08 aprilie 2015

Dependent de podcasturi




Unul din motivele pentru care nu (prea) urmaresc vlog-uri si principalul vinovat pentru faptul ca n-am mai ascultat un album muzical de cel putin un an (exceptie fac cateva soundtrack-uri misto) o reprezinta podcasturile. Cand le-am descoperit radiourile au incetat sa mai insemne ceva pentru mine, muzica a fost redusa la scurte accese de curiozitate si, ca o consecinta, inspiratia si cheful de scris, lipsite de unul din principalii lor declansatori (alaturi de vin) s-au disipat, ori cel putin redus la un nivel abia perceptibil.

Nu e o chestie neaparat regretabila. E o observatie constienta a faptului ca un produs media extrem de accesibil mi-a schimbat intr-o masura modul de viata si felul in care ma raportam la ceea ce ma inconjoara sau ma stimuleaza. Pana acum eram patruns de o anumita nevoie de exprimare urgenta pe un anumit subiect, indiferent daca eram sau nu in masura s-o fac. Mai nou am abordat o pozitie mai rezervata, in expectativa, ascultandu-i pe altii cum dezbat si, in lipsa unui punct de vedere divergent ori a unor argumente noi, multumindu-ma sa indic cele mai lucide si mai convingatoare voci.

Motivul pentru care nu am devenit fanul vlog-urilor (cu vreo doua exceptii) e timpul. Sa urmaresc un clip imi solicita doua simturi (vazul si auzul) si-mi face cam imposibila orice alta activitate. Un episod de 10 minute pe tub mi se pare la fel de angajant, la nivel decizional, ca un film de 2 ore la cinema. Un podcast de aproape 2 ore mi se pare o plimbare in parc… asta pentru ca de multe ori e asociat unei deplasari. Exceptand un drum cu masina, orice plecare de-acasa mai lunga de 15 minute e insotita de o pereche de casti si nelipsitul telefon de pe care ruleaza un episod de podcast. Timpul si faptul ca am descoperit podcasturile inainte ca vlog-urile sa devina populare la noi au decis in favoarea primelor.

Am inceput sa ascult podcasturi acum 2 ani, in principal pentru ca eram curios de anumite review-uri ale unor romane SF pe care nu ajunsesem sa le citesc. Apoi de interviuri cu autori pe care-i admiram. Apoi de discutii despre diferite romane care mi-au influentat copilaria din care extrageam nuante noi, referinte oblice spre alte lucrari, in general un meniu copios de lucruri interesante pe care le puteam cerceta. Chiar daca nu participam la discutie, simplul fapt de a asculta o conversatie erudita intre oameni extrem de informati, clari in exprimare si chiar cu un simt al umorului era fantastic. Si un mod excelent de omorat timpul pierdut intre doua destinatii sau de a amplifica o tura cu bicicleta ori una de alergat.

Momentam sunt abonat la o duzina de podcasturi (straine toate) si ascult in mod regulat jumatate din ele. Subiectele sunt restranse la nisele mele de interes: istorie, cultura pop, film si literatura (in special SF) dar izvorul de unde acestea vin e extrem de diversificat. Practic despre orice iti trece prin cap exista cineva care a facut un podcast pe care il poti descarca gratuit si asculta.

Ce podcasturi ascult mai des:

Geek’s Guide To The Galaxy. E un talkshow care contine discutii despre SF & F in literatura, filme, jocuri, comics dar si pe subiecte conexe ca tehnologia, stiinta sau gandirea critica. In mod regulat au interviuri cu autori importanti (ca George R. R. Martin, Cory Doctorow, Chuck Palahniuk) oameni de stiinta (Neil deGrasse Tyson) sau realizatori de film (David Cronenberg, Simon Pegg).

