18 februarie 2012

Partea intunecata a proprietatii intelectuale

Probabil il stiti pe Kirby Ferguson. Sau macar scurtele sale montaje (vizionabile aici) in care demonstreaza cum tot ceea ce ne inconjoara este "remix", tragandu-si seva din idei mai vechi, idei transformate, combinate via ingenioziatea spiritului uman. A dovedit-o in ce priveste muzica, literatura, filmul, tehnologia iar acum le inglobeaza pe toate in "cultura", tragand in acelasi timp semnalul de alarma in privinta sufocantelor si excesivelor protectii ale "proprietatii intelectuale".

Argumentul sau poarta denumirea de evolutie sociala. Intocmai cum viata s-a dezvoltat si a evoluat pe baza a trei reguli simple (copiere, transformare/mutatie, combinare a materialului genetic) in acelasi mod si cultura a ajuns atat de diversificata. Prin acelasi mecanism: copiere, interpretare/transformare si combinare a asa numitelor meme, adica a ideilor, comportamentelor sau aptitudinilor.

Problema intrevazuta in acest moment e aceea ca sistemul nu accepta acest tip de evolutie, ori natura derivativa a ideilor, incercand sa le inchida intre zidurile unei protectii intelectuale, lucru care nu face decat sa impiedice circulatia lor libera si, deci, sa afecteze creativitatea indreptand evolutia sociala catre un impas cultural.

Daca ma intrebati pe mine cred ca filozofia asta face sens. De urmarit episodul.


Un comentariu:

  1. Accesul la proprietatea intelectuala nu este ingradit. O putem vizualiza pentru contemplare, inspiratie.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?