29 februarie 2008

"Se intampla la voi in cartier"

Au fost Zilele Filmului Belgian saptamana asta, dar eu am aflat abia ieri de ele. Iar pentru asta trebuie sa-i multumesc Juliei ca si-a amintit de obsesia mea cu filmele, asa ca m-a anuntat la timp ca sa mai prind ultima zi din cele 3. Intotdeauna incerc sa ajung la evenimente de genul asta pentru ca ma scutesc de "surful" obositor pe torentele internetului. Asa ai ocazia sa vezi filme foarte interesante de care n-ai fi aflat prea usor, cum am patit la Zilele Filmului Spaniol de anul trecut. Acelasi lucru s-a petrecut aseara in Aula Magna a Universitatii de Vest unde am urmarit o excelenta comedie neagra, nu doar capodopera a filmului belgian dar cred ca si unul din cele mai bune filme europene. Si asta in mod gratuit, dar sincer as da si bani ca sa-l mai vad o data.

C'est arrivé près de chez vous(1992) - "Se intampla la voi in cartier" - e un film violent si amuzant realizat in stil documentaristic. E o comedie neagra filmata in alb-negru avand drept idee principala intrebarea "pana unde poti merge pentru a gasi povestea?" O echipa de filmare condusa de Remy, il alege drept subiect al filmului lor documentar pe Benoit, de profesie ucigas in serie. Tip jovial si carismatic, cantaret de pian si autor de poezii, Benoit isi incepe luna cu cate un postas, apoi trece la prada cea mare, batranii pensionari :)), singuri acasa si cu banii la saltea pe care ii dibuieste de pe taloanele de pensie si ii executa fara nici o mila. Totul sub lumina reflectorului camerei de filmare si insotit de explicatii detaliate privind metode de ucidere si de eliminare a cadavrelor. Imaginile sunt de-a dreptul oripilante iar daca ar fi fost color erau chiar horror. Iar comentariile si ideile de viata ale personajului principal sunt atat de amuzante incat parca iti vine sa te identifici cu el pentru ca imediat sa fii dezgustat de lipsa de sens cu care ucide un taximetrist sau sufoca un copil. Intre crime tipul are timp pentru a-si exprime opiniile politico-sociale, participa la evenimente culturale, trage chefuri cu echipa de filmare care incet incet devine tot mai implicata in aventura sadicului personaj. Si chiar aici e smecheria. Cat timp poti participa ca un observator simplu fara sa te implici in ceea ce observi? Treptat, membrii echipei, devina partasi la activitatea asasinului, ajutandu-l sa scape de cadavre sau sa-si execute crimele, chiar si la un viol. Totul pentru a-si finaliza proiectul care in parte le era finantat tot de "actorul principal". Exista insa si reversul medaliei, participantii la filmare ajungand rand pe rand victime colaterale in schimburile de focuri cu gangsteri sau asasini rivali. Riscul meseriei... Filmul mi se pare o satira la adresa violentei exacerbate din media, ca si peste tot dealtfel, servindu-ti o felie de friptura stricata, frumos acoperita in sos dulce-amuzant, din care musti cu zambetul pe buze doar ca sa descoperi putreziciunea societatii care ti-o serveste. Iar asta iti lasa un gust amar in gura pentru ca ... ei bine, si tu esti parte a societatii, si nu faci decat sa te complaci. E straniu sentimentul pe care il ai la sfarsitul filmului. Te-ai distrat pe cinste, "Maaama ce tip tare!!" dar simti un regret de parca ai fi luat parte la toate scenele alea grotesti. Iar asta cred ca se datoreaza manierei in care e realizat filmul, care chiar daca prezinta un fapt neverosimil, stilul sau pseudo-documentaristic, il face verosimil.
Cam asta a fost experienta mea din Seara Filmului Belgian petrecuta intr-o Aula plina de studenti si mai putin studenti insa toti amatori de film de calitate. Va urma....?

Trailer:

5 comentarii:

  1. daca reusesti sa-l gasesti pe net, sa ma anunti te rog si pe mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. poate si danutz sa se aboneze la filmul cu pricina?
    Nu de alta dar chiar a fost superb.
    dau la schimb doua abtibilduri de guma turbo.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sigur ca da. Dar l-ai vazut cumva si tu de zici ca e superb? Abtibildurile sper ca sunt din gama Turbo Clasic, cu masini de epoca.

    RăspundețiȘtergere
  4. da... se pare ca am fost in aceeasi sala amandoi... desi nu ne-am vazut

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?