16 iulie 2012

'Ich bin ein penibil'

Am incercat, sincer, sa scap de mitingul de aseara din Timisoara dar ora 19 m-a prins la o terasa de prin Unirii savurandu-mi linistit limonada si cafeaua fara nici un fel de emotii politice. Doar ca... asa cum se intampla cel mai des, placerea companiei sau natura conversatiei au efect de contractie asupra timpului si fara sa-mi dau seama m-am trezit ca asist la o repriza de demagogie si discursuri populiste care-mi disturbau mie zenul..

Dupa doua ore de poluare fonica asigurata de piesa 'Vreau o tara ca afara' a trupei vocal-instrumentale Vunk mi-a fost dat sa vad niste mase compacte de oameni care n-aveau nici o treaba cu P-ta Unirii venind insa efectiv in P-ta Unirii... Initial am zis ca or fi asociatii de locatari suparati care au tinut sedinta la usa blocului si-apoi au plecat hotarati la miting... Inchipuiti-va uimirea mea cand am auzit ca venisera cu autocarele de 'prin zona' (adica Hunedoara, Severin, Arad). Pai practic, asta face ca discursul lui Crin adresat "voua, timisorenilor" sa fie unul penibil si exclusivist.

Pentru ca, dupa cum se stie, in weekend-ul asta timisorenii erau plecati ori la Garana, ori la ExitFest, ori la Timis la iarba verde ori la strand. Iar cei care n-or avut chef de soare si deplasari s-au intins la cate-o bere pe terasele din Unirii total detasati de zarva politica ce razbate din media. Cu alte cuvinte presedintele interimar a vorbit din Timisoara pentru restul tarii, asa cum o fi, adusa cu ploconu sau manipulata cu difuzoru'.

Prin urmare, pentru a contrabalansa scenariul electoral potrivit caruia Crin, Robu, Dinescu si restul distinsilor oratori prezenti aseara ar fi vorbit pe scena 'Timisoara, mica Viena' - unde de regula se canta mai cu talent nu asa amatoriceste - unui auditoriu format din multe mii de urmasi ai revolutionarilor timisoreni... uitati cum stau lucrurile.

P-ta Unirii nu-i chiar P-ta Universitatii. Are 200x150 metri iar jumatate din ea e populata cu terase. Adevarul zice ca au fost vreo 6000 de oameni, Tion-ul vreo 4000, primarul Robu umfla la 15.000 de timisoreni. Jandarmii apreciaza undeva pe la 5000 de cetateni dar cum ei sunt invatati sa numere capete probabil i-au numarat si pe gura-casca si pe trecatori si pe cei de la terase. Din poza mea facuta pe la 19:30, imediat dupa ce presedintele interimar s-a infoiat intr-o gogoasa berlineza ca un Kennedy dambovitean proaspat iesit din razboiul rece, se poate aprecia ochiometric numarul aproximativ de oameni prezenti acolo: cel mult 2000. Mai greu e de ghicit procentul de timisoreni...


2 comentarii:

  1. Cam la fel de rasuflat ca si "protestele" de asta iarna. Si cam tot la fel de spontan si de sincer ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Politica este pretutindeni, nu mai poti face nimic fara sa auzi glascioarele de privighetoare politice!

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?