31 martie 2008

Cine-a stins lumina!?

Sa i se taie nasu'. A trecut si Ora Planetei, iar unii au stins lumina pe cand altii au aprins reflectoarele si au inceput sa traga. In ce priveste initiativa asta, eu cred ca toti care o susinem suntem constienti ca "cu o floare nu se face primavara" iar daca stingem becurile o ora e doar praf in vant. Nu asta e ideea. Important e ca cu cat se face mai multa valva pe un subiect cu atat mai mult iti ramane in creier si te poate conditiona sa actionezi intr-un anume fel. De ex. eu vreau sa conduc o masina economica, vreau sa merg cu bicicleta/role vreau sa compar electrocasnice cu consum scazut etc, vreau sa cumpar pungi de hartie in loc de plastic, vreau sa dispara pet-urile. Poate sunt si altii ca mine. Chestia e ca acum 10 ani nu vroiam asta. Putin imi pasa. Deci toata "vorbaria" asta a avut un minim efect. Nu mai stau cu toata luminile aprinse si cu 3 televizoare pornite. Nu mai curge apa in cada cu orele. Desi toate aste sunt cam degeaba cand te gandesti ca sunt altii mult mai numerosi care fac pe dos. Dar nu asta e ideea, ci faptul ca omul se poate schimba si deveni responsabil, si nu in urma unei constrangeri ci e suficient un exemplu de "asa nu!" Economisirea resurselor nu inseamna salvarea planetei ci salvarea noastra. Nu planeta e dependenta de noi, ci noi de ea.
Imi vine sa rad cand il aud pe jubjub asta atacand o initiativa care nu cred ca avea ca scop sa "raceasca" planeta. Era doar mediatizarea locala unui curent mondial - reactia la global warming. Iar ideile lui de salvare a planetei sunt chiar copilaresti, daca nu erau doar simple glume ironice. Suprapopularea e clar o problema dar asta doar din cauza proastei gestionari a resurselor globale. Suntem atat de multi incat trebuie rationalizate. Unii au prea multe altii n-au deloc. Unii n-au nici dupa ce bea apa iar altii nici apa n-o au. Si masuri s-au luat in China si India, state care au aprope jumatate din populatia lumii, prin limitarea legala a nr de nasteri pe familie (China) si obligativitatea nasterii unui singur copil, de regula baiat. Imagineza-ti acum cate avorturi si pruncucideri au loc. Asta e reversul medaliei. E usor sa spui unora in talpile goale "nu mai faceti ba plozi, nu va mai futeti ca disperatii", lor, care habar n-au de contraceptie, si care de dimineata pana seara stau la camp. Ma gandesc ca numarul conteaza cand trebuie sa strangi recolta.
Nu mai cumparati ziare, carti si mobila? How sick is that? Spune unui fumator sa se lase de fumat ca sa nu mai consume gazul de la bricheta sau chibritele. Sau nu mai folosi hartie igienica ci frunze de brusture. Get serious. Mai bine pt fiecare carte citita du-te planteaza un pom in puii mei pe marginea drumului sau in parcul care vrei tu. Daca vrei sa simti ca faci ceva util. Costa 5 lei unul. Eu am in gradina vreo 10 pomi fructiferi plantati de mine. Zic ca mi-am adus contributia. Important e ca si cei de la administratia locala, ape, rauri, paduri, Ministerul Mediului sau care or fi ei sa faca la fel. Fondul forestier consumat sa fie inlocuit.
N-am nimic de reprosat plasticului. E o inventie deosebita, usor, ieftin, cu mii de intrebuintari. Am ceva cu lipsa initiativei in ce priveste reciclarea lui la noi in tara. Normal ca nu-mi place o punga sau un pet aruncat aiurea, dar ce vina are punga, in comparatie cu idiotul care a aruncat-o. Inutil sa mai dezbat. My point: e o risipa totala de efort sa-ti directionezi flaming-ul catre unii care nu fac decat sa informeze, sa sensibilizeze si sa obtina o reactie de la opinia publica. Btw, eu am stins becurile dar am lasat calculatorul aprins. Sunt ipocrit sau am facut doar un compromis?
PS. Cami zicea ca ar vrea sa se decreteze la Bucuresti interzicerea circulatiei auto si toti sa ne suim pe role sau biciclete. Trecand peste gluma, eu zic ca nu e nevoie sa se decreteze la Bucuresti, iar unele orase (Timisoara e in plan sa o faca) au restrictionat deja circulatia auto in centrele istorice transformandu-le in zone pietonale.

7 comentarii:

  1. Foarte bun comentariul, mai bine am planta fiecare cate un pom decat sa ne lamentam atat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar mai bine sa facem risipa, ca doar sunt atatia fraieri care economisesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Las ca plantez eu un pom si pt aikisan si s-a scos. El poate risipi cat vrea, iar TM are un pom in plus :))

    RăspundețiȘtergere
  4. da frate, asa e la romani.
    nu m`as fi suparat daca respectivii n`ar fi stins luminile, dar mi se pare de cacao sa critici o initiativa care, 100%, nu avea ca scop racirea planetei, asa cum ai spus si tu, ci mai degraba sa arate ca se poate face ceva, daca ne unim fortele.

    nu zic ca e singura optiune, poti sa vii chiar si cu idei mai bine, dar nu vad de ce era nevoie sa fie criticata..

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai Richie, bravo. :)
    As fi zis si eu ceva la mine pe blog despre cei care sunt impotriva, dar stii ca ne racim gura degeaba si asa cum zice categoria ta "Vorbim singuri". Domnul care scrie articolul linkuit de tine, ne ironizeaza pe toti care am stins lumina, dar de fapt nu isi da seama ca sustine aceeasi cauza. I se pare insa mai lejer sa ne dea peste nas ca noi nu facem aia si aia, si cand vrem sa facem ceva, ne ia la misto. Ma rog... atata pot, atata fac.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ba Richie, da' daca peste 10 ani ma dau pe eco, vin sa-mi iau pomul! Sa plantezi si tu un dud ceva ca am ce manca macar :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Ei dud si tu, eu m-am gandit la baobab ca e painea maimutei si cu agricultura asta nu se stie niciodata cand ne intoarcem la origini :))

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?