04 septembrie 2012

Suntem rasisti sau umblam cu cioara vopsita

Ok, toata polologhia de mai jos a pornit de la un articol al lui Maka. El considera ca folosind cuvantul cioara in referinta cu un negru nu e un gest rasist atata vreme cat tu nu gandesti ceva negativ despre acea persoana. Nu am inteles daca folosindu-l la adresa unui tigan il considera un asemenea act. Inclin sa cred ca recunoscand ca simte o repulsie fata de acestia din urma e suficient de onest incat sa recunoasca asta. Si s-o accepte. Dar n-am de gand sa-l judec sau sa-l desconsider pentru asta intrucat si eu in forul meu interior simt o repulsie fata de anumite categorii umane - cersetori, infractori, boschetari, cocalari - iar unii dintre astia sunt prin rasa si tigani. Insa as vrea sa se gandeasca bine la ideea de rasism si sa n-o descalifice din start prin referinte la 'sensibilitati exagerate pe internet' sau 'oameni ce sufera de mania persecutiei'. Racism is not overrated..

Sunt incredintat ca uneori discutiile o iau razna si chiar in moduri neasteptate dar nu trebuie sa pierdem din vedere ce inseamna de fapt rasismul: o forma de a judeca individul nu dupa caracterul si faptele sale ci dupa caracterul si faptele rasei careia ii apartine. (sursa) Prin urmare, civilizatia vestica a judecat vreme de sute de ani africanii ca pe o rasa inferioara, i-a tarat in sclavie, exploatat, batjocurit, prigonit si ucis, iar dupa emanciparea lor “formala” de catre Lincoln in 1863 au trebuit sa mai astepte inca 100 de ani pentru ca efectele sa poate fi resimtite. Pur si simplu nu se pot ignora secole de opresiune. De asta problema cu “nigger” e foarte spinoasa si inca produce controversa in State. “Nigger” e un termen periorativ, dispretuitor, care timp de sute de ani a fost folosit pentru populatia neagra in sclavie. Si in acea perioada a adunat tot bagajul ala de ura si prejudecati la adresa lor iar acum e adanc intiparit in cultura si memoria afro-americanilor. 

Deci, da, e dreptul lor sa sara de cur in sus cand un alb il foloseste la adresa lor pentru ca e ca un semnal de alarma privind felul in care gandeste despre ei. Iar in cel mai fericit caz e doar o scapare accidentala, insa tot o insulta fie si neintentionata. Cand un negru il foloseste e probabil ok pentru ca astfel isi afirma chiar apartenenta la acea rasa. Si poate in felul asta se realizeaza si recuperarea cuvantului si curatirea sa de conotatiile negative. Asa ca nu poti afirma ca in cazul lor e vorba de sensibilitate exagerata. Daca albii ar avea o istorie de sute de ani de cules bumbac sub amenintarea biciului poate ca ar fi si ei sensibilosi la “white boy”. 

Revenind la “cioara” cred ca stim cu totii ca e un cuvant folosit (si) cu sens peiorativ la adresa tiganilor si in relatie cu pielea lor. Relatia romanilor cu tiganii cred ca e foarte aseamanatoare cu cea a albilor americani cu negrii, exceptie fiind modul in care tiganii au ajuns aici. Sa vedem ce spune Neagu Djuvara despre tigani in Scurta istorie a romanilor:

