05 noiembrie 2009

Pensionarii si Adevarul

Cum as putea sa le explic unor pensionari ca Adevarul de Seara nu apare dimineata, ci, evident, seara. Dar asa intr-un mod care incat sa si inteleaga din prima si poate sa nu ma mai intrebe in fiecare zi pe la 11 daca a venit ziarul. Saracii pensionari. Si pe ei i-a atins criza. In anul de gratie 2009 cand presa se tipareste cu sughituri si mai toate cotidianele se muta in online, acolo unde chiriile sunt ceva mai ieftine, batranii inca mai cauta acele ziare care poarta in ele mirosul proaspat de cerneala si caldura tiparului. Dar pensia e mica iar ziaru s-a scumpit in ritmul inflatiei. Pensionarul care obisnuia sa citeasca "din scoarta-n scoarta" alea cateva ziare aparute din cenusa revolutiei cauta acum zgribulit fituicile gratuite: Timis Expres, Focus Vest (acu o vreme) sau Adevarul de Seara.

Vizavi de locul de munca am un nene pensionar. Un vecin. Si cum sunt vecinii fara treaba, asta al meu vine dupa ziare. Vine saracu' din vremea Agendei zilei, odihneasca-se in pace, cand eram abonati si din cinci ziare primite el ne sterpelea cate unul zilnic. Ne ofticam noi pe chestia asta, ba ii trageam si tzepe, puneam un numar vechi de-o saptamana pe pult si el se intorcea dupa 5 minute, sau il minteam ca azi n-o venit ziarele ca e greva, chestii infantile. Da el tot insista, era omu' curios ce se mai intampla in tara. Foarte socat o fost cand s-a desfiintat Agenda zilei. Nu-i venea sa creada. Cum sa dea faliment asa un ziar citit? Cum sa-i explic eu ca ziarele acum se citesc pe internet.

A incercat o vreme Timis Expres-ul da nu i-a placut. Acum ii place Adevarul de Seara. Asta e si gratuit si daca nu-l gaseste la noi il cauta prin vreo statie de troleu. A durat o vreme pana sa inteleaga ca nu mai e nevoie sa se scoale cu prima geana de lumina ca sa prinda ziarul dar in final s-a convins ca vine degeaba si acum asteapta intunericul. Totusi, azi a venit un al doilea pensionar vecin de-al nostru dupa ziare. Si iar ne-a trebui cateva minute sa-l facem sa priceapa ca ziarul de seara chiar apare seara, deci nu la ora 12 cand isi face el plimbarea.

3 comentarii:

Comentezi?