18 septembrie 2007

Cele 7 minuni ale lumii ... mioritice

Dupa reactualizarea listei cu cele 7 minuni ale lumii, ziaristii de la EVZ au observat cu stupoare ca nici o minune nu se afla in Romania, cea mai frumoasa tara din lume, cu oameni muncitori si ospitalieri, toti plecati insa pe dincolo (!). Nu-i bai. Pentru a linisti orgoliul celor ramasi au initiat o campanie de votare a celor mai mindre si demne de vizitat locuri din tara prin intermediul Internetului (cum altfel?) la care au participat peste 60.000 de romanasi, timp de 9 luni. Eu ieri am aflat :). Asa ca dupa ce le-am votat pe alea din strainatate( minunile!) am lipsit la votarea din propria ograda. In fine, la fel ca la alegeri, nu cred ca as fi facut vreo diferenta...Dar participarea conteaza!! Ok, fara alte trageri de timp, iata rezultatele:

1. Cetatile dacice din Muntii Orastiei. Sarmizegetusa Regia. Complexul a fost declarat in 1999 obiectiv Unesco si considerat "simbol al istoriei europene". Prima capitala a romanilor se afla la 16 km de satul Costesti, dupa un drum anevoios. Poarta de vest a cetatii este si acum impunatoare. Zidul e facut ca din piese de lego - bolovani de mari dimensiuni, bine slefuiti, adusi de la zeci de kilometri departare. „In zona civila, s-au gasit mai multe unelte de fier decat in intreaga Europa antica din afara Imperiului Roman”, spun arheologii.


2. Cetatea Alba Iulia. Cetatea bastionara botezata „Alba Carolina” a fost ridicata intre anii 1714-1738. Fortificatiile, in stil Vauban, se caracterizeaza prin forma stelata si prin folosirea bastioanelor in forma de pana. Unica este concentratia foarte mare de monumente de importanta nationala: Platoul Romanilor, Palatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Palatul Principilor Transilvaniei, Catedrala Romano-Catolica, Catedrala Ortodoxa a Incoronarii, Muzeul Unirii, Sala Unirii, portile monumentale, ziduri si santuri de aparare etc.


3. Iasiul cultural. Capitala Moldovei se mandreste cu cateva monumente care o recomada ca pe o adevarata capitala culturala: Palatul Culturii, construit intre 1906-1925 si avand 298 de camere, Mitropolia, construita intre 1883-1887 si adapostind oasele Cuvioasei Paraschiva, Biserica Trei Ierarhi, ridicata in perioada 1637-1639 de Vasile Lupu si adapostind osemintele a trei mari domnitori, Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir si Vasile Lupu.


4. Sibiul Istoric. Centrul istoric al Sibiului, adevarata bijuterie medievala (cele mai vechi cladiri au fost ridicate incepand cu secolul al XII-lea), a suferit recent o „operatie estetica” majora. Intreaga zona a fost restaurata, de la pavajul cu piatra cubica pana la fatadele cladirilor, lucru care a costat orasul peste 100 de milioane de euro. Totul, ca sa straluceasca in anul 2007, anul in care Sibiul e Capitala Culturala Europeana. Sibiul vechi este cel mai mare oras fortificat din Europa Centrala si de Est, atat ca intindere, cat si ca volum construit si bogatie a formelor. A fost comparat, in epoca, dar si in lucrari mai recente, cu Viena. Centrul istoric, strajuit de vechiul zid exterior de aparare, este un ansamblu de arhitectura medievala cu o suprafata de aproape 80 de hectare si cu un numar de 1.050 de cladiri. Circa 180 de cladiri de aici, reprezentand 17 la suta din total, sunt clasificate ca monumente istorice. Ansamblul pietelor istorice medievale este recent restaurat, candidand la includerea pe lista patrimoniului mondial Unesco.

5. Castelul Corvinilor din Hunedoara este cea mai impunatoare constructie medievala din tara. Forma actuala dateaza din perioada 1868-1873. Castelul are 42 de incaperi, doua terase, doua poduri si o suprafata construita de 7.000 de metri patrati. Turnul Nou de Poarta are 72 de metri inaltime.
6. Bisericile pictate din Bucovina. Sapte biserici cu pictura murala din nordul Moldovei au fost incluse, in 1993, pe lista patrimoniului mondial Unesco: Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Sucevita si Voronet. Moldovita se afla in comuna suceveana Vatra Moldovitei, la 27 de kilometri de Campulung Moldovenesc. A fost construita de Petru Rares in 1532. Voronet se afla in apropiere de Gura Humorului. A fost ridicata de Stefan cel Mare in anul 1488. E celebra pentru albastrul de Voronet, culoarea unica folosita la picturile exterioare si interioare. Sucevita se afla la 18 kilometri sud-vest de Radauti. A fost construita intre 1582-1591 ca o cetatuie in care sa nu poata patrunde picior de pagan. Si-a dobandit faima atat prin arhitectura deosebita, cat si prin pictura unica, considerata „testamentul artei moldovenesti”. Manastirea Humor a fost construita in 1513 si este situata mai sus pe raul Humorului, aprope de orasul Gura Humorului.


7. Ansamblul sculptural Brancusi din Targu Jiu. Ansamblul „Calea Sufletelor Eroilor” a fost ridicat de Constantin Brancusi intre 1937 si 1938, in memoria eroilor gorjeni din Primul Razboi Mondial. Coloana fara Sfarsit reprezinta urcusul si coborasul vietii, dar si inaltarea la cer a sufletelor eroilor. Este considerata opera centrala a intregii creatii brancusiene. Are 29,33m. Masa Tacerii si Poarta Sarutului au fost facute din travertin de Banpotoc. Masa Tacerii, avand diametrul de 2,15 m, este inconjurata de 12 scaune. Poarta Sarutului are latimea de 6,45 m si inaltimea de 5,13 m. Aleea Scaunelor are, pe margine, cate 15 scaune, momente de cugetare pentru etapele vietii.
sursa: www.evz.ro

2 comentarii:

  1. O sa bookmarkui si postul asta al tau, pentru ca de fiecare data cand vreau sa fac o excursie in tara nu stiu unde sa ma duc. Oricum Castelul Corvinilor e prima destinatie. :P

    Doar la Sibiu am fost si la Sarmisegetuza cand am fost mica. :(

    RăspundețiȘtergere
  2. clar trebuie sa imi fac un program de excursii in tara.am fost la sarmisegetuza dar nu stiu clar la care. din cate stiu sunt doua. am fost la hunedoara si la tg jiu dar cand eram mai mica. sibiu vreau neaparat sa il vad! imi promit sa ma duc acum in aprilie pana acolo! acum e scris aici alb pe albastru la tine deci trebuie sa ma tin de cuvant :))

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?