-a derulat maturizarea lui in online din clipa in care a luat blogingul ca mai mult decat o joaca iar Cristina a dezvaluit rezultatele unei munci de compilare a blogurilor active, cu continut regulat si pozitie relevanta in Timisoara. Aveti aici prezentarea ei. Contine cifre. Si, cum e si normal, cateva sfaturi ca de la PR la blogger. Un lucru inedit a fost optica diferita pe care au avut-o speakerii asupra a doua chestiuni esentiale, zic eu: cum iti vezi audienta si cum devii un profesionist fara sa-ti pierzi totusi originalitatea. In opinia mea nu exista un adevar absolut iar discrepantele sugereaza doar ca exista mai multe retete de adaptarea a creativitatii la ideea de bloging monetizat.

Segmentul al doilea - Social Media pentru Companii - s-a adresat in special celor care s-au incumetat sau e pe cale sa se incumete a intra cu afacerea lor in social-media. Tiberiu Mercurian (bergenbier.ro, Director de Marketing) a pus pe tapet grafice si statistici despre campaniile Bergembier, Ziua Barbatului, nefiltrat vs fresh etc. Bogdana Butnar (bogdanabutnar.ro, Digital Marketing Consultant) a fost cum ma asteptam, energica, expansiva, amuzanta, cu o prezentare foarte detaliata dar din care a dezvaluit doar chestii esentiale. A avut insa o disputa principiala cu Cristi Manafu legata de departamentele de SM din companii si obisnuinta lor de a-si contabiliza rezultatele doar in like-uri fara sa-si lege obiectivele de business-ul concret.. Bobby Voicu a vorbit despre intrarea unei companii in SM, care-s etapele si unde nerespectarea lor aduce daune. Georgiana Gheorghe (danone.ro, Corporate Communication Manager) a vorbit, desigur, despre iaurturi si cum a intrat Danone in SM "denuntand" si campania #obiceiurisanatoase care e acum in derulare pe bloguri si twitter. Ultimul speaker din serie a fost Laurentiu Dumitrescu (digitalstar.ro, Managing Partner) cu cateva reguli de baza privind vanzarea de Social Media Marketing.

Ultimul segment s-a referit pe exemple de Cum lucreaza bloggerii cu brandurile si mai precis cum adaptezi mesajul brandurilor la brandul tau personal? Chinezu a fost iar sarea si piperul vorbind de comunitatea de legionari care te apara si-ti sporeste prestigiul, despre oglinda personala pe care fiecare o are dar nu toti o folosesc, despre compromisuri, munca si importanta networking-ului. Fraza zilei: Social media te simte dacă eşti ‘papagal’. Viktor Kapra a fost si speaker dar si moderator si ne-a luminat pe toti cu badgeul adus de la o conferinta din San Francisco pe care scria bloger/jurnalist. Diferenta devine tot mai irelevanta afara, blogarii avand acelasi statut ca si jurnalistii. Evident, conteaza si care blogar primeste asemenea invitatii si cum a ajuns in situatia aia. Asa ca a oferit o seama de sfaturi pentru blogari si companii cel mai sugestiv fiind inu ma temeti, veti ajunge intr-un final sa lucrati unii cu ceilalti. Costin Cocioaba de la refresh.ro a vorbit tot de brand personal in bloging analizand imaginea catorva din blogarii de top din tara si cum si-au format-o iar Sebi 'Visurat' Bargau a fost studiul de caz in materie de om care nu asteapta sa i se propuna colaborari ci le cauta singur. Redescopera Romania pe 2 roti a furnizat materialul acestul studiu.

Cam asta a fost povestea cu SMS2. Pentru aprofundare va sugerez amical sa vizitati dojoblog pentru ca a facut o munca titanica ca sa transmita ce s-a vorbit intr-o lunga sesiune de livebloging. Respect doamna :). Mi-ati fost de ajutor atunci cand vorbele speakarilor n-au mai patruns prinre gandurile mele legate de Staropramen, berea sponsor care sedea in frigiderul pazit de Chinezu.

Un comentariu:

Comentezi?