10 decembrie 2011

Gandul matinal: De ce atatea calendare sfinte?

Nu stiu daca ati observat zilele astea dar cam toate chioscurile au fost serios aprovizionate cu calendare pe 2012 cu imagini de sfinti. Na, acum nu sunt nici eu absurd. Recunosc dreptul enoriasilor de a fi informati de Sfanta Biserica in privinte ca posturile ori sarbatorile lor. Si mama cumpara in fiecare decembrie calendarul ala proaspat sfintit pe care il lipeste apoi cu grija undeva in bucatarie, la vedere. Dar ala e informativ si fara rol estetic. E util sa stii cand e dezlegare la peste sau cand sa nu-ti tai unghiile ori sa pui la spalat chit ca altcuiva aceste griji i se par ridicole. Nu despre asta e vorba.

Problema e cu imaginile sfinte pe care pana ieri romanul le pupa in biserica sau le agata in preajma unei candele din dormitor. Acum ele te privesc cu serenitate din calendare agatate te miri unde, goale de orice semnificatie religioasa ca niste simple reprezentari artistice de picturi renascentiste. Adevarate icoane pe care sa-si bifeze enoriasii chestiuni esentiale ca plata facturilor, prima zi de leafa, ciclul nevestei, deschiderea unui nou hipermarket, Il Clasico sau o vizita la medic. Iar chestia asta nu ma face decat foarte confuz. E criza si-n tagma “preafericita” de-au recurs la asemenea metode desacralizante ca sa adune niscaiva bani de lumanari? Sau e o actiune laica de exploatare a habotniciei nationale?


3 comentarii:

  1. eu nu cred ca sunt ale bisericii calendarele alea, ei tin monopol pe ce-i al lor. De ce ar imparti profitul cu un chiosc de ziare. Is convins ca e ideea vreunui marketer ce vrea sa profite financiar de un fanatism chior al romanului. Ideea de altfel va fi f lucrativa.

    RăspundețiȘtergere
  2. poti s-o privesti si prin prisma faptului ca Dumnezeu nu se limiteaza intr-o biserica, e cumva peste tot si in cele mai banale chestii, precum ciclul lu nevasta-ta:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar sa mergi la targul de Craciun din centru. Minim 3 casute cu obiecte bisericesti, de la doua urla muzica de liturghie si de la unul (chiar undeva aproape de BRD) putea a tamaie de la un kilometru.

    RăspundețiȘtergere

Comentezi?