29 martie 2012

Dezvoltare personala vs Imbogatire personala

Ascultandu-i pe elevii scolii de blog motivandu-si prezenta la cursurile noastre sau dorinta de a-si face un blog am sesizat recurenta unui motiv destul de ambiguu definit, sau cu o plaja de acoperire destul de larga: dezvoltarea personala. L-am intalnit dealtfel si la un curs pe care l-am urmat eu anul trecut din interese legate de job. O gramada din colegi isi doreau dezvoltare personala. Nu e un termen impropriu pentru dorintele cuiva insa cand am stat un pic sa reflectez la ce-ar insemna el pentru mine am constatat ca nu ma imbraca cum trebuie. Practic, eu nu caut acea dezvoltare personala (in felul in care o interpretez eu, desigur) ci mai mult un fel de imbogatire interioara, launtrica, la fel de personala. S-ar putea sa nu fie nici o diferenta intre cele doua chestiuni dar mie una imi pare ca pune focus pe exterior iar cealalta pe interior si de aici rezulta doua idei destul de diferite.

In opinia mea dezvoltarea asta personala tine de gasirea unui potential interior si cresterea lui. Pentru contrast, imbogatirea ar presupune umplerea unui gol interior. Mecanica celor doua ar presupune disipare vs acumulare de potential. O alta chestie ce m-a intrigat ar fi orientarea spre imagine sau invelis a dezvoltarii pe cand imbogatirea mea ar presupune ceva mai multa substanta. In consecinta cele doua chestiuni ar fi la cutite si in materie de vizibilitate, procesul de imbogatirea interioara fiind o latura aproape invizibila a persoanei. S-ar mai putea distinge si sub forma de dezvoltare rationala vs imbogatire spirituala, ca doua cai de atac catre intelegerea universului prin noi insine, dar aici cred ca lucrurile se pot amesteca.

Totusi, cea mai clara discrepanta pe care am observat-o filozofand pe margine acestor doua idei a fost in privinta scopului: dezvoltarea personala pare sa se motiveze prin sine insasi in vreme ce imbogatirea launtrica urmareste o anumita satisfactie si senzatie de plinatate a carei atingere putea fi sesizata. Judecand astfel am concluzionat ca cele doua sunt fundamental diferite in ochii mei, dezvoltarea presupunand evolutie si transformare pe cand imbogatirea cauta conservarea si transfigurarea. Si cu asta ma opresc aici.

2 comentarii:

  1. Cred ca "Dezvoltarea persoanala" a devenit un "trend" in ultimul timp. Am multi colegi care spun ca au venit la facultate pentru asa numita "dezvoltare persoanala".
    Eu am auzit de termenul acesta in urma cu 4 ani, in primul an de facultate, atunci explicatia era simpla "Dezvoltarea personala presupune munca cu tine insuti, autocunoastere, autocontrol etc." Atunci era un fel de "Nosce te ipsum", in prezent toti cei care ajung la diverse cursuri, ateliere sau chiar si facultati, folosesc "am ales sa fiu aici pentru dezvoltare personala", de fapt, in majoritatea cazurilor este o dezvoltare profesionala, rationala, nu cred ca cei de la scoala de blog au ales sa fie prezenti pentru a invata sa mediteze :D
    Ai dreptate in distinctia pe care o faci.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si in mintea mea, dezvoltarea asta personala a devenit una din sintagmele alea care falfaie in jurul departamentelor de HR si care si-a pierdut partea "personala. Pare mai degraba dezvoltarea unor aspecte pentru a raspunde cerintelor exterioare, de job, de coolness, de ce ni se pare ca se cere pe "piata".

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?