Science Fiction Film Podcast. Asta e podcastul meu preferat la ora actuala intrucat am devenit si sponsor la el (1$ peluna). Gazda (Dean) e un geek obsedat de filme SF care impreuna cu un amic si, probabil, gagica-sa, dezbat in fiecare episod un film extrem de popular votat in prealabil de ascultatori. Am ajuns destul de tarziu la el dar am recuperat aproape 20 de episoade si la fiecare din ele am simtit un puternic impuls sa revad filmul discutat. Impuls pe care, dealtfel, l-am si urmat. Tonul e foarte relaxat, ireverentios, plin de glume “proaste” si vulgaritati dar informatiile sunt excelent documentate iar opiniile bine argumentate. Tinand cont ca nu sunt critici de profesie ci doar niste geeks entuziasti podcastul e remarcabil. Episoadele dureaza intre 90-120 min.

Double Feature. E mai putin un podcast cat un experiment in vizionat filme. Gazdele sunt doi tipi care urmaresc cate 2 filme imperecheate dupa o logica mai mult sau mai putin evidenta si apoi le discuta vreme de 45 de minute. Nu e o analiza comparativa ci mai degraba o reflectie asupra catorva teme sau idei si asupra felului in care i-au influentat, bineinteles, intrerupte de alunecari in tot felul de zone irelevante dar deplin asumate atat de ei cat si de mine ca ascultator. E locul unde am facut cateva descoperiri (Tokyo Drifter e una) si in care mi-am schimbat uneori opiniile despre anumite filme. Perechi interesante: Repulsion + Compliance, Cosmopolis + Holy Motors, Wrong + Upstream Color, The Lords of Salem + Machete Kills, Antichrist + Red White and Blue, etc. Ca cireasa de pe tort, podcastul are si cel mai misto intro dintre toate.

Tot despre filme in special si cinema in general sunt si podcasturile /Filmcast si Filmspotting, unde gazdele sunt de obicei critici de film care discuta ultimele lansari, cele mai noi stiri din domeniu, placeri vinovate si diferite topuri facute de ei. Sunt podcasturi facute profesionist, cu vechime de aproape 10 ani, de niste oameni experimentati si pasionati in egala masura.

BBC’s The Forum e un podcast in care gazda invita trei specialisti sau minti luminate pentru a dezbate o idee cat de cat semnificativa in contextul actual. Exemple: Inteligenta sociala, Cum percepem arta, Orasele viitorului, Multilingvismul, Nanostiinta, Extraterestrii, Mutatiile, Temperamentul, Ierarhia, Posesiunile, etc. E un show de 30-45 de minute in care la un moment dat unul din invitati are la dispozitie 60s sa prezinte o idee care ar putea schimba lumea. E ca un program Discovery de buzunar.

Stuff you missed in history class e tot un podcast educational in care focusul e pe anumite fapte istorice mai mult sau mai putin cunoscute. Foarte util pentru cei care au impresia ca nu cunosc destula istorie. Plin de wtf? moments. Desigur, informatiile le poti gasi si singur pe wikipedia daca vreodata te intereseaza un subiect anume, dar, in orice caz, sunt 30 de minute castigate in drum spre job sau pub.

Bald Move e probabil cel mai meticulos podcast despre seriale. Sunt analizate si descifrate episod cu episod serii ca Game of Thrones, Mad Men, The Walking Dead, Better Call Saul, House of Cards sau Justified. Daca esti genul de consumator dependent de TV drama de calitate si preocupat de chichite care-ti scapa la prima vizionare, acolo le afli pe toate.

Ar mai fi si altele dar cred ca cele mentionate sunt destul de graitoare in ce priveste preocuparile mele. O ultima mentiune de ordin tehnic. De regula pentru ascultat folosesc o aplicatie de mobil, Podcast Addict. Usor de instalat, are motor de cautare, accepta RSS si o banca de sugestii destul de utile. Poti asculta mai multe episoade in paralel si nu uita unde ai ramas.

Un comentariu:

  1. Stiu ca sunt foarte putine podcasturi in limba romana. Am inceput de curand un podcast despre dezvoltare personala si antreprenoriat, il gasiti la http://florinrosoga.ro/blog/pbp/.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?