27 iulie 2012

Boicot gastronomic

Sa zicem ca esti un copil care traieste intr-un internat. Iar profesorii de-acolo, impreuna cu administratorul, directorul si bucatarul au luat toti o hotarare majora. La fiecare inceput de an se va stabili in mod democratic meniul pe care tu si ceilalti copii il veti servi de-a lungul intregului an. Smecheria e ca nu exista decat doua variante si alea mai mult apa chioara. O ciorba de fasolica si una de varza. Nicicare nu tine de foame ba chiar dau gaze si/sau diaree dupa o vreme. Insa copiii s-au obisnuit cu ele pentru ca, deh, sunt singurele optiuni. Unii au ajuns chiar sa dezvolte niste preferinte.

Anul acesta insa profesorii l-au mazilit pe director si-au decis ca din punctul lor de vedere copiii au nevoie de mai multa varza in dieta lor. Asa ca impreuna cu bucatarul si administratorul au urlat la pustime ca fasolea e nesanatoasa si pute si nici macar nu e o leguma la fel de frumoasa ca varza. Iar o gramada de copii satui de balonarile din anii trecuti i-au crezut pe cuvant. Ceilalti, care-si aminteau mai bine vremea cand si ciorba de varza era la fel de toxica, n-au crezut nici o vorba din discursul populist al noilor sefi si s-au enervat.

Asa ca in ziua votarii pentru meniul de peste an, amatorii de fasole au chiulit in masa considerand ca e sub demnitatea lor sa participe la o asemenea mascarada. Idealistii si neutrii au protestat fragil la aceasta subminare a regulilor democratice ale bucatariei interne. Amatorii de varza insa s-au bulucit intr-o masa ampla ca sa-si primeasca tainul. Exista doar o singura regula: trebuiau sa vina la cantina jumatate plus 1 din copiii internatului iar cand asta nu s-a intamplat rezultatul a fost simplu: toata mancarea a fost aruncata si amandoua taberele au facut foamea. Niciunora nu le-a trecut prin cap ca intr-o asemenea situatie extraordinara puterea era de fapt in mainile lor. Daca-si uneau cumva vocile i-ar fi putut convinge pe profesori si pe administrator sa mai puna niste carne in ciorba aia de-atatea ori reincalzita.

2 comentarii:

  1. Sa-si uneasca vocile in ce mod? Cum le spui celor ce te pun sa alegi intre varza si fasole ca tu de fapt vrei carne?

    RăspundețiȘtergere
  2. Defapt se venea sa se voteze daca se mai vrea sau nu fasole nu alegeai intre X si Y .... fasole si varza . Dupa ce era limpede ca nu se mai vrea fasole se alegea din meniurile A,B,C,D,E...X,Y,Z

    Nu inteleg de ce, daca stim de ceva timp(de vreo 8 ani chiar) ca fasolea nu e buna sa continuam sa o mancam. Incepem sa mancam si varza si daca e mai rea ca fasolea, incepem sa mancam din nou fasole. Dupa mine tine de logica, restul e PAMFLET.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?