04 octombrie 2008

Premiile Nobel Traznite

Pe 2 octobrie Universitatea Harvard a organizat a 18-a editie a decernarii premiilor Ig Nobel, acele premii care onoreaza cele mai ciudate, inutile sau stupide studii si experimente. Printre castigatori au fost:

- premiul Ig Nobel pentru Fizica a revenit unei echipe de cercetatori ce a demonstrat matematic faptul ca orice lucru, de exemplu, parul, care se poate incurca, se va incurca.

- premiul Ig Nobel pentru Chimie l-au luat trei echipe: una din Puerto Rico si una din Harvard care au demonstrat ca bauturile de tip Cola sunt spermicide eficiente, iar una din Taipei care a demonstrat contrariul. (mindpuzzling!)

- premiul Ig Nobel pentru Nutritie a revenit unei echipe de cercetatori anglo-italieni care au realizat un studiu asupra zgomotului facut de chipsurile din cartofi demonstrand faptul ca oamenii maninca cu placere chipsuri rincede, cu conditia ca acestea sa fie extrem de crocante, sunetul fiind important. (absolutely true!)

- premiul Ig Nobel pentru Economie l-a primit o echipa de cercetatori de la Universitatea din New Mexico, ce a demonstrat ca o dansatoare exotica profesionista castiga bacsisuri mai mari in perioada din luna cand este cea mai fertila. (i wonder why!)

- premiul Ig Nobel pentru Biologie a revenit Scolii Nationale Veterinare din Toulouse care a comparat salturile a doua specii de purici, cel de pe caini si cel de pe pisici, pentru a afla cauza disparitiei primului. Concluzia: primul sare cu 8 cm mai sus. (survival of the fittest?)

Acum oameni buni, trecand peste distractia provocata de stirea asta, nu pot sa nu ma gandesc ca oamenii aia primesc bani ca sa se ocupe de lucruri serioase. Adica s-a inventat deja medicamentul minune care vindeca SIDA, cancerul sau dependenta fumatorilor intr-o clipa? Au inventat sursa de energie perfect nepoluanta si cu maximum de randament. Ori cum sa opreasca incalzirea globala? Calmati-va stimati cercetatori si nu va mai jucati cu eprubetele!

sursa: Telegraf online

4 comentarii:

  1. Dar din gluma ar putea descoperi si lucruri destul de serioase. Multe din cele care sunt acum la ordinea zilei au fost descoperite intamplator. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci aia micii o sa moara pe capete daca bei cola sau trebuie sa o folosesti pe post de lubrifiant :P ?

    RăspundețiȘtergere
  3. @paula: probabil, dar experimentele in orb mi se pare ceva din timpuri indepartate, rezervate unor excentrici, care le faceau pe banii lor. Acum serios, ce ar putea iesi din demonstrarea ca parul ti se va incurca pentru ca asa e rostul lui.

    @krossfire: asa s-au gandit si ei. numai ca spermatozoizii ajung in cateva secunde la ovul; cat de repede poti deschide o sticla de cola? si apoi sa lubrifiezi/bei din ea?

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?