08 octombrie 2011

Beautiful occupation

Sunt un pic nedumerit de impactul slab pe care il are in blogosfera romaneasca miscarea #occupywallstreet pornita in Statele Unite. Intr-o tara cu atatia pareristi e ce putin bizar ca nimeni nu emite o opinie. Sau nu citesc io pe cine trebe :p. Practic de peste trei saptamani, zilnic, mii de oameni se aduna si blocheaza zona zero a finantelor mondiale, chiar in buricul New York-ului, pe WallStreet, intre sediul bursei si bancile responsabile de criza financiara din 2008. Mi se pare un lucru de neinteles pentru ca miscarea asta a pornit tot pe Internet, pe bloguri, anuntata de acum 2 luni pe situl oficial al Anonymous si s-a promovat tot via retele sociale, ceea ce unii dintre noi mananca pe paine la orice ora a zilei. Cred ca e un caz ce trebuie privit.

#OCCUPYWALLSTREET is a people powered movement for democracy that began in America on September 17 with an encampment in the financial district of New York City. Inspired by the Egyptian Tahrir Square uprising and the Spanish acampadas, we vow to end the monied corruption of our democracy … join us! We're now in DAY 22.

Toata nebunia a inceput la jumatatea lunii septembrie cand mai multe zeci de persoane s-au adunat in fata Bursei new-yorkeze pentru a protesta impotriva coruptiei si lacomiei corporatiste care a cauzat falimentul din 2008, trimitand milioane de oameni in somaj, fara ca cineva sa fie practic tras la raspundere. Ba mai mult, ca o ironie amara, cei vinovati sunt in aceleasi pozitii de forta iar bancherii scosi din rahat pe spinarile contribuabililor realizeaza acum profituri enorme materializate in bonusuri si prime nesimtite.

Celor cateva zeci de oameni pe care initial nimeni nu ii baga in seama li s-au adaugat zilnic tot mai multi nemultumiti pana ce au devenit acum cateva mii de protestatari pasnici uniti de simplul fapt ca s-au saturat de inegalitate. Se considera reprezentanti ai celor 99% din cetateni care muncesc pentru bunastarea singurului procent care a pus mana pe o felie serioasa din finantele mondiale. Sunt oameni de toate felurile, din toate paturile sociale si de toate varstele. Sunt pasnici dar hotarati, dupa traditia perfectata de Gandhi. Si nu au vreun lider sau vreo ierarhie organizatorica. Nici agenda politica. Sunt o comunitate unita intr-un ideal care se gestioneaza singura dupa necesitati. Dorm in aer liber, se hranesc din donatii, isi fac PR si atrag o gramada de atentie in media independenta. Sincer, ii admir. Iar eforturile lor se vad cel putin la nivel de activism social. Miercuri au fost intre 8 si 15 mii pe strazile NY-ului iar miscarea creste zilnic si face pui in tot mai multe orase. Au loc “ocupari” simbolice in Washington, Chicago, LA, Philadelphia etc. Unele sindicate si organizatii si-au anuntat sprijinul, trusturile media incep sa-i ia in serios, Casa Alba la fel, George Soros simpatizeaza cu idealurile lor iar un analist le dadea perfecta dreptate: Wall Street is evil. Pe site-ul OccupyTogether sunt anuntate proteste pe 15 octombrie în multe alte orase din SUA (aprox 70 pana acum) dar si în alte tari din Asia si Europa. Sunt curios ce va urma... Primavara araba inca nu s-a racit.

mai jos un clip interesant

Right Here All Over (Occupy Wall St.) from Alex Mallis on Vimeo.

5 comentarii:

  1. Nici un român nu scrie pentru că .. drumroll .. nici unul nu e calificat să o facă. Cel puţin aşa sper eu.

    Oricum, mişcarea îmi pare puerilă şi idioată. Băncile au dat bani oamenilor, da? Uneori fără să ceară gaj (în special creditele de consum sunt unsecured). Oamenii vin şi protestează că băncile au dat bani; cui, celor 99 de procente din populaţie reprezentate de ei? Nu-mi pare mult diferit de situaţia grecilor care au decis că e inuman să plătească înapoi ce au consumat pe credit. Strike 1.

    Pe de altă parte, băncile ar fi picat în 2008 dacă executivul SUA nu ar fi decis să le salveze. Cum le-a salvat? Le-a dat voie să ţină contabilitatea "teoretic", adică un împrumut de 400.000 de dolari se trece în scripte fix cu suma aia, chiar dacă bunul s-a devalorizat la 100.000. Practic piaţa a redevenit stabilă forţat mulţumită nu Wall Street, ci guvernului. Pe ăla când îl dau jos protestatarii? Strike 2.

