02 februarie 2012

D-ale carnavalului hotelier

Saptamana trecuta parca Ministerul dnei Udrea ii anunta pe hotelieri ca vor trebui sa-si instaleze ceva soft inventat de ei pentru a tine evidenta turistilor si a combate evaziunea fiscala. Era vorba de Sistemul National de Evidenta al Turistilor (deocamdata proiect de HG) prin care s-ar putea stabili in orice moment unde se afla un turist in tara asta. Poate functiona si ca o statistica in timp real a gradului de ocupare din unitatile de cazare ori o metoda de depistare a persoanelor certate cu legea care-si permit sa traga prin hoteluri. Dar sa nu ne amagim. E decat o metoda de control intr-un stat politienesc caci gestiunea datelor cadea in curtea Ministerului Administratiei si Internelor. 

Raspunsul Federatiei Hotelierilor a fost un NU hotarat si pe buna dreptate intrucat s-ar incalca dreptul la confidentialitate al clientilor si ar prejudicia relatia cu cei de buna credinta. Nimeni nu vrea sa se cazeze intr-un hotel stiind ca imediat ce-a intrat un soft a trimis tuturor celor interesati datele si locatia lui. Exista deja lege care obliga clientul sa-si ofere datele personale la check-in. Se completeaza fise de cazare, se fac copii dupa acte, daca e nevoie, dar nu alearga nimeni la Politie cu ele. In cazuri exceptionale ele pot fi puse la dispozitia autoritatilor de control: atunci cand se suspecteaza infractori, au avut loc incidente, cazuri de dezastre naturale etc... Altfel, nu vad rostul realizarii acestui timeline hotelier pentru fiecare turist in parte. E treaba lui pe unde umbla si unde doarme.

Ok, si-acum daca am incheiat spectacolul burlesc sa va dau din casa cateva chestii din domeniu meu de lucru:

- sejurul hotelier incepe la 14 si se termina la 12. informatiile astea sunt sau trebuie afisate la vedere si comunicate clientului in momentul rezervarii. desigur politica hoteliera le poate fixa si singura dar formula 14-12 e cea mai uzitata. asa ca ziua hoteliera nu tine chiar 24h ca mai trebuie sa si cureti camera iar daca vii inainte de 14 nu ai de ce sa faci scandal oricat de vedeta ai fi tu. din contra, daca primesti camera la 9 dimineata ar fi misto sa fii recunoscator pentru amabilitatea lor.

- seiful pentru depus valori e obligatoriu in toate unitatile de cazare. acum, un hostel va avea un dulap cu cheie nu un seif dar de la 4 stele in sus fiecare camera tre sa aibe seif.

- hotelul insa nu raspunde pentru valorile nedeclarate la receptie in momentul cazarii (sume mari de bani, bijuterii, electronice scumpe) si care s-au evaporat in timpul sejurului pentru ca n-au fost puse in seif. 

- apelul de trezire, chemarea unui taxi (inclusiv pentru persoane ce nu sunt cazate) si caratul bagajelor sunt servicii obligatorii si gratuite.

- lucrurile de valoare uitate in hotel si nerevendicate se pastreaza o vreme apoi sunt donate. e lege. 

- alimentele si chilotii abandonati se arunca (daca nu cumva au apartinut vreunei vedete cand probabil valoreaza ceva pe ebay - glumeeesc)

- nu cred ca mai exista hoteluri fara wifi in Romania dar in caz ca... trebuie sa aibe un loc destinat accesului internet, cu calculator, mouse etc.. oricat de jalnic ar fi.

- ehmm... in holul receptiei nu se fumeaza. teoretic. daca se fumeaza inseamna ca "nu ne pasa de ce spun europenii".

- in spatiile comune legea nu permite jocurile de noroc: table, poker, barbut, risca... 

- directivele europene indeamna a nu se schimba prosoapele zilnic pentru a reduce consumul de detergenti si impactul in mediu. la noi insa parca vad ca fiecare are propria politica asa ca... unii sunt mai zelosi, schimbandu-vi-le de cate ori e nevoie, in vreme ce altora abia daca le pasa.
Cam atat... 

5 comentarii:

  1. Toate acestea se traduc printr-un singur cuvânt: respect. Foarte puține unități respectă cele câteva puncte amintite mai sus. Internet gratis nu, calculator..nici atât nu am văzut. Nu mai am nicio speranță să găsesc ceva bun la un hotel din România. Cel mai trist e că nu pot reclama nicăieri :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Internetul nu e musai sa fie gratis... Cred ca trebuie sa te informezi bine cand cauti un hotel. Mai sunt si locuri nasoale dar cred ca poti gasi ceva bun in orice oras. depinde cat esti dispusa sa platesti si confortul de care ai nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca internetul wireles ar trebui sa il aiba fiecare hotel care se respecta! Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  4. si boardgame-urile (care implica carti amestecate, zaruri etc.) sunt interzise in hoteluri??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Boardgame-urile nu cred ca sunt o problema. Poate doar in cazul in care devin galagioase si deranjeaza.

      Ștergere

Comentezi?