02 martie 2008

Cum scriem corect?


Am inchis si sondajul pe care m-am incapatanat sa-l deschid desi aveam o presimtire neplacuta referitoare la rezultat. "In urma unei dispute academice in miez de noapte cu Diamond am hotarat sa supunem parerilor voastre urmatoarea chestiune pe care Dex-ul n-o rezolva: Cum se scrie corect?
- a (se) strafoca 2 voturi
- a (se) strofoca 19 voturi."

Prima varianta imi apartinea mie si in apararea mea aduc argumentul ca am folosit-o toata viata si nu m-a corectat nimeni. Sic! Pana acum vreo 10 zile... Asa ca eram f. curios sa vad cum foloseste restul lumii limba romana: my way, or the right way? Si pentru ca nu-mi venea a crede l-am mai intrebat si pe maestrul Pruteanu care pastoreste limba noastra pe meandrele internetului. Raspunsul sau a fost concis:

O simplă întrebare am şi eu d-le Pruteanu. Cum se spune corect: a străfoca sau a strofoca. DEX-ul nu mă ajută. Vă mulţumesc anticipat!

Eu cunosc verbul din copilărie sub forma a se strofoca (numai reflexiv), cu sensul: "a face eforturi teribile pînă la ridicol; a se căzni îndîrjit". GP, 21.2.08

Nu mai ramane de spus decat: Ai avut dreptate Diamond :( !!

8 comentarii:

  1. Eu nici macar nu am auzit de varianta "strafoca". :P

    RăspundețiȘtergere
  2. asa paul ionescu, pune sara pe rana! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. E de fapt Paula Ionescu..or just Paula. :) N-as vrea sa ma semnez cu tot numele dar openID-ul de la Wordpress imi face figura asta. :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Cati anisori aveti voi dragelor? Normal ca n-ati auzit de varianta mea "arhaica".

    RăspundețiȘtergere
  5. scuze paula, am scris prea repede:) Eu zic ca cel mai bine scrii la nume/adresa URL decat sa te complici cu OpenID care stiu ca face figuri ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Hum, eu nu gasesc pe dexonline cuvantul, dar eu foloseam si folosesc "a se strofoca"...Sa fie asta cea mai mare greseala a mea:))

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai e corecta forma, dupa cum vezi si Pruteanu zicea la fel.

    RăspundețiȘtergere
  8. eu folosesc a se strofoca de ani de zile... si abia astazi m-am gandit sa caut in dex sa vad daca exista :D... incepusem sa ma panichez, crezand ca era un alt cuvant inventat, dar daca il foloseste atata lume, nu conteaza sub ce forma, atunci sigur exista...;))

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?