02 mai 2012

Memoria carnii


Intotdeauna ma framant cat de greu imi e sa-mi amintesc un nume. Sau o privire. Sau un zambet de demult. Un miros, o atingere, o intalnire brusca, o vorba spusa pe negandite, din inima sau de unde-o fi, reflex spontan si, drept urmare, sincer. O senzatie. Da, o senzatie. Nu amintirea unei senzatii, asa cum e descrisa de cuvintele pe care le aduni intr-unul din miile de sertarase ale memoriei, ci senzatia in sinea ei, calda si placuta - sau, dimpotriva, rece si tacuta - cum s-a intiparit ea in receptorii carnii mele.

Cam cum ar fi senzatia din degetele care s-au atins pe sticla umeda a unei beri comune, senzatia cand ti-ai aprins tigara si narile mi s-au dilatat pe negandite ca s-adulmece un firisor crud cu aroma de tutun, ca niste perverse instrumente ale unei firi vicioase; senzatia incertitudinii ce insoteste primele 3-4 tonuri de apel. senzatia de panica si deplina certitudine cand suna telefonul si realizezi pe loc ce numar ai vrea sa vezi. Senzatia erotica de care e inutil sa mai vorbesc. Senzatia hipnotica cand tu vorbesti, vorbesti, vorbesti, iar eu ascult, ascult si iar ascult...

Senzatia nevrotica cand ma amagesti. Sau cand te amagesti. In fine, cand ne amagim unul pe altul. Cand ne dam seama ca nu mai dorim. Cand ne-am saturat pentru prima oara. Senzatia de plinatate pana-n gat. Senzatia de frica, de scarba, de gol, de neant, de aproapemoarte. De pofta de autodistrugere vindicativa. Sau vindecatoare, daca asta mai are vreun sens undeva. Iar uneori, chiar senzatia de renastere. Mii de senzatii; individuale, inexplicabile, irepetabile, dar adanc intiparite in memoria carnii. Pe unele le-am uitat dar de cate ori nu am regretat cand umbra uneia din ele ma vizita tacut.

Si de cate ori n-am oftat cand, ca de nicaieri, iesea inainte-mi cate-o vorba familiara, un miros, un zambet de demult sau o privire. Ba chiar si-un nume. Iar imediat fiorul amintirii mi se zvarcolea-n adancuri, trupul mi se incorda dureros iar pacatoasa bucata de carne din piept imi statea gata s-o rupa la fuga. E greu sa-ti amintesti dar nici sa uiti complet nu-i floare la ureche.

2 comentarii:

  1. Ăsta-i articol din categoria "salvat pt recitit." Frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cumva, ma intrebam daca tu o sa-mi spui asta :). N-ar fi primul pe care-l pui la pastrare. Ma bucura.

      Ștergere

Comentezi?