13 august 2013

Eu nu sunt fan Lidl, sunt client

Trebuie sa traiesti intr-o pestera sau sub o piatra ca sa nu fi remarcat stirea zilei de duminica, anume ca lantul de magazine Lidl Romania a facut un milion de fani pe facebook. De ce ar fi asta important eu unul nu pricep, mai ales ca nu a fost o crestere organica produsa de clienti multumiti transformati in fani pentru a fi "mai aproape" de magazinul lor ci a venit in urma unei campanii glorioase in online si a unei luni de concerte prin diferite orase din tara. Nu stiu, poate imi explica cineva de ce e important pentru un magazin de discount care vinde 'de toate' - de la alimente la produse de gradinarit si de la haine la accesorii auto - sa aibe o asemenea masa de prieteni online.. in Romania. Pentru contrast, Lidl are mai multi fani in Romania decat in Italia si UK la un loc, tari in care exista fix 1080 de magazine, cam de 8 ori cat aici.

Nu cred ca gresesc cand spun ca in cazul supermarketurilor ce conteaza pentru client sunt proximitatea si preturile. Nu conteaza mai deloc "brandul", reputatia, awareness-ul, cat de cool si prietenos esti in online etc atunci cand te duci sa-ti iei un sixpack de bere si niste mici, doua perechi de chiloti si-un kil de banane... Conteaza oferta, cat de repede te intorci acasa si daca iti mai raman bani de tigari! Eventual sa nu fie acra casierita... E absurd sa crezi ca-ti vei fideliza atat de bine clientela incat sa ignore alt hypermarket mai apropiat si cu preturi mai bune ca sa cumpere de la tine. Brandul de supermarket nu e o garantie a calitatii. Nu mergi la Billa pentru ca parizerul de-acolo e mai bun decat parizerul de la Profi. Ba din contra, bati 2 km pana la Kaufland pentru ca in revista din posta au berea ta preferata la reducere.

Eu nu sunt fan Lidl. Sunt insa client Lidl. Am un magazin la fix 200 de metri de mine. Merg zilnic pe-acolo pentru ca e foarte aproape. Anul trecut insa mergeam la Penny, care-i la vreo 500 de metri. Cand nu era Penny mergeam la Billa sau la Profi. Iar acum multi, multi ani mergeam la Metro, ca tot omu... 10 km mai departe. Chiar nu ma intereseaza ce fac aceste maganzine in social-media. Pe facebook, cel mai bine reprezentat segment de varsta in randul fanilor Lidl este 18-24 de ani. Ma indoiesc ca el este si segmentul cu puterea financiara necesara care sa furnizeze clienti reprezentativi in cifre de vanzari. Dar ce stiu eu... poate un student care pleaca dupa paine si cremvusti simte nevoia sa-si ia si-o bormasina la oferta..

Personal, imi place Lidl nu pentru ce stie sa faca in online ci pentru reducerile pe care le practica si pentru saptamanile gastronomice. In prima luna de la deschidere le-am terminat baconul. Cand a fost saptamana americana am mancat pentru prima oara marshmellows. Acum am o obsesie pentru rahatul grecesc cu migdale. Toate astea le-am aflat din catalogul cu produse, singura "publicatie" scrisa pe care o mai citesc in ziua de azi... Deci da, teoretic s-ar putea zice ca sunt "fan" Lidl insa asta pentru ca las o parte consistenta din salar in casele lor nu pentru ca am dat un click pe pagina lor de facebook. In acelasi timp insa in momentul in care un alt supermarket se va deschide la 100 de metri de mine, Lidl Romania va trebui sa faca ceva mai mult decat concerte cu Connect-R si campanii online ca sa ma atraga in magazin...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?