28 februarie 2012

Ascensiunea masinilor

Era pe cale sa fac un atac de panica la stirea ca Forbes si alte 29 de companii sunt gata sa puna pe liber niste maini umane creatoare de continut pentru a le inlocui cu mici softuri generatoare de continut care sa le acopere cateva departamente irelevante sau de stiri plicticoase fara prea multe cheltuieli. Nu m-am socat pentru ca as lucra la Forbes, ori pentru ca as citi Forbes, ci pur si simplu pentru ca daca 'strategia de business' are suces maine poimaine voi citi un roman semnat Ch1p Sc0ttspeed. Si, mai mult, ar putea fi bun... 

Asta ar fi doar o parte a problemei. Ce ne facem noi bloggerii daca masinile astea devin atat de inteligente incat se apuca sa ne ia piscoturile pe la conventii... Cand un softache priceput se conecteaza la reteaua CATV, fura cateva instantanee, inregistrea full audio, recunoaste cuvintele cheie si baga un articol in 3 secunde cu VEZI AICI! Ce mai, cred ca pot fi programabile sa-si fure si continut unul altuia, fara sa declare sursa, desi ma gandesc ca macar in cazul lor o coloana vertebrala e embedd-uita din start.

In alta ordine de idei poate iesi si un lucru bun de aici: stirile. Parca mi-as dori o redactie Antena X cu monitoare si telepromtere in fata camerelor de filmat de pe care sa curga linistite numai stiri 'obiective' si fara factor emotional, eventual recitate de o voce de lift intr-o romana de dictionar. Poate as mai deschide tv-ul.

Dar, pana una alta, noi in Romania tot pe creierele noastre ne bazam (o fi bine, o fi rau?) iar singura ascensiune a masinilor de care ne putem plange e cea din trafic. Atat, pana data viitoare va las cu bicicleta electrica Eneloop scoasa de Sanyo pe care initial am vrut s-o boicotez din principiu (cum adica dom'le sa ai bitza si sa nu dai la pedale). M-am informat insa: Eneloop nu functioneaza decat daca dai la pedale iar motorasul e un asistent pentru cand dai de greu, ceea ce mie, fecior inca in putere, nu mi se prea intampla. Deci scula pentru pensionari. Bineinteles, e utila si intr-un oras cu dealuri abrupte, asa cum e Cluju'!


5 comentarii:

  1. Plastic, minte care da... stiri.

    La vale, Eneloop se incarca si la deal, se descarca :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe principiul conservarii energiei, daca dai la pedale sa incarci motorasul pe teren plat inseamna ca o sa fie greu tot timpul....

    Pot sa visez la primul meu Pegas ?

    Hm.... discutai de fapt despre inteligente artificiale.
    Distractiv e ca totul vine din fuga de a face cat mai mult in timp cat mai scurt cu minim de investitie umana.

    Rezultatul ? Masini mai proaste dar mai ieftine.
    Produse pe banda rulanta care tin o zi.
    O societate de consum dez-umanizata (asta daca a fost vreodata).

    Pe vremuri un fierar japonez batea la o sabie si 7 sau chiar 15 ani. Ce sabie iesea din mana lui atunci. Din MANA. Cat suflet punea in acea bucata de otel.

    Mai auzi astazi de un produs care sa te tina o viata ?

    RăspundețiȘtergere
  3. ce toaaaacla faina...........

    RăspundețiȘtergere
  4. PS. Noi suntem si asa mecanici, vai de capul nost :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca exista si exceptii de la oameni mecanici insa mecanizati suntem cam toti.. revolutia industriala e de vina :).

      Ștergere

Comentezi?