    Banii pompaţi în continuare în economie de unde vin? Păi din bonuri de trezorerie (treasury bonds) emise de guvernul federal. Practic se umflă încet-încet o altă bulă, de data asta a guvernului. Iar dacă pentru bănci a existat backup, pentru guvern nu mai există nimic. Se vor pompa bani emiţând monedă, dar degeaba dacă nu există o economie producătoare care să susţină ecosistemul. Dacă tot protestează oamenii ar trebui să ceară guvernului (din nou) să impună legi stricte împotriva outsourcingului, una din cauzele primare ale situaţiei de faţă. În schimb se protestează "fără agendă", ca să te citez. Strike 3.

    Deci .. avem nişte oameni care nici ei nu prea înţeleg ce vor, doar strigă că-i doare. Bravo lor, deşi era o idee bună să-şi dea interesul în a-şi înţelege propria situaţie. Morala e-n oameni şi oamenii-s în companii, totuşi companiile pleacă în China şi India. Morala e în oameni şi oamenii-s reprezentaţi în guvern, dar acesta suge cucu' de la corporaţii. A boicotat cineva vreo mare corporaţie outsourced? Nu, da' protestăm în faţa Wall Street. Ce să zic, eficient.

    Şi tu vrei analişti locali care să înţeleagă şi să-şi dea cu părerea ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Bancile au dat bani oamenilor prin credite unsecured pentru ca guvernul a ridicat barierele regulatorii pentru asemenea riscuri. Cine din gurvern? Pai secretarul trezoreriei probabil.. tot un bancher. De ce? Pentru ca bancile sa faca invartelile alea financiare care le-a permis sa-si maximizeze profiturile si sa-si ia bonusurile.

    Dar nu cred ca in strada sunt numai cei care si-au pierdut casele pentru ca au luat credite amboulea. Multe firme s-au inchis intrand in faliment pentru ca bancile cu care lucrau au dat chix.. asa ca multi au intrat in somaj. Au disparut trilioane de dolari care puteau fi si economii nu doar credite de consum. E clar ca outsourcing-ul e o problema pe care nu doar Satele o au ci intreaga lume. Asa functioneaza economia mondiala in prezent. Normal ca guvernul e responsabil.. guvernul e controlat insa de wallstreet, asta-i parerea mea. Atata vreme cat banii decid cine ajunge la carma, cat timp masinaria de lobby functioneaza si pune doar oameni care sa satisfaca interesele corporatiilor care-i sponsorizeaza impotriva cui sa se indrepte nemultumirile daca nu impotriva wallstreet-ului?

    Si nu-s de acord ca o miscare de protest trebuie sa inceapa din capul locului cu o agenda clara, un plan, o serie de cereri punctuale. Se poate cristaliza din mers.. Probabil are un rol si faptul ca nu e politizata si nimeni nu pare sa vrea sa traga spuza in urma ei. Cred ca scopul principal e awareness-ul si cresterea in amploare.. Poate ca sunt ridicoli si puerili dar nici hippiotii nu erau mai breji.

    Iar protestul cu "agenda" miroase a facatura. Oamenii astia s-au dus acolo ca asa au simtit.. Democratia in Statele Unite imi pare o sarada sinistra.

    Ma abtin in privinta "analistilor" locali. Nu vroiam opinii avizate ci doar opinii. Asa ca multam de comment. Sa fiu sincer aveam o banuiala ca nu vei sta pe banca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Blogul lui Blegoo a comentat despre asta mai de la inceput, si...spre usoara mea surprindere, observ ca chiar imi face placere sa il parasc pt. asta aici. (Am o scuza totusi deoarece ma aflu la serviciu, unde de obicei functionez la varsta maxima functionala de 12 ani, deci para la diriginte e poate inca OK.)

    RăspundețiȘtergere
  4. vad ca mai nimeni n-a scris nimic nici la/dupa incercarea pitoreasca de Occupy LocDinOrasulNostruDeCareAAuzitLumea.

    Cel mai bun text pe care l-am citit despre fenomenul asta:
    http://thelastpsychiatrist.com/2011/10/you_are_the_98.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Mersi de link. Misto argumentatia tipului insa atitudinea imi pare cam prea nihilista. Normal ca presa/media joaca un rol esential dar asta nu inseamna ca lupta e pierduta din start...

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?