10 martie 2008

Film Flash

Saptamana asta se misca ceva si prin TM in privinta filmelor. Sa le luam pe rand:

Ieri, duminica plicticoasa like always ma abordeaza amicul Luci cu obisnuita deschidere: "Richie, ai vazut filmu ... ?" De data asta era vorba de filmul lui Nae Caranfil, Restul e Tacere, care tocmai avea premiera la Cinema City. Cum nicicare nu mai fusesem la film in MALL am zis: Am asteptat destul! Hai! Mai ales ca era moka, Luci avand invitatii. Ne infiintam acolo pe la 19 si surpriza: maestrul Nae impreuna cu Marius Vizante, actorul principal, ne faceau onoarea de a ne sta alaturi la cel mai scump film romanesc realizat dupa 1989, cu un buget de 2.430.000 de euro si unul din putinele filme care nu sunt despre comunism. La intrare, cupe de sampanie ca la nunta. Ne-am afundat trupurile in comodele fotolii ale multiplexului si am ciocnit paharele zambind multumiti. Cand a inceput filmul era sa-mi sara inima din piept si sa-mi crape cristalul din mana. Sutele de watti scuipau din boxele surround numai mugete si huruituri de ziceai ca-i sfarsitul lumii. Dar nu, era doar un trailer la 10000 BC, si m-am trezit zbierand: "unde e telecomanda?" Nu ma intelegeti gresit, nu-s venit de la tara ca badea Gheo care intra la fastfood si ramane perplex la poza cu un hamburger de juma de metru. Nu-s asa de naiv. Am si eu acasa Home Cinema dar e o palida replica fata de un sistem profesional de multiplex.
Filmul lui Caranfil arata bine si te prinde repede. Povestea realizarii primului film de lung metraj romanesc - Independenta Romaniei (1911) - e spusa cu elocventa boierului-actor-producator Leon Negrescu si inocenta tanarului si naivului regizor Grig al carui vis e sa arate bataliile asa cum au fost, cu steaguri si cai si redute care cad si cu ostasi care mor pentru tara lor. N-o sa va stric placerea de a viziona singuri acest film ci va indemn sa mergeti la el neaparat. Nu e cel mai bun film romanesc, nici macar cel mai bun a lui Nae Caranfil (Filantropica, Asphalt Tango) dar e un film fain. Puteti citi cateva recenzii ale sale, dar va sfatuiesc sa n-o faceti ci sa mergeti la cinema in ideea de a fi surprinsi. Eu asa am fost.

A doua stire cinefila e Festivalul Filmului Francofon care incepe in 16 martie. Spectacolele se tin la Casa Adam Muller Gutenbrunn si ne ofera filme vorbite in franceza, realizate in Africa, Franta, Canada, etc. Intrarea este libera iar programul il aveti aici.

Ultima stire e pentru amatorii de scurtmetraje. Centrul Cultural Gong (cam pompoasa denumirea dar nu asta e important) proiecteaza maine, 11 martie, 4 shorturi romanesti: Rating (Sorin Misiriantu), Lampa cu caciula (Radu Jude), Acasa (Paul Negoescu) si Amatorul (Marian Oprisan). Locatia se afla in Casa Studentilor la etajul II. Be there, ora 20. Au suc , bere si pufuleti!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?