14 septembrie 2012

Plai-ul banatean la a 7-a editie


De cand e Plaiul pe la noi am ratat doar o singura editie. Prima, in 2006. Pe urmatoarele 5 le-am abordat in postura de spectator si m-am simtit excelent. Muzica nu buna sau noua, desi aceste caracteristici se aplicau fara vreun dubiu, ci 'diferita'. Artisti de o valoare incontestabila, din colturi indepartate ale lumii (gen Tibet) si care nu intrau in zona mainstream. Apoi ateliere si activitati conexe menite sa umple spatiul si timpul din afara scenei cu lucruri interesante. Rezulta o atmosfera placuta, degajata, un public de o anumita calitate, nu foarte numeros dar sincer si apropiat de scena. 

Acum, la a saptea editie a Festivalului Plai, ma duc la Muzeul Satului Banatean nu in calitate (doar) de spectator ci si intr-o postura noua, de partener sau participant sau chiar organizator intr-o mica masura: impreuna cu tovarasii din Asociatia Marele Ecran am pus la punct Casa Filmelor. Exista de anul trecut, ce-i drept, dar anul acesta prietenii de la Plai ne-au predat cheia si ne-au incurajat sa facem ce ne trece prin cap acolo. Si-am facut. Ultimele doua-trei saptamani au fost cam agitate pentru noi dar acum vom culege roadele discutiilor si a intregii alergaturi: prezenta si, speram noi, satisfactia celor care ne vor vizita pentru a descoperi un film - lung, scurt sau documentar - ori niste actori romani talentati. 

Altfel spus, in weekend ma gasiti in Casa Filmelor. 

Am facut programul astfel incat sa putem asista cu totii la concertele Plai, care sunt dealtfel marea atractie a festivalului. In seara asta Patrice, Oquestrada, Subcarpati (rezidenti in toate cele 3 zile), maine Fatoumata Diawara si Blue Nipple Boy, iar duminica The Ganga Jazz Ensemble si Aziza Mustafa Zadef. Ca in fiecare an, numele imi sunt complet straine (mai putin Patrice si echipa subcarpatica) ceea ce inseamna ca voi fi din nou surprins placut de o muzica, parca, din alta lume.

Ps. programul nostru la Plai.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?