...iată că, începând din ultimii ani ai veacului al XIV-lea, apare încă o categorie de locuitori şi mai defavorizaţi, lipsiţi şi de proprietate, de pământ ori de case, dar şi de libertatea de mişcare, cu un cuvânt, robi: ţiganii. Ţiganii pot fi urmăriţi în exodul lor de mii de kilometri şi sute de ani. A fugit din nordul Indiei un trib întreg care n-a mai putut îndura regimul la care era supus acolo de clasele sociale superioare. Făceau parte probabil din casta paria, de membrii căreia cei din castele superioare nici n-aveau voie să se atingă. Şi (să fie doar coincidenţă?) numele ţiganilor, scris în primele noastre documente aţigani, e probabil derivat din verbul grecesc athinganein, a nu se atinge! Au străbătut tot Orientul Mijlociu, respinşi din loc în loc, războindu-se cât au putut cu persanii şi cu turcii, până au ajuns în Europa, în Imperiul Bizantin, alungaţi din Asia Mică de turcii otomani. Nici aici n-au avut răgaz, în împărăţia bizantină, redusă de-acum (în veacul al XIV-lea) la Grecia continentală şi o fâşie de pământ corespunzând Turciei europene de azi şi sudului Bulgariei — regiune căreia i se zicea România, căci bizantinii, perpetuând timp de o mie de ani pretenţia că reprezentau Imperiul Roman, îşi ziceau romei.
Din şederea lor în România şi-au tras ţiganii şi numele de romi, la care ţin astăzi. La noi au ajuns, tot refugiindu-se pâlcuri-pâlcuri; Pe măsură ce treceau Dunărea, domnia şi boierii, care duceau lipsă de braţe de muncă, i-au făcut robi, adică muncitori lipsiţi de orice drepturi — şi au fost împărţiţi pe la moşiile boiereşti pentru tot felul de meserii şi munci casnice, şi de asemeni pe la mânăstiri, iar o mică parte — cei mai norocoşi — au fost păstraţi ca robi domneşti, de pildă însărcinaţi cu căutarea aurului prin albiile râurilor! Aceştia erau numiţi „aurari". Dintre robii boiereşti, unii erau lăsaţi să-şi exercite meseriile cutreierând ţara cu şatra lor, căci erau foarte îndemânatici ca fierari, tinichigii, potcovari, spoitori. Numai o dată pe an aveau datoria să se mai întoarcă la stăpân, spre numărătoare şi pentru căsătorii. Mici grupuri de nesupuşi au dăinuit sute de ani ascunşi prin codri deşi, într-o stare atât de groaznică de sărăcie şi sălbăticie încât li s-a zis „netoţi". — în Moldova, pe lângă sălaşele ţigăneşti şi uneori amestecate cu ele, s-au strâns sate de robi tătari, care cu timpul nu s-au mai deosebit de ţigani decât prin tipul fizic.”

Mai departe se stie: comunistii i-au impiedicat sa se mai plimbe cu satra si i-au fortat sa se aseze. In sate si mahalale. Ok, deci 450-500 de ani de outsideri ai societatii peste care se adauga fara indoiala o seama de prejudecati bine inradacinate in cultura noastra. Ei bine, cred sincer ca “cioara” e in aceeasi oala cu “nigger”-ul afro-american. Vorbesc de cuvinte. Are aceeasi conotatie negativa la adresa destinatarului atunci cand e folosit pentru a-l identifica ca apartinad unei rase ce a suferit secole de opresiune si dispret. 

Asa ca, da, chiar daca nu te gandesti ca ai ceva impotriva lui de-i zici cioara, doar prin faptul ca-l pronunti faci o referinta rasista: reduci o persoana la atributul depreciativ al rasei sale, ignorand cu buna stiinta ca omul poate fi un membru integrat al societatii si un om respectabil. Nu e acelasi lucru cu a-i spune “coaie”, “pula”, “muie”, “pizda” etc.. si alte formule pline de vulgaritate. Astea sunt apelative urbane folosite in cerc strans si care cer o anume familiaritate sau o cultura a strazii pentru a nu deveni jignitoare. In nici un caz nu identifica un om cu rasa careia ii apartine sau, prin absurd, cu organul aferent.

Si, ca sa ma intorc de unde am pornit: daca substitui un termen peiorativ cu altul, ambele avand o istorie comuna preponderent negativa, nu comit acelasi gest rasist? Eu zic ca da: numind cioara un negru e exact aceeasi chestie ca a-i spune negrotei sau nigger. Il insulti. Poate ca nu il discriminezi pe om in sufletul tau (si nu cred ca exista romani care sa aibe ceva cu negrii, ar fi stupid) dar remarca e una rasista prin faptul ca se face ecoul secolelor de discriminare rasiala. Iar sensibilitatea la ea ar trebui lasata la aprecierea celui tintit si nu masurata de noi dupa standarde vagi si indoielnice ca fiind exagerata.

Cred ca fiecare are prejudecati legate de alte rase, probabil de pe urma educatiei, experientelor negative cu unii membri ai lor sau a unei aprofundari culturale distorsionate sau incomplete in legatura cu ele. Ne place muzica tiganeasca si ne gandim ca toti tiganii sunt lautari in sufletul lor, sau ca au o predispozitie genetica pentru asta uitand ca exista o serie de meserii pe care le-au practicat doar ei vreme de sute de ani. La fel, admiram sportivii africani sau afro-americani si gandim ca sigur sunt predispusi genetic la asemenea performante uitand ca in foarte multe cazuri sportul a fost singura scapare din mahala. Bagajul genetic al unei rase nu e superior alteia. Un individ poate fi insa superior unui alt individ dar nu din cauza sangelui ci ca rezultat al muncii, caracterului si educatiei sale. Iar noi devenim rasisti atunci cand propriul nostru sentiment de inferioritate isi gaseste supapa intr-o scuza extinsa la nivel de rasa. Sau, desigur, cand suntem megalomani cu ambitii de cucerit lumea...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?