22 decembrie 2012

Hei joben, cu monoclu erai mai şic


Dupa ce in toamna am ratat Ziua Portilor Deschise la Fabrica de Bere Timisoreana, ocazie cu care sute de oameni au facut un tur al fabricii vechi de 3 secole, aseara am facut un efort sa ajung la inaugurarea Curtii Berarilor “La Fabrica”, in fapt redeschiderea restaurantului bine-cunoscut si mult-frecventat inca din anii de liceu si studentie. Fosta crasma de pe Stefan cel Mare s-a renovat frumos, arata mai mult a han sau pub autohton abia infiintat, mobilat si decorat in ton cu locul, cu bar pe masura, hangite sprintene si spatiu suficient pentru 200 de oameni. Dress code-ul a fost, se pare, jobenul insa cum nimeni nu si-a adus au avut organizatorii vreo 100 de bucati. Au prins bine pentru ca se anunta recital Mircea Baniciu mai tarziu.

Fiind o seara speciala nu se putea sa ne tratam cu fineturi doar gurile. Incanto Quartetto ne-a incantat auzul cu valsuri iar doua cupluri de balerini de la Opera s-au unduit printre noi ca sa ne provoace la dans. Din fericire imi uitasem fracul acasa asa ca n-am dat join si am evitat sa ma fac de ras. Punctul de maxim interes a fost concertul lui Baniciu care a sunat tare bine, artistul adunand in jurul lui oameni cu pofta de cantat si aplaudat. A fost misto, omul a glumit cu noi si ne-a servit cele mai dragi piese: Canarul, Scrisoare de bun-ramas, Esarfa in dar, Nunta, Mica tiganiada, Andri Popa, a raspuns la bis si probabil ca ar mai fi ramas cu noi mult timp daca nu se incheia programul.

Aseara locul a fost super-plin iar atmosfera ca de nunta ne-a prins repede. Intotdeauna am fost de parere ca la Fabrica se mananca si se bea bine iar lucrul asta nu s-a schimbat. Bere mai proaspata ca la km 0 nu poti gasi. Asa ca in compania bloggerilor Ovi, Titza, Anca si Oana, a oamenilor din presa scrisa si a celorlalti musterii care-au trecut poarta Fabricii, am ridicat de mai multe ori halba de nefiltrata (sau de nepasteurizata) in cinstea Printului Eugeniu de Savoya, fie-i tarana usoara, care dupa ce i-a invins pe turci a luat o foarte inteleapta hotarare in 1718, lucru pentru care-i suntem pe veci recunoscatori, si anume sa faca prima fabrica de bere din viitoarea Romanie la Timisoara. Amin!







In incheiere, ca iubitor de bere sunt inclinat sa declar anul 2012 ca fiind anul berii in Timisoara. Doua Curti ale Berarilor intr-un singur an? Mai rar asa noroc pe noi... Am o singura strangere de inima si anume cea legata de servirea clientilor. Eu sper din tot sufletul ca sprinteneala chelnerilor sa nu dispara fara urme in fata clientului platitor, asa cum s-a intamplat in vara la Curtea Berarilor din centrul orasului unde asteptai doua ore dupa mancare... Poate acum, avand doua locatii, lucrurile vor intra in fagasul normal, civilizat. Ca ar fi pacat de tot efortul depus. In fine, de verificat in lunile ce urmeaza! Hai noroc si la multi ani.

Un comentariu:

  1. am patit-o si eu in vara, cu un chelner la curtea berarilor. desi mancarea, denumirea meniurilor si berea erau deosebite, am ocolit apoi locatia. multumesc de informatie, trebuie vizitata cat mai curand :)

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?