09 februarie 2009

Filme de aur

Nu puteam ajunge "obsedatul cinefil" care sunt acum daca in tineretile mele nu as fi devorat videotecile de cartier, acele butiq-uri din sufrageriile de la parterul blocurilor comuniste in care, pe mici cartonase agatate in cuie, zaceau o multime de titluri de filme americane, oferite spre inchiriat mandrilor posesori de video. Eu eram evident unul dintre ei si, astfel binecuvantat, zilnic aduceam cate o caseta sau doua acasa. Erau anii imediat dupa revolutie, cand televiziunea nu oferea prea multe, asa ca eram nevoit sa recurg la prietenul meu Video-ul. Va dati seama ca in acea perioada am vazut toate action-urile lui van Damme, Stallone, Arnold si Chuck Norris, unele chiar de mai multe ori, toate sf-urile de categoria B, comediile porcoase si naive, horror-urile cele mai ridicole si filmele de comando(!).
Totusi, odata trecut peste "mainstream-ul" de videoteca (astea erau cele mai recomandate) am ajuns si la filmele de calitate, cele care nu te lasau sa rasufli, care ti se intipareau in memorie si iti dadeau o stare de sevraj pe care ti-o amageai cu gandul ca te intorci sa le mai inchiriezi o data. Si inca o data.. Filmele copilariei, de care zice Ovi foarte inspirat, acele filme de aur pe care si la batraneti daca le-ai privi te vor face sa te simti un biet copil.


7.Hot Shots! (1991)

Cea mai tare comedie din viata mea. Era atat de ridicol si stupid incat radeam cu lacrimi la el. Era prima parodie contemporana si avea un succes teribil. Ajunsese sa fie filmul de care aveai nevoie neaparat atunci cand se punea de o seara cu filme. Cu el a inceput sa-mi placa cu adevarat de Charlie Sheen in rol de comediant.



6.Scent of a woman (1992)
Asta e filmul in care eu cred ca Pacino a dat cea mai buna interpretare, jucand un colonel orb care isi angajeaza ca ghid un tanar elev si ii da o adevarata lectie despre viata. Uneori dur si insensibil, pe alocuri amuzant, Pacino te cucereste exact cum face un comandant charismatic cu soldatii sai. Atat de mult am indragit filmul asta, incat am inceput sa ascult tango si am memorat monologul sau din avion despre femei: "Women! What can you say? Who made 'em? God must have been a fuckin' genius."


5.Blade Runner (1982)
Unul din cele mai bune SF-uri, cu un Harisson Ford nu chiar asa pisicher ca in Star Wars, avea acel gen de poveste care cuprinde crime, investigatii, twist-uri smechere si explicatii revelatoare. Si in plus atmosfera aia gloomy de film cyber-punk cul rol de a face viitorul sa para un loc infricosator. Un "vanator de recompense" ca la carte, si un film cult de asemena. Singurul regret e ca n-am ajuns inca sa citesc cartea care sta la baza lui, "Do androids dream of electric sheep?" de Philip K Dick.


4.It (1990)
Asta e cel mai scary film de care imi amintesc si unul din motivele pt care urasc clovnii. Dupa o carte de S. King, It e povestea unui orasel in care la fiecare 30 de ani, raul se intrupa intr-un clovn si rapea copii. Desi era un film TV mi-a placut enorm de mult si nu pierdeam nici o ocazie sa-l revad


3.Tombstone (1993)
Western-urile mi-au placut de mic, de pe vremea cand dadeau sarbii duminica la 3 filme cu cowboy. Ele mi-au suscitat imaginatia de pustan care-si facea teaca de pistol si tragea cu capse prin cartier. Tombstone e cel mai tare western pentru mine, nu e atat de artistic ca clasicele lui Sergio Leone, e mult mai fun. Povestea lui Wyatt Earp si Doc Hollyday era o adevarata legenda despre viata oamenilor legii in orasele alea pierdute de pe intinsul salbatic al vestului. In fapt singurul lucru ce-l facea pe un om sa fie serif, era indemanarea de pistolar si oarecare grija pentru comunitate cuplata cu nepasarea fata de propria piele. Un film care oricand imi capteaza interesul si de care nu ma satur deloc.


2.Aliens (1986)

Toata seria e excelenta, a pus horror-ul SF pe harta, cum ar veni, insa favoritul meu este al doilea. Pentru ca e multa actiune, pentru ca e cu marines cu arme cool, pentru Sigourney Weaver care nu e doar o bunaciune de 1.90 ci si o eroina (cred ca cea mai credibila, in stare sa-ti rupa curu') si pentru Lance Henricksen in rol de android cu sentimentul datoriei.


1.The Matrix (1999)
In ce ma priveste, Matrix-ul e the absolut best movie yet. E filmul care mi-a facut creierii varza cand l-am vazut, e in top played list-ul meu, cu peste 10 vizionari, e un film cult si un punct de cotitura in cinema-ul mondial. I-a consacrat pe Keanu Reeves si fratii Wachowski si a generat suficiente controverse cat sa intre in istorie. Publicul s-a impartit clar in doua: cei care il adora si cei care nu-l inteleg. Imi amintesc si acum emotia care m-a cuprins in clipa cand aflam laolalta cu ceilati spectatori "ce naiba-i Matrix-ul?" Eram pe spate, intr-o totala surpriza si imi promiteam ceva gen, filmul asta tre sa-l am neaparat...

Nu e leapsa asa ca nu ma inghesui sa o dau mai departe dar poate mai au chef si altii sa-si faca liste cu filmele copilariei.

6 comentarii:

  1. It este cartea mea preferata si crede-ma ca nici nu se poate compara cu filmul. Ma enerveaza ca aproape toate ecranizarile maestrului sunt atat de nereusite :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Shining a lui Kubrik mi s-a parut destul de reusit.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, Shining a avut parte de mai multe ecranizari reusite, mie rolul pe care l-a facut Steven Weber mi-a ramas in minte si acum. Dar reprezinta o exceptie, atat

    RăspundețiȘtergere
  4. Dap. Scarry. Imi amintesc ca eram cu niste tovarasi intr-o seara si ei voiau sa vada magificul film IT. Eu sunt cam fricoasa din fire si nu-mi plac filmele horror, i-am lasat sa se uite si m-am dus in bucatarie si am facut clatite de una singura in timp ce ei se uitau la film.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pun pariu ca tovarasii tai au ras pe seama ta toata seara si drept urmare n-au primit clatite :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Ioai, am si uitat de Blade Runner. Eu am o problema cu Harrison Ford, cel tanar. Adica imi place foarte mult de el, intr-un mod totalmente non-homoerotic :)

    Han Solo, Indiana Jones si Rick Deckard sunt niste roluri care au fost parca scrise special pentru el. Iar el a stiut exact ce sa faca cu ele.

    In alta ordine de idei, azi mi-am amintit ca am uitat sa trec la mine pe lista si Who Framed Roger Rabbit, il mai stii? :D

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?