29 octombrie 2009

Lupta cu internetii: Lovitura de 3 simpla

Dragi pirati online, UE se pune pe treaba. "Legea celor trei lovituri" devine aplicabila in domeniul file-sharingului si a protectiei drepturilor de autor dupa ce Parlamentul European s-a opus de doua ori, prin Amendamentul 138 (Capital). Consiliul Europei a trecut peste ei (deh, interesu poarta fesu) si ne putem astepta in curand ca statele sa adopte legislatii de genul celei din Franta, unde de anul viitor daca insisti sa-ti tragi intens 5 sezoane din House ori Grey's cu torrenti sau DC++ te trezesti cu trei lovituri dupa cap: e-mail, scrisoare scrisa si apoi deconectarea de la interneti pentru 1 an. Plus amenda de la 1500 de Euro in sus. Ce ziceti de asta? Marea Britanie e in carti si ea cu Legea file-sharingului pentru 2011, si se zvoneste de un amendament care sa permita deconectarea chiar fara hotarare judecatoreasca pentru aia mai "caposi"!

Aici e controversa care a tinut in loc Pachetul Telecom. Europarlamentarii chiar sustineau necesitatea existentei unei hotarari judecatoresti de "luare a jucariilor" intrucat accesul la internet e o componenta a libertatii la exprimare! Oameni cu cap. Btw, daca n-ati auzit, Finlanda au transformat accesul la internet de mare viteza intr-un DREPT garantat prin LEGE.(Adevarul) Adica tot finlandezul o sa-si vada facebook-ul chit ca sta intr-un fiord sau la umbra unui ghetar. In fine, statele in lupta cu piratii online (niste teroristi nu-i asa?) au pus presiune pe europarlamentari si au facut sa treaca proiectul astfel ca de-acum incolo ne putem astepta la legi bune pentru autorii de continut piratat: filme, seriale si muzica comerciala (mai putin indie rock).

O alta chestie asa conexa zice ca in U. S. of A. s-a batut in cuie lege ca blogarii sa declare acolo la ei pe blog daca iau bani cand vorbesc de bine (sau de rau) un produs/serviciu/whatevar. Sub pedeapsa unei amenzi grase (11.000$) Ca sa stie si cititorul care asculta de acel mare formator de opinie ca de D-zeu, ca blogarul e de fapt un comis-voiajor care te trimite pe tine la cumparaturi el stand in fotoliul sau de antreprenor on-line si numarand cascavalul dupa o zi de bloguit. Nu zic ca initiativa e chiar rea daca se urmareste "identificarea si sanctionarea companiilor care isi promoveaza produsele oferind recenzentilor recompense nedeclarate." (detalii) De asteptat si la noi ca abia astept sa declar niste sume :)

4 comentarii:

  1. Mda...am tot auzit despre legile astea restrictive...ceva mă face să cred că "long john silver-ii" interneţilor o să găsească o soluţie. Dar tot trebe să zic: "Whaaaat the f, man?"

    Ne mutăm la finlandeji....asta e. Am auzit că au chefuri cu saune mobile.. :P

    RăspundețiȘtergere
  2. in germania nimic nu merge nu to torent, nu to dc...nimic :( da macar au salar sa isi permita sa cumpere originale.

    of si vor sa puna si la noi legea..naspa...sa ne facem deci stocul de seriale :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bine ca nu sunt dependenta de niciun House! :) Sau Grey, sau Lost sau... off. Imi plac la nebunie Two and a half men :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi se pare aberanta treaba asta.Adica stiam ca nu e nici o problema atata timp cat se folosesc in uz personal si nu se comercializeaza.Pai va dati seama ca asta inseamna ca atunci cand vrem sa dwd un wallpaper mai special va trebui sa il platim?ca doar poza are copyright nu?

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?