16 august 2013

Degustator autorizat de whiskey irlandez


Vara cam asa stau lucrurile: daca nu te suna vreun amic sa iesi la o bere te cauta un producator de bauturi fine sa participi la degustarea celui mai recent sortiment bagat pe piata romaneasca. Am acceptat fara rezerve invitatia celor de la Jameson si m-am inscris pentru unul din locurile de degustator fruntas in autobuzul parcat aseara in Piata Unirii. Nefiind bautor de tarie si nici prea cunoscator al marcilor de whiskey decizia mea a fost sustinuta de un interes neobisnuit pentru istoria bauturilor alcoolice, curiozitatea care mi-a fost satisfacuta de un material video informativ vizionat in autobuz si de prezentarea gazdelor, urmata de degustarea aferenta.

Ironia face ca cea mai vanduta marca de whiskey irlandez sa fie la origine produsa de un scotian emigrat in Dublin, John Jameson, care la 1780 a preluat o distilerie locala si-a transformat-o radical devenind unul din cei mai mari producatori din lume (vinde 32 milioane sticle/an). Whiskey-ul Jameson se face din orz in principal la care se adauga in functie de sortiment mici cantitati de porumb. Borhotul este triplu distilat (una din inovatiile aduse de Jameson la inceputuri), lucru care-i asigura o puritate si o finete foarte bune. Invechirea se face in butoaie folosite de bourbon sau scotch din lemnul carora isi trage aromele. Jameson nu foloseste butoaie noi pentru a nu imprumuta din iuteala lemnului proaspat.

Sortimentul degustat a fost un Jameson Select Reserve, un whiskey premium putin mai exclusivist decat cel aflat deja pe piata, cu o culoare ceva mai inchisa, de chihlimbar, si un gust de fructe exotice usor afumat. Am inteles ca in cazul sau procentul de porumb era mai mare decat se obisnuia iar butoaiele in care se invechea erau arse inainte de utilizare. Desi whiskey-ul se bea in mod normal sec nu am refuzat nici combinarea sa in diferite cocktailuri dintre care mai interesant a fost cel cu suc de cramberries si o felie de lime. Pentru sexul frumos cred ca e o alegere mai buna decat cu energizant... Noi barbatii ar trebui sa ne limitam la sec sau cu gheata iar daca ne iese pe nas (desi Jameson e prea delicat ca sa iasa pe nas) ar fi indicat sa ne intoarcem la bere. Tariile nu sunt pentru toata lumea.

Ca o nota personala as vrea sa adaug ca tipul asta Jameson nu pare sa fi fost scotian verde. Una din inovatiile sale in materie de business, lucru pentru care a ramas in memorie, a fost faptul ca impartea castigurile dar si bautura cu angajatii sai, ceea ce l-a facut foarte iubit si respectat. Asa directori mai rar vezi. Iar blazonul familiei (obtinut in urma luptelor cu piratii pe la 1500) si al distileriei - sine metu (fara frica) - e cel mai bine integrat in campania publicitara a marcii, seria de reclame/povesti tall tales dintre care una se poate viziona mai jos:


Un comentariu:

  1. I-am adus și eu lui tata o sticlă de Jameson din Dublin, dar nu am fost deloc curioasă să gust. Am băut în schimb bere, dar când am cerut Mirinda să pun peste bere, eh, mi-ar fi greu să descriu fața barmanului, dar e ușor de închipuit. :)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?