03 martie 2008

SdC TM07


Mult-mediatizata intalnire de duminica asta, care urma sa se bucure de prezenta celor doi invitati de pe afis, scriitorul Ioan Usca si poeta Gabriela Savitsky, s-a transformat in binecunoscuta reuniune timisoreana cu invitat permanent, Vania. Motivul absentei stimabilei doamne Gabriela imi sunt necunoscute, dar sunt sigur ca Vania ne va lamuri in mod obiectiv in propria relatare a acestui eveniment emblematic pentru orasul nostru. Schimbul de Carti are calitatea de a ma surprinde la fiecare editie. Data trecuta televiziunea si presa au fost prezente intr-un barulet arhiplin de cititori. Ieri, alergam cu Luci sa mai prindem un loc la mesele care le credeam ocupate deja, cand, surpriza: locuri berechet. Ca-n fiecare luna, multa lume noua, ceea ce inseamna ca experimentul functioneaza si tinerii sunt atrasi de idee.

Dupa ce ne-am gasit locurile, si inainte sa ma dezmeticesc sa-mi comand ceva de baut,"sedinta" a si inceput cu prezentarea de catre Tomata a cartilor aduse. Eu m-am amuzat un pic pe seama ei cand a scos cea mai mica carte de la Schimb, o brosura cat un carnet de elev, pe care nu o citise. Am banuit ca decat sa citeasca 24 de ore din viata unei femei, mai bine le traieste. Au urmat apoi cele mai "cititoare" fete de la SdC, Ama si Rebecca, fiecare cu cate o plasa de romane. Recenziile profesioniste ale Amei si prezentarile agresive ale Rebeccai sunt motivele principale pentru care incerc sa nu lipsesc de la vreun schimb. In acest timp sosise si Camelia, absenta data trecuta, dar iertata de toti in momentul in care a reintrodus in circuit Marchizul de Sade, dupa cinci luni, caracterizand-o cu "cea mai perversa jumatate de carte citita vreodata". Acum Vania poate sa doarma linistit convins ca, dupa ce va termina de citit vestita opera, va sti mai multe decat Cami. Eu aveam deja gura uscata cand mi-a sosit randul asa ca am pasat catre Lucian scurt, zi-le domnu Geo, si pregatindu-mi comback-ul dupa ce-mi voi fi umezit buzele. Mi-am oferit parerea asupra cartilor Albastru nemarginit aproape transparent(R. Murakami) - sex si droguri - si Tropicul Cancerului(H. Miller) - mai mult sex - imediat dupa Trainspotting - ati ghicit, sex si droguri :)). Sunt superficial, stiu, dar cartile sunt mult mai profunde decat as putea eu exprima intr-o propozitie acum. Oricum si-au gasit imediat stapanii de o luna iar pe ultima as fi luat-o eu(!) daca n-as fi intampinat "ostilitatea" Rebeccai care o ochise deja ofticata ca disparuse din biblioteca gradinitei. Da, Trainspotting la gradinita, ce vi se pare ciudat? Asa ca m-am multumit cu Semnele dragostei si limbajul trupului(D. Givens), care ma indoiesc ca ar avea ceva trip-uri in ea, dar poate o fi ceva sex... Am luat si ceva carti serioase, cum ar fi Un veac de singuratate(G. G. Marques) cu care am ceva dubii ca voi putea sa o termin intr-un veac si cartea de poezii a Feliciei Ghica, Verbe la Semafor, pe care am si citit-o deja.

Dupa ce am terminat cu chestiile serioase, am trecut la chestiile si mai serioase. Adica motivul pentru care ramanem in Old Boys si dupa ce ne-am ales cartile pentru luna urmatoare. Mancarea, bautura si discutiile relaxa(n)te in compania unor oameni placuti, bancurile si glumele desuchiate, povestile cu romani in Europa, vise si planuri de vacanta, idei de calatorie, muzica si filme, politica si bloguri. Astea imi umpla mie prima zi de duminica din luna si ma bucur ca exista.

La acesta a 7-a editie locala(a 11-a nationala) au mai facut prezenta si urmatorii:

Alexandra Hopota, Gloria Cioloca, Cristian Popa, Iulia Bacaran, Silvia Takacs, Dana Sabie, Daciana Draghia, Alina Valea, Carina Sava, Andra Jebelean, Mihai Tunas, Daciana Cuc, Danutz, Daniel, Felicia Ghica, Lavinia Jurca, Marius Kocsis, Marius Ursache.

7 comentarii:

  1. Credeam că am zis motivul absenţei Gabrielei. E încă în spital, probabil până joi. În aprilie, n-o mai lăsăm să ne tragă ţeapă!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si totusi Dama cu camelii nu e la tine. :P Sper sa ajungi sa citesti Veacul de singuratate, e superba. Adica na, pentru mine, Cami de exemplu zicea ca nu putea sa o citeasca. :P Ramane sa iti dai si tu cu parerea. Deja cred ca a devenit o traditie sa vedem cate voturi sunt pro si cate contra pentru o carte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dama cu camelii nu poate fi decat la Camelia :)). In ce priveste Veacul, Cami vroia sa scape de ea si mi-a pasat-o. Vania a desfiintat-o si el. Dar a primit si critici bune, ramane sa vad cat de incapatanat sunt ca s-o termin.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu dau nimanui in cap daca zice ca i-a placut, ba chiar e interesant ca majoritatii i-a placut, dar cred ca depinde de gusturi. Pentru mine a fost un fel de "neverending story" - varianta neplacuta. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. btw, am uitat ceva. Cartea cu "semnele dragostei" nu abordeaza mai deloc subiectul sex. :)) Dar e amuzant ca face tot timpul comparatie oamenilor cu mamifere de tot felul in obiceiul curtarii, si pasari si reduce totul la ideea: suntem niste animale care stiu sa vorbeasca! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @cami: facem un pariu ceva cu "Veacul" asta? Ca tot am luat teapa cu "Semnele Dragostei" tale si am mai mult sex animalic decat uman de studiat :p

    RăspundețiȘtergere
  7. "Da, Trainspotting la gradinita"... a fost la gradinita, in pacate!

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?