23 septembrie 2012

Brandurile clujene prin ochi straini (I)

Cluj brands tour, ziua 1, a inceput foaaarte devreme. La ora 7:00 eram la parterul hotelului Athos in fata usii restaurantului gata sa dam buzna la cafea. In jumatate de ora urma sa fim preluati de autobuzul alocat bloggerilor si sa-i facem o vizita, inainte de a porni in inspectia firmelor locale, primarului din Cluj, Emil Boc (fost brand guvernamental cu acoperire nationala, sustinatorul principal al acestei vizite prin institutia pe care o conduce). Ne-am executat constiincios, fara fitze de mic dejun a la carte, acceptand prin vot democratic aceeasi sfanta omleta si cafeaua care sa ne puna pe picioare, stiind ca primarul e om cam ocupat si nu da bine sa intarzii la o audienta.

foto credit: Andrei Crivat

La Primarie am fost primiti calduros si cu zambetul pe buze. Dl Boc a glumit cu noi pe seama intalnirii matinale, ne-a demonstrat cat e de bine consiliat in online - cont de twitter, pagina de facebook SI cont de foursquare de pe care si-a dat check in Primarie -, s-a plans de iphone dar s-a aratat incantat de reclama agresiva pe care i-o facem noi orasului si catorva din brandurile locale. Discutiile cu noi au ajuns repede la fotbal si apoi la demersurile facute de autoritati in vederea accederii la titlul de Capitala Culturala Europeana, fiind dezvaluite doua directii interesante: una axata pe TIFF si evenimente conexe iar alta pe turism regional ce-ar putea coopta doua zone foarte atractive din acest punct de vedere: Alba Iulia si Maramures. Ca timisorean, sunt putin ingrijorat, nu fiindca ne-ar lipsi potentialul ci pentru ca autoritatile noastre nu par a avea inca un plan bine definit. Ori daca-l au, nu-l comunica cum trebuie spre cetateni.

De la Primarie am plecat la fabrica de cosmetice Farmec, practic cel mai mare producator roman de cosmetice, cu 600 de angajati si afaceri de 26 de milioane de euro, firma care detine intre altele si brandul Gerovital, mult apreciat in intreaga lume. Nu-i cunosc efectele dar am auzit ca e o chestie foarte buna. La Farmec, am fost luati imediat la atelierul de productie sa vedem cum se fabrica cremele astea magice de le cumpara femeile ca sa-mpace viciile si deliciile cu frumusetea. Drept urmare, in conformitate cu standardele de igiena dintr-o industrie similara (medicamente sau electronice) am fost imbracati cu halate, bonete si ciupici asfel incat sa nu contaminam produsul finit. Sefa din productie si-a luat foarte in serios misiunea descriindu-ne procesul tehnologic, plimbandu-ne prin hala labirintica cu malaxoare, cutii, benzi rulante si oameni ce-si vad de treaba lor. Am retinut ca procesul e de mare finete, fiind controlate foarte strict cantitatile si temperaturile, si ca totul aduce cu o bucatarie foarte sofisticata: operatorul primeste reteta si ingredientele, isi prepara singur cap-coada produsul si apoi il stocheaza 6 zile la rece inainte sa-l dea la ambalat. La Cristina sunt informatii mult mai detaliate.

foto credit: Andrei Crivat

In partea a doua a vizitei am patruns in atelierul de creatie unde doamna Jofi cerceteaza arome si substante noi. Asa am resuit sa imbinam un episod din how it's made cu unul de do it yourself. Fiind, practic, un laborator de chimie, am ajuns sa-mi produc singur un aftershave din alcool etilic, apa, glicerina, niste extract de busuioc (pentru efectul antiseptic) si ceva esenta de parfum. Fetele au zis ca le place, deci undeva in viitor Farmec va lansa o linie cu numele meu care o sa le aduca si mai multi bani...


Dupa Farmec, raiul cosmetic al onlineritzelor, am mers sa vizitam alt brand clujean renumit, Jolidon, raiul lor vestimentar. Cea mai cunoscuta firma de lenjerie intima si costume de baie din tara, cu vechime de 20 de ani, care a supravietuit crizei si poseda, se pare, cea mai buna scoala de design vestimentar din tara. Chilotii, sutienele si celelalte produse ale lor se vand pana-n Dubai dar cel mai bine platesc rusoaicele (probabil au ceva mai multi miliardari decat noi), urmand ca firma sa intre pe piata Statelor Unite. Mai nou si-au deschis si-un magazin online cu care spera sa atinga si cumparatorii mai comozi. Bineinteles ca sunt foarte prezenti pe interneti (FB, twitter si pinterest) aratand ce bine se adapteaza la noile modele de comunicare in afaceri.




Noi am strabatut sectiile de croiala, depozitele si atelierul de creatie unde fetele au tras cu ochiul la noile tendinte. Cea mai dezbatuta intrebare a fost “ce inovatii putem aduce in privinta inchizatorii sutienului?” Barbatii au convenit ca slide to unlock n-ar fi o idee chiar rea. Btw, exista si o gama de boxeri pentru masculi, de conceperea careia se ocupa, evident, un mascul, probabil unul din cei 3-4 barbati intalniti in companie. Mai multe detalii despre brandul asta insa are Alexandra.


Ultima companie vizitata joi a fost Electrogrup, o firma cu experienta de 15 ani in oferit solutii si proiecte complexe de infrastructura energetica, telecomunicatii sau inginerie civila. Aici am fost literalmente dati pe spate de primire fiind tratati ca o delegatie de investitori japonezi. Dupa ce am vizitat un parc de panouri fotovoltaice la vreo 50 de km de Cluj, unde ploaia si vantul ne-a cam dat de furca, ne-am intors la sediul central pentru discutii serioase. Oamenii de la Electrogrup au o viziune clara: oferim solutii la cheie. Asta inseamna ca se ocupa de toate etapele unui proiect (design, implementare, mentenanta, dispecerat) cu rigoare si dotari tehnice de calitate. Au facut linii electrice, statii de transformare, situri de telecom si retele de fibra optica pentru toti jucatorii mari de pe cele doua piete. Au 300 de angajati si 6 centre operationale (unul si la Timisoara).


Parcul foto-voltaic de la Campia Turzii e in stadiul de amenajare, deocamdata fiind instalate panouri ce cumuleaza o putere de 1,2 Mw si pot alimenta 200 de case urmand ca puterea totala sa ajunga la vreo 5 Mw in momentul finalizarii. E unul din exemplele de solutii pentru energie regenerabila pe care le realizeaza compania. Directiile lor de dezvoltare mai tintesc microhidrocentrale, fabrici de biomasa si parcuri eoliene, si e un lucru bun ca avem in tara o companie priceputa in asemenea lucruri. Discutiile cu ei au fost foarte degajate, in masura in care 5 directori sau manageri de la o companie a carei cifra de afaceri pe 2011 depaseste 30 de milioane de euro s-au pus la dispozitia a 30 de bloggeri pentru intrebari.


Un lucru inedit pentru noi a fost sa descoperim ca o firma asociata cu Electrogrup, directOne, a lansat acum ceva timp un serviciu de liveTV si video-on-demand (VoD) pe internet numit seenow.ro. Site-ul ofera la un pret mai mult decat rezonabil filme noi sau romanesti, documentare si un pachet de 30 de programe TV (sunt principalele canale de stiri mai putin protv) concurand cu mai cunoscutele voyo.ro sau muvix.ro. Despre el insa o sa scriu ceva mai mult dupa ce il verific.

Asta a fost doar prima zi. In cea de-a doua am vazut un atelier de lumanari handmade (Lumanaresele), o sala de fitness foarte misto (Gimmy) si o firma de softisti extraordinari, Arobs.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comentezi?