28 ianuarie 2012

O lectie de supravietuire

Citind articolul lui Maka despre barbatul care a murit inzapezit in propria masina, pe DN5 la vreo 15 km de Bucuresti, am simtit ca nu-s de acord cu tonul sau cu felul in care era zugravita situatie, ca si cand tipul a luat decizia tampita de a astepta salvarea si s-ar fi "sinucis". In plus, mai era si twitul ala malitios "cum plm ajungi la 27 de ani daca reusesti sa te sufoci in masina?" de la un anume @teniescu. Intrucat comentariul meu s-ar fi lungit am revenit la mine pe blog sa ma desfasor in liniste.

In primul rand inteleg nevoia de a-i mustra pe cei mai nefericiti dintre noi, fie ei si morti, cand observam ca deciziile lor, privite retrospectiv, le-au fost nefaste. I get that. Noi suntem mai instruiti si mai norocosi, dovada fiind faptul ca suntem in viata. Iar noi intr-o situatie similara am fi procedat exact invers si prin urmare am fi supravietuit, corect? Nu fratilor, nu e asa. Puneti-va un moment in locul tipului ala.

Esti in camp intr-o masina inzapezita, impreuna cu o femeie, poate nevasta sau prietena, iar afara un crivat ucigator aseaza troiene cat stalpii. Ce faci? Te iei de nebun pana la civilizatie? Poate, ca o ultima solutie. Dar pana acolo lucrul destept pe care-l poti face e sa stai la adapost si sa ceri ajutor. Pentru ca, nu-i asa, autoritatile sunt obligate sa vina in sprijinul tau cand esti la ananghie. Ai o masina, ai combustibil si poti sa te protejezi de frig. Crezi ca luand-o la picior prin zapezi fara haine potrivite, fara lumina (presupun ca era noapte), fara sa fii capabil sa te orientezi si la o temperatura de -10 grade si cu o femeie dupa tine e lucrul destept? E o chestiune de sansa sa nu te ratacesti in primul km si sa nu ingheti in primii doi. Dovada ca in Galati unul a facut exact acest lucru si a murit inghetat. 

Nefericitul de pe DN5 a avut pur si simplu ghinion: a adormit. Pericolul la o masina pornita si inzapezita e sa ti te acopere esapamentul cu zapada si astfel gazele sa intre in interior si sa te omoare. De aia trebuie din cand in cand sa iesi ca sa dezapezesti spatele masinii... atat. Au fost salvate cateva mii de persoane in tara. Omul asta a avut ghinion. N-a murit la semafor asteptand sa-i dea cineva verde, a murit intr-o situatie dificila, care cerea judecata limpede, reponsabilitate si un pic de cunostinte de supravietuire.

Maka nu-si pune increderea in salvatorii patriei pe motiv ca-s romani si n-au utilaje, metode, experienta. S-avem pardon. Nici americanii sau japonezii n-au 100% eficienta. Iar daca pompierii, salvamontii, salvamarii si restul echipelor de interventie in situatii de urgenta nu sunt oameni de incredere pentru ca-s "niste straini", ce-ar mai fi de spus... Nu cred ca Maka chiar gandeste asa... a vrut probabil sa spuna ca in primul rand trebuie sa te bazezi pe tine. Asta e ok, zic eu, daca e vorba de un proiect la birou, nu intr-o situatie dificila ce tine de supravietuire. Sincer, noi ca oraseni nu suntem echipati instinctual pentru asa ceva, iar daca iesim la capat e fie noroc pur fie munca in echipa a celor care ne scot din cacat. Asa ca ne punem increderea pe buna dreptate in ei. Daca ne spun stati pe loc pana venim la voi o fac pentru ca in cele mai multe cazuri asta e lucrul care functioneaza. Insa mai tre sa stii si tu ca in cazuri de frig extrem ti se mai spune si "sa n-adormi cumva!"

5 comentarii:

  1. 1. nu stim daca i s-a spus sa astepte acolo, ca vine cineva
    2. dupa cateva ore de stat in mijlocul campiei, fara niciun semn, ma iau si ma duc, trebuie sa ma salvez (!)
    3. poate am eu o problema si n-am incredere in romani si profesionalismul lor, la general vorbind

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. e adevarat ca nu stim.. presupun doar ca asculta radio sau ceva..
      2. si 3. tin de caracterul fiecaruia. inteleg motivele tale si ti le respect insa nu sunt singurele corecte :) cam asta am vrut io sa spun.

      Ștergere
  2. In cazul asta, ar trebui sa vizionam mai des Discovery si sa invatam cateva tehnci de supravietuire in situatii limita. Se pare ca avem din ce in ce mai mult nevoie de asta. Totusi iti trebuie curaj,sange rece si putina imaginatie.

    RăspundețiȘtergere
  3. ba ce legatura are asta fata de subravituire an natura ??? voi chiar nu stiti ce anseamna

    RăspundețiȘtergere
  4. De obicei se da telefon la 112, se spune pozitia si se asteapta - nu ? In aceeasi locatie si :
    Daca este obosit si are caldura poate sa adoarma pentru ca nu s-a gandit la gaz : In trafic, de cate ori inhalam ceva gaz de la esapamente ? Mirosul acesta ni se pare obisnuit in aer liber, cel putin la inceput...

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?