03 iunie 2008

La vot


Au trecut si alegerile locale cu tot tambalaul si e momentul sa tragem linie si sa ne veselim: iar suntem fruntea. Va intrebati la ce? Va spun eu. La miserupism aka absenteismul la vot. Dap, Timisul e din nou cel mai tare cu 40% participare, doar capitala "depasindu-ne" la asta, dar cum am mai spus mai demult, Bucurestiul joaca in alta liga. Nici eu nu am fost la vot insa am fost sa-i vad pe altii cum voteaza. Din prea mult timp liber sau prea mult loc prin buzunare am ajuns sa colaborez cu INSOMAR-ul pentru sondajul exit-poll din ziua alegerilor. In consecinta m-am deplasat intr-un sat de care pana acum o saptamana nici nu stiam ca exista, am cunoscut multi oameni incuiati dar si destui de treaba, si m-am intors deplin convins ca la tara nu-i ca la oras.
L-am cunoscut pe dom' primar, om de treaba care ne-a fost mai tot timpul la dispozitie. O cafea, un suc, o vorba buna, o intrebare ... deh ca la alegeri. Eu si colega de echipa eram de-a dreptul flatati de atentia acordata. Am cunoscut pe primul alegator al zilei, o doamna cam aiurita care astepta de la 6:45 in fata sectiei de votare ca sa puna stampila. Asta spirit civic. Ne-am distrat pe seama d-lui Stima Si Respect, botezat asa datorita modului in care se introducea in orice discutie: "Buna ziua, saru-mana, stima si respect!" Personajul, un fel de cetateanu turmentat dopat cu cofeina, s-a prezentat de 3 ori la sectie, o data pentru el, a doua oara cu soacra, iar ultima oara cu nevasta. Bineinteles ca n-a lipsit nici tonomatul mobil, acel om orchestra arhicunoscut care imprastie muzica pe oriunde trece, intrupat intr-o pustoaica manelista dotata cu telefon de 3 salarii ce naiba stie unde si-l tinea. Ne-am givanit si cu politaiul satului, un tinerel de 25 de ani cu mutra tipica de sectorist, foarte calm si detasat la orice nepotrivire care ar fi stricat tabloul rural. Am ramas de-a dreptul socati de stiinta in ale condusului preastata de dom' parinte, preotul ortodox, ce-si manuia masina cu spatele mai aprig decat mine cu fata. Cu D-zeu inainte .... si-napoi! Ce-am mai chicotit pe seama unei tute, toata uda si terminata cand s-a intors smenarul din Italia, cu Armani pe ochi si duhnind a Hugo Boss, ca s-o scoata la plimbare pe ulita principala. Fatuca nici n-a clipit cand i-a facut vant tacit prea-bunului baiat de vizavi... ce sa faci, surpriza e surpriza si tre s-o guste singura. Am ramas cu o dilema insa: ce naiba era in plasa de la Humanitas primita cadou??? Carti :)))))? L-am intervievat si pe Retardo, un pic altfel decat ceilalti, si nu reusesc sa pricep de ce persoanele cu dizabilitati pshice au voie sa voteze. Interzicem unuia de 17 ani s-o faca dar permitem unuia care nu-i in stare sa se imbrace singur doar pt ca are varsta legala.
Departe de a fi doar o iesire la iarba verde, cum ne incapatanam s-o consideram datorita soarelui orbitor care ne ardea fata si mainile, ziua votarii si a sondarii a fost plina de frustrari, majoritatea provocate de reticenta cetatenilor de a raspunde unei intrebari simple. Desigur ca au fost si oameni de treaba, fara sechele comuniste si constienti ca nu-i intrebam de dragul de a pune intrebari, ci chiar raspunsul lor conta. Dar lumea suspicioasa de la sat e greu de convins ca nu ai nici un interes ascuns in activitatea ta. Asta e ... cati oameni atatea caractere. Din cate am putut sa-mi dau seama la sat lumea voteaza mai mult decat la oras si tind sa cred ca e din cauza ca, in afara de cele cateva sarbatori din calendar, nu prea sunt multe lucruri care sa sparga monotonia satului roman. Asa ca intocmai ca la sarbatoare, lumea se imbraca bine si se prezinta cu responsabilitate la urne sa puna stampila. Ce e mai rau e ca nu toti au habar pe cine au votat.

5 comentarii:

  1. Imi place ca la fiecare runda de alegeri noi suntem jos de tot la participare, si intotdeauna explicatia e: asa fac oamenii mai civilizati si mai bogati ca altii. Isi baga picioarele.


    Sau cel putin, nu si le scot din casa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Faina experienta, mi-ai facut pofta, cred ca ma bag si eu.

    O perspectiva despre absenteism: tara mea nu este tara care se prezinta astfel si are astfel de lideri. Stiu ca "realitatea" actuala asta e, insa nu inseamna ca trebuie s-o accept si s-o hranesc.

    Vor veni si vremuri mai bune.

    RăspundețiȘtergere
  3. ;)) De asta ai lipsit tu de la SDC? :P Nici eu n-am fost la vot, insa nu pentru ca mi se rupe ci pentru ca prefer sa ma abtin de la alegerea unuia despre care nu stiu mai nimic (vezi toti oponentii lui Ciuhandu) sau a altuia care lucreaza doar vreo 5 luni in 4 ani.In concluzie... sa vedem ce s-o intampla mai departe...

    RăspundețiȘtergere
  4. @radu: cei care isi baga picioarele sunt si cei mai nemultumiti de starea de fapt.
    @aikisan: a fost o experienta faina dar nu cred ca as mai fi mers in turu 2. eram absolut rupt de oboseala si lehamite.
    @tomata: trebuia sa te informezi despre candidati. asa face un cetatean responsabil :p

    RăspundețiȘtergere
  5. Io ma sa ma informez? Ei sa ma informeze. N-ai vazut la americani ce campanie fac? se plimba prin toata tara sa convinga oamenii, tin discursuri, se implica in vietile lor. Astia nu is in stare nici la TV sa apara pe postul national la o ora de varf...

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?