09 decembrie 2011

Informatii gratuite si nesolicitate

Traind intr-o tara cu tot mai multi fripturisti si piscotari - perceptie la formarea careia si blogerii contribuie activ - m-as simti indeptatit sa cred ca romanilor le place cam orice vine pe gratis. Constatarea ar putea fi valabila insa azi am descoperit ca in ce ma priveste exista o exceptie: nu-mi plac sfaturile nesolicitate, informatiile gratuite, ajutoarele de bine pe care daca le refuz sunt tratat ironic. Astea sunt la fel de utile ca spam-ul. Uneori te fac mai informat dar nu-ti aduc vreo reala utilitate.

Cele mai "nepretuite" sunt acelea care vin din partea unor oameni cvasi-necunoscuti care, motivati de cine stie ce brusca nevoie de a da o mana de ajutor, cauta de fapt sa se urce pe sine intr-o pozitie usor autoritara. Si care cand le refuzi ajutorul se stropsesc sau scuipa printre dinti o "impolitete". Dupa modelul babei care atunci cand iesi din casa isi semnaleaza prezenta si autoritatea cu un "vedeti ca ploua!!" iar cand tu ii spui "multam, am gluga" traduce instinctiv adversitatea ta intr-o chestiune personala: "Aaa. pai daca nu-ti pasa de hainele tale.." Iar tu esti cu o spranceana cel putin ridicata..

O chestiune de genul asta am patit in statie la RATT. Ma duc sa-mi incarc portofelul electronic ca un calator responsabil ce-am devenit dupa ani de blat si spaga si, dupa ce-i comunica functionarei de chiosc textul descriptiv (10 lei pe portofel), dansa imi replica dupa cateva secunde: Stiti ca iesiti in pierdere asa. mai bine imi dati inca 50 de bani si aveti o calatorie in plus. Pentru clarificare sa facem calcule:

o calatorie RATT = 2 lei, deci 10 lei pe E-portofel imi cumpara 5 calatorii
1 bilet cu 2 calatorii = 3.50 lei deci 10.50 lei imi cumpara 6 calatorii.

Sfatul ei era logic dar eu l-am refuzat. Din motive care pentru mine nu tin de bani. Am agreat portofelul electronic tocmai pentru ca e un card magnetic care nu necesita o grija prea mare. Cumuleaza mai multe calatorii, e destul de rezistent, nu trebuie sa-l scot din portofel decat daca vreau sa-l reincarc etc. Accept ca ma costa un pic mai mult pe termen lung dar imi da un anumita independenta fata de orarul chioscurilor in care se vand bilete. Circul mai mult seara si n-am chef sa-mi fac un stoc de bilete pe care sa am grija unde si cum le pastrez. Asa ca i-am multumit RATT-istei si i-am sugerat sa faca ce i-am cerut. Replica ei - nepretuita:

- Daca aveti bani de aruncat...

Insulta e atat de subtila ca nici n-o simti... o iei ca o gluma. Doamna in cauza era insa "doar" zeflemitoare sugerand de fapt ca mi-as administra mai prost finantele decat dansa si oarecum pozand intr-o pozitie de superioritate. Eu sunt fraier ca dau mai multi bani Regiei care o plateste pe ea sa stea-n cusca aia de 2x2 si sa dea sfaturi destepte. Fabulos.

Un comentariu:

  1. Hei, măcar nu te-a trimis nimeni la biserică, să spui să-ți facă slujbă la sfântul Anton ca să te măriți și tu dreaq odată :D

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?