03 februarie 2009

Criza gazelor ne-a castigat litigiul privind Insula Serpilor


Cine isi mai aminteste ca anul trecut in toamna ne "razboiam" cu ucrainienii la Haga pentru drepturile asupra zonei ce imprejmuia stanca din Marea Neagra, vechiul obiect al discordiei. Eram curios in ce priveste deznodamantul, mai ales ca era si o chestie de mandrie nationala, doar cutezasem sa ridicam ceafa de sub cizma fostilor sovietici. A venit apoi criza gazelor si ne-a amintit cu cine avem de-a face. Ei bine acum putem zambi din nou ca s-a facut dreptate. Curtea Internationala de justitie a dat castig de cauza Romaniei, si ce-i mai important, au facut-o in unanimitate, toti 15 judecatori apreciand legitimitatea dreptului nostru asupra celei mai mari parti din platoul continental disputat. Romania: 80% , Ucraina: 20%. Castigul se traduce prin 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol. Si nu pot sa ma gandesc ca aroganta ucraineana de luna trecuta, cand au paralizat Europa din cauza ca i-au zgandarit pe rusi la conducta, le-a fost fatala in acest proces. Noi sa fim sanatosi, ... si daca s-ar ieftini si gazu' ar fi extraordinar. Am o factura de 11 mil pe decembrie :(. Ouch :O

8 comentarii:

  1. 11 milioane? S-o incalzit toata strada cu gazu' tau?

    RăspundețiȘtergere
  2. imi pare rau, va trebui sa platesti factura integral, insula se da cadou la austrieci ( OMV )

    RăspundețiȘtergere
  3. @nebuloasa: nu draga, doar casa mea. 1100 de ron, ca sa nu fie confuzie.
    @patrash: nu esti departe de adevar, cica drepturile de exploatare sunt scoase la licitatie. ma intreb cine la va castiga?

    RăspundețiȘtergere
  4. Io-mi aduc aminte că e discuţie veche asta. Şi eu eram foarte curioasă de ce şi cum. Mai rămâne numa să mai câştigăm şi aia cu Delta şi canalu' lu' peşte şi suntem ok.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fata de ce am solicitat noi, impartind in mod echitabil, am primit 79%. Daca nu ne luau rusii cetatile de la gurile dunarii si insula serpilor altfel era imparteala.

    RăspundețiȘtergere
  6. hehehe, trebuie sa dam ucrainei in cap daca zice putin, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. wow, deci Insula Serpilor abunda in petrol? Si eu care imi inchipuiam ca Romania o vrea pt. valoarea ei simbolico-mitologica... Tenplul lui Ahile, Zamolxe, de'astea...

    RăspundețiȘtergere
  8. insula nu. si oricum ea apartine ucrainei. e o confuzie pe care si eu am facut-o. zona din jurul ei abunda insa in resurse si in functie de acest reper s-a facut si delimitarea.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?