15 decembrie 2009

Moartea lui Bunny Munro

Cum? Nick Cave scrie carti? Nu-i tipu ala care canta cu Kylie Minogue - Where the wild roses grow? Ba da, el e dar a mai facut si alte chestii decat sa cante piesa aia arhi-cunoscuta. Adica are si el o cariera a sa care ii face pe multi sa-si ridice palaria in semn de admiratie. In plus a publicat doua volume de versuri si poezii, e atat compozitor cat si instrumentist, scrie scenarii (The Proposition) si compune muzica de film impreuna cu Warren Ellis (coloana sonora din The Assasination of Jesse James le apartine). Moartea lui Bunny Munro e al doilea roman al sau lansat acum cateva luni si cand am pus mana pe el eram la fel de surpins: Nick Cave scrie si carti? Trebuie sa citesc asta neaparat!

Am citit-o si mi-a placut. E despre un tip aflat pe acea carare specifica barbatului cu inclinatii spre auto-distrugere, adica presarata cu alcool, droguri si sex. Mult sex. Bunny Munro e un comis-voiajor abil care dupa propriile aprecieri "ar putea vinde o bicicleta unei stiuci de mare". Deci are o putere mare de convingere, e aratos si placut de femei, ceea ce conteaza avand in vedere ca vinde produse de infrumusetare. Si indirect chestia asta ii aduce multe fatuci in pat, absolut necesare pentru a-i satisface libidoul excesiv de ridicat chiar si pt un barbat. E un fel de nimfoman, cauta placerea de moment si apoi tot nesatisfacut ramane. Iar panta asta incepe sa se prabuseasca dupa ce nevasta i se sinucide, satula de infidelitatile lui binecunoscute, lasandu-l singur cu un copil de 9 ani.

Mistuit incet de vina, dispretuit de rude, bantuit de imaginea sotiei a carei prezenta o simte tot mai pregnant, Bunny Munro sare cu capul inainte in cautarea unei coliziuni izbavitoare. Nu face ceea ce omeneste si civilizat ar fi normal - cainta si asumarea vinei - pentru a-i fi sprijin fiului sau Bunny Jr. In loc de asta isi ia fiul drept copilot in "calatorie" in ideea de a-i oferi o lectie de viata ca martor la decaderea tatalui sau. Si partea nostima e ca desi la inceput ca cititor simti acelasi dispret ironic fata de personaj (un labagiu notoriu ce viseaza la chiloteii aurii ai lui Kylie si la pasarica lu Avril Lavigne in timp ce se masturbeaza in micul sau Punto tras pe dreapta), dupa ce te familiarizezi cu iepurasul si glumele sale ieftine de "agatat si consumat" femei, iti pare chiar simpatic. Pentru ca Nick Cave il face sa sufere, il duce in "iad" cu fiecare pagina si-l face sa cunoasca rand pe rand chinuri fizice si sufletesti. Si o face cu stil, umor negru, ironie fata de societate si cu o imaginatie fantastica. Cartea asta ar merita un film bun.

10 comentarii:

  1. Deşi ştiam că activitatea lui Nick Cave nu se reduce la o melodie, recunosc că şi eu am rămas surprinsă să văd că scrie. N-ar fi trebuit să rămân cu gura căscată, că, la câtă poezie e în muzica sa, scrisul e ceva firesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. huh... stiam ca si scrie, dar "nu am avut placerea." in schimb, anul trecut am avut o "perioada nick cave" si confirm ceea ce spui despre stil, umor negru, ironie & stuff. chiar as supralicita si as zice: e unul din cei mai mari muzicieni necunoscuti (ignorati?).

    RăspundețiȘtergere
  3. Ok, asta a fost o surpriza destul de mare, sa zic asa. Nick Cave scrie carti...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Cartitoiu: da, omu e plin de lirism..

    @alx c: necunoscuti poate la noi, cred ca in State si UK e chiar elogiat. Al 14-lea album s-a vandut in peste 350 000 de bucati iar daca Nick face cover dupa Dylan sau Armstrong, Johnny Cash a facut un cover dupa dansul :))

    @Camytzi: surprize surprize

    RăspundețiȘtergere
  5. mda, erau ceva zvonuri cum ca trece pe la noi in vederea promovarii romanului http://www.dob.ro/Articole/Pssst!/2776/Nick-Cave-va-veni-%C3%AEn-Rom%C3%A2nia-s%C4%83-%C8%99i-promoveze-cartea

    sunt pe youtube ceva clipuri cu mr. cave citind pasaje din carte

    RăspundețiȘtergere
  6. Hey, Richie-boy, nu ai mentionat ca Mr. Cave ar fi cunoscut in Australia :-) Crezi ca nime nu-i profet in tara lui, sau, dimpotriva, pe-acolo il cunoaste lumea ca pe calu' breaz?

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai dreptate, Cave cred ca e cal breaz la el acasa. N-am mentionat insa pt ca ma gandeam la pietele relevante pentru muzicieni, mai ales ca el locuieste in Anglia.

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca Australia nu-i relevanta pt muzicieni..
    Uite aici doar o parte dintre artistii proveniti din piata Australiei: http://www.australearn.org/destinations/australia/discover_contemporary_australia/innovator_in_the_arts/australian_musicians/
    Dar exista oricand Wikipedia pt consultare. Cheers!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am spus eu ca nu sunt relevanti muzicienii australieni? Vorbeam de faptul ca piata lor muzicala e cam nereprezentativa in contextul in care numara o populatie de marimea celei din Romania. Deci e de inteles ca sa urmareasca succesul international, fie el european, UK si mai ales din State. Iar faptul ca Nick Cave are un renume extraordinar peste tot e un indiciu ca tipul e "valabil".

    Deci inca o data am vb de piete relevante nu de muzicieni in comentariul anterior. Respect australienii atat pt muzica dar mai ales pentru film!

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?