28 februarie 2012

Insomnia lui Charlie Huston

E bine sa te-apuci din cand in cand de cate un autor nou, despre care nu stii nimic, sa-l lasi sa te surprinda cu stilul propriu si sa-i descoperi resorturile imaginative care-l fac pe el sa ticaie si pe tine, ca cititor, sa vibrezi. Charlie Huston era un nume ce nu-mi spunea nimic cand l-am cerut editurii All iar romanul Insomnia mi se parea cel mult intrigant. Stiam doar ca e dark crime thriller, ceea ce intre noi fie vorba, e suficient. Adaugand la asta si parfumul de apocalipsa bio care inunda povestea cartea devine un fel de Contagion ceva mai intens si situat undeva intr-un viitor de peste 10 ani.

Ce mi-a placut la Insomnia e fundamentul sau stiintific. Romanul porneste de la o boala genetica extrem de rara, Insomnia Familiala Fatala, provocata de un prion (sora buna cu Boala Vacii Nebune). Boala se manifesta prin atacuri de panica, anxietate, fobii urmate de lipsa de somn si halucinatii apoi pierderi in greutate, diminuarea functiilor mentale, dementa si, in cele din urma, moarte. Practic in vreo 2 ani te cureti. Din fericire cazurile inregistrate au fost doar la vreo 40 de familii.

Ei bine, Charlie Huston duce mai departe povestea prionului IFF inventand o mutatie mai virala, SLP-ul (sleepless) sau insomnia si declansand o pandemie. In momentul in care se petrece toata actiunea, SLP-ul isi facea treaba deja de 10 ani, afectand un procent semnificativ din populatie (pana la 10%) fiind netratabila. Exista insa un remediu pentru simptome, un medicament numit dr33m3r, care desi nu vindeca boala ofera totusi un pic de somn, pentru ca asta e tot ce isi doresc insomniacii, sa doarma. Boala e atat de perversa incat s-a ajuns ca simpla mentionare a insomniei sa fie semn clar de infectie si sa fii izolat social.

Surprinzator in roman e faptul ca nu reprezinta punctul de vedere al unei singure persoane ci avanseaza pe doua fire narative. Mi-a luat vreo 50 de pagini ca sa clarific daca cele doua personaje nu sunt cumva unul si acelasi intrucat capitolele sunt compuse din bucati expuse cand la persoana a 3-a cand la persoana 1, plus file de jurnal. Unul din eroi e un ofiter de politie, Parker Hass, intrat sub acoperire in lumea traficantilor de droguri pentru a descoperi daca se face cumva trafic cu dr33m3r. Lumea in care se invarte Hass e una cenusie, un Los Angeles baricadat de forte armate, sectionat in cartiere independente, controlat de legea martiala sau de insurgenta. E un viitor sumbru al unei Americi totalitar-corporatiste in care cei ce au bani stau inchisi in zone autonome iar saracii isi sparg capetele in afara lor. Terorismul e ceva normal, Patriot Act-ul ofera puteri discretionare de control armatei iar politia e corupta si deziluzionata. 

O imagine interesanta au insomniacii. Sunt ca niste zombie care-si petrec cea mai mare parte din timp jucand Chasm Tide, un joc mmorpg asemanator cu WOW-ul de azi. Sotia lui Hass, Rose, e si ea una din acesti insomniaci, petrecand ore intregi in lumea virtuala sau in halucinatiile personale si neglijandu-si fetita, la randul ei suspecta de SLP. Asta in timp ce barbatu-su se amesteca printre aristocratii viitorului furnizandu-le cacaturile chimice care sa-i elibereze de sine. Parks insa cauta un semn ca cineva foloseste pilula magica pe piata neagra iar dupa multe piste gresite prinde un fir care-l duce in anturajul unui guru al jocului Chasm Tide, totodata fiul proprietarului singurei firme de medicamente care produce dr33m3r.

Pe masura ce Parks se apropie de dezlegarea misterului se contureaza tot mai bine cel de-al doilea personaj, Jasper, un individ obscur si periculos, mercenar asasin angajat de sefa unei firme de securitate, Lady Chizu, ca sa-i recupereze un gadget pentru colectia ei de artefacte-simbol ale unei lumi in prag de apocalipsa. Tipul e foarte metodic si detasat sentimental iar varsta inaintata (60 de ani) arata cat de eficient e. Coincidenta face ca atat Parks cat si Jasper sa aibe un interes in acelasi obiect astfel incat confruntarea lor finala sa fie inevitabila. 

Partea buna la un roman de 400 de pagini e ca lasa loc de desfasurare si conturare a personajelor. Atat Parker Hass si Rose, cat si Jasper sau Lady Chizu sunt minutios detaliate, de la aspectul fizic la ticuri si tabieturi, istoricul vietii si filosofia personala. Motivatiile sunt diverse si naturale, in perfecta sinonimie cu constructul rational al individului care le naste. Dar probabil locul unde exceleaza Huston este faza de zugravire a viitorului. Un oras asemanator unei zone de conflict, razboaie intre bande, atentatele organizate de NAJi (New American Jesus insurgents), mercenarii Thousand Storks pazind vile luxoase, colaps economic, seceta, rationalizarea apei plus pandemia de SLP cu insomniacii ce-si cauta ultima scapare pe taramurile virtuale ale Chasm Tide-ului. Demential! O alta chestiune care mi-a placut a fost modul detaliat si vizual de redare a confruntarilor fizice dintre Jasper si diversi agresori, ceva ce tine de domeniul medicinei legale :)). Nu mai vorbesc de highlight-ul ridicarii cortinei, cand totul devine clar si-si face loc deznadejdea. 

Cu atat de multe atu-uri intre coperti consider romanul lui Charlie Huston ca fiind mai mult decat interesant, o lectura pulp-noir care ma convinge sa-l trec pe autor pe lista si cu alte titluri. Insomnia e doar cel mai recent roman al omului.. must have more!

Ps: m-am intins atat de mult cu cronica asta pentru ca face parte din campania vALLuntar initiata de Grupul Editorial ALL si daca tot ii pun la munca voluntara pe oamenii astia nu pot sa fiu mai superficial. Nu uitati, articolul asta aduce 15 minute in plus echipei de voluntari iar fiecare comentator inca 3. Pana acum in 5 saptamani de campanie s-au strans 4500 de minute, mult peste asteptarile lor...

7 comentarii:

  1. Sună bine, dar sună scary. Nu știu dacă sunt în dispoziția necesară pentru viitoruri din astea sumbre (și plauzibile în același timp).

    PS: cred că poți pune eticheta campaniei liniștit și pe Magazinul de sinucideri, am văzut că se practică și la cărți achiziție proprie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E sumbra dar nu mi s-a parut depresiva... E o fictiune totusi, e nevoie de mult ghinion ca sa devina realitate.
      Magazinul e luat imprumut, nu ma complic.

      Ștergere
  2. ceva intre the machinist si the constant gardener

    RăspundețiȘtergere
  3. dr33m3r = dreamer? seamana nu? si uite inca un roman interesant pe care some day o sa il imprumut de la tine. intotdeauna review-urile tale de carte le fac sa para atat de interesante